Voimavarana raittius, Helsingin Kristillinen Työväenyhdistys

Viikkokurkistus: Alkoholiverotuksen harhaluulot, Raimo Vistbacka
lokakuu 15, 2003
Viikkokurkistus: Missä valta luuraa? Timo Seppälä
lokakuu 22, 2003

Voimavarana raittius, Helsingin Kristillinen Työväenyhdistys

Risto Kuisma, kansanedustaja, alustus16.10.2003, Helsingin Kristillinen Työväenyhdistys
”Voimavarana raittius”
Raittiuden alkupiste:
Tutustuminen Nimettömien Alkoholistien periaatteisiin ja 12 askeleen hengelliseen ohjelmaan oli ratkaiseva käännekohta elämässäni.
Tyyneysrukous muodostui eräänlaiseksi elämäni motoksi:
”Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa mitkä voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.”
Kirjani ”Takaisin terve elämä” (Gummerus 1995) on kertomus omasta elämäntapojen muutoksesta. Kirja kertoo raitistumisesta ja sen merkityksestä. Seuraavaksi lyhyt lainaus kirjan loppusivuilta.
”Terveen elämän ehdoton edellytys on raittius. Pelkkä raittius ei tietenkään ole kuin aivan mitätön osa tervettä elämäntapaa. Minun elämässäni raittiuden puute oli yli kymmenen vuoden ajan suurin este terveeseen elämään.
Terveen elämän tärkein osa on hyvä henkinen terveys. Terve sielu terveessä ruumiissa on totista totta. Ilman toista ei ole toista. Hyvä fyysinen terveys luo edellytykset henkiselle hyvinvoinnille. Ehdoton pidättäytyminen alkoholista ja kaikista huumaavista aineista edistää valtavasti henkistä terveyttä. Moni ihminen voi kavahtaa ehdottomuutta. Ehdotonta ihmistä pidetään usein fanaatikkona. Kielteinen fanaattisuuden ja äärimmäisyyden leima on yritetty lyödä minuunkin. Minulle ehdottomuus viinan ja tupakan suhteen sopii erinomaisesti. Voi olla, että jollekin toiselle ihmiselle sopii alkoholin kohtuukäyttö.
Elän rehellisesti suhteessa itseeni, lähiympäristöön ja koko yhteiskuntaan. Yritän olla kiltti ja ahkera. Pyrin olemaan ehdottoman luotettava äärimmäisyyteen asti. Olen uskollinen. Rakastan oikeudenmukaisuutta. Elän ihmisiksi. Olen kunnollinen ihminen.
Minä, kuten kaikki ihmiset, etsin elämälleni jotain suurta tarkoitusta. Sellaista tarkoitusta, että tuntisin, ettei elämäni ole kulunut hukkaan. Mikä tuo elämän selitys on, se on hyvin erilainen eri ihmisillä.
Itse ajattelen, että oman elämäni päämäärä on onni, tyyneys ja mielenrauha. Nämä suuret tavoitteet saan, kun elän tervettä elämää. Silloin luovat kykyni ja aktiivisuuteni vapautuvat täyttämään oman elämäni suuren tarkoituksen, olkoonpa tuo tarkoitus mikä hyvänsä.
Rakkaus on valtava voima. Vielä suurempi voima ihmisen elämässä ovat kuitenkin ne unelmat, jotka mielikuvitus maalaa eteemme.
Sellaisen unelman toteutumista, jonka aika on tullut, ei voi estää mikään.
Raittiuden seurauksena:
– Fyysinen terveys palautui / parani
– Henkinen terveys palasi
– Hengellinen elämä virisi uudelleen
– Perhe-elämä eheytyi
– Työelämä – lisää voimia
– Tyyneys ja mielenrauha (sisäinen)
Raittius voimavarana antoi voimia ja rohkeutta:
Muuttaa elämäntapaa eli muuttaa maalle
Luopua raskaaksi muodostuneesta ammattiyhdistysjohtajan pitkästä urasta
Laittaa itsensä likoon asettumalla kansanedustajaehdokkaaksi
Kestää kansanedustajauran monet vaikeat asiat ja vastoinkäymiset ilman luopumista siitä, minkä omatunto kertoo oikeaksi
Säilyttää sisäisen tyyneyden