Viikkokurkistus: Yllätys – ei yllätyksiä EU-vaaleissa, Riitta Myller

Evakkotiellä – Juhlassa Virolahdella
13 kesäkuun, 2004
Viikkokurkistus: Seitsemäs Jukolan viesti, Pentti Arajärvi
23 kesäkuun, 2004

Viikkokurkistus: Yllätys – ei yllätyksiä EU-vaaleissa, Riitta Myller

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan. Kerron myös viikon henkilöstä.Yllätys; ei yllätyksiä EU-vaaleissa
EU-vaalitulos ei tuonut mukanaan minkäänlaista yllätystä.
Minulla on ollut tapana aina ennen vaaleja tehdä paperille arvio vaalituloksesta sekä puolueiden että henkilöiden osalta. Tällä kertaa arvio ja virallinen vaalitulos oli lähes täysin sama.
Puolueiden paikoissa minulla oli vain yhden paikan virhe. Arviossani annoin omalle puolueelleni, SDP:lle, neljä paikkaa. Tässä arviossa oli mukana hieman toivetta, vaikka yleensä pyrin tekemään arvion täysin objektiivisesti ilman turhia toiveita. Kun ennustin sosialidemokraateille neljä paikkaa, jätin ruotsalaisen kansanpuolueen ilman paikkaa. Rkp otti kuitenkin tuon paikan.
Jos SDP olisi ottanut tuon neljännen paikan, vaalituloksesta olisi jäänyt hyvä maku. Nyt tulos jätti hieman happaman maun. SDP lisäsi kannatustaan runsaat kolme prosenttia, mutta lisäpaikka jäi tulematta.
Kauas neljäs paikka ei jäänyt. Jos Suomesta olisi valittu viisitoista edustajaa neljäntoista sijasta, olisi valituksi tullut SDP:n Ulpu Iivari, joka olisi ollut neljäs sos.dem. meppi. Edellisissä vaaleissa Suomesta valittiin vielä 16 EU-parlamentaarikkoa nykyisen 14 sijasta. Seuraavissa EU-vaaleissa Suomen edustajamäärä laskee vielä yhdellä edustajalla 13 meppiiin.
Kotikunnassani, Pornaisissa, SDP:n kannatus kasvoi yli kuusi prosenttia edellisistä EU-vaaleista. Tulos oli hyvä ja osa ansiosta oli varmaan aktiivisella vaalityöllä, jota teimme pitkin kevättä ja alkukesää.
Oma arvioni henkilöistä toteutui yhtä hyvin, kuin arvioni puolueiden vaalisuhteista. Erehdyin vain yhden mepin kohdalla. Ainoa virhe tuli siinä, että en olettanut Kokoomuksen Korholan tulevan valituksi, vaan hänen tilalleen olin sijoittanut Siitosen. Korholan voitto oli työvoitto ja toisaalta ylipormestari Siitosen kampanja vaikutti heikolta ja ponnettomalta. Ehkä myöskään Siitosen rakkikoiramainen valtion haukkuminen ei tuonut helsinkiläisten ääniä, vaan ehkä jopa niitä karkotti.
Äänestysaktiivisuus kohosi surkeasta vähän päälle 30 prosentista hieman yli 40 prosenttiin. Hyvä asia, mutta aktiivisuus oli edelleen surkean alhainen. Äänestysprosentin pitäisi olla vähintään 50, jotta valituilla edustajilla olisi oikea valtakirja. Nyt valitut edustajat ovat tavallaan ilman täyttä laillista valtuutusta, kun heidät on valittu vaaleissa, joihin vain vähemmistö on osallistunut.
Alhainen äänestysaktiivisuus uhkaa pidemmällä aikavälillä koko demokratian uskottavuutta ja myös poliittisen järjestelmämme legitimiteettiä.
Miksi aktiivisuus on heikkoa? EU on kaukana kansalaisista, EU-parlamentilla ei ole paljon todellista valtaa, ykkösluokan poliitikot pysyvät kotimaassa, poliitikot puhuvat EU-asioista sellaisella EU-slangilla etteivät kansalaiset sitä ymmärrä. Nämä ovat väitteitä, joissa kaikissa on paljon totta.
Viikon henkilö – Riitta Myller
Kirjoitan henkilökohtaisia ajatuksia viikon henkilöstä. Tämän viikon henkilö on europarlamentaarikko Riitta Myller.
Tapasin Riitta Myllerin 1980-luvulla Joensuussa, missä hän oli toimittajana. Kun hän oli 1987 ehdokkaana eduskuntavaaleissa, olin puhujana hänen ja Matti Puhakan yhteisessä vaalijuhlassa Joensuussa.
Riitta Myller menestyi eduskuntavaaleissa ja tuli heti Suomen EU-jäsenyyden alettua 1995 eduskunnan valitsemana Euroopan parlamentin jäseneksi.
Ensimmäisissä EU-vaaleissa syksyllä 1996; toisissa vaaleissa kesällä 1999 ja nyt viime sunnuntaina hän tuli edelleen valituksi Suomesta EU-parlamenttiin. Hän on toinen niistä ensimmäisistä mepeistä, jotka ovat säilyttäneet paikkansa koko ajan. Toinen suomalainen meppi on Vasemmistoliiton Esko Seppänen.
Riitta Myller on perinteellinen sos.dem. poliitikko. Tasainen ja turvallinen puurtaja, joka on onnistunut saavuttamaan ja säilyttämään kansalaisten luottamuksen.
Riitta Myllerin kannatus on suurinta Itä-Suomessa ja naisten keskuudessa. Vaikka Myllerillä on takanaan pitkä poliittinen ura, on hän iältään edelleen alle 50-vuotias. Maisteri, toimittaja Riitta Myller on vakiinnuttanut asemansa ensin kansanedustajana ja sitten meppinä. Onko hänellä suurempia poliittisia tavoitteita ja urasuunnitelmia, sen tulevaisuus näyttää.
Risto Kuisma