Viikkokurkistus: YLE:n sotkuista, Eero Lankia

Viikkokurkistus: Miksi ehdolla Pornaisten kunnanvaltuustoon? Susanna Rahkonen
syyskuu 29, 2004
Viikkokurkistus: Tuleeko tupo? Lauri Ihalainen
lokakuu 13, 2004

Viikkokurkistus: YLE:n sotkuista, Eero Lankia

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.YLE:n sotkuista
Yleisradion toimitusjohtajan valinta oli menneen viikon suurin uutisaihe. Asian merkitykseen nähden tiedotusvälineiden uutisointi oli yliampuvaa. Kun media uutisoi median tapahtumia, suhteellisuuden taju karkasi monelta toimittajalta sekä televisio- ja radiokanavalta. Miksi?
Varsinainen uutisaihe oli Jouni Backmanin mahdollinen valinta YLE:n toimitusjohtajaksi. Backman tyrmättiin tiedotusvälineissä, pääkirjoituksia myöten, pätemättömänä.
Nykyinen toimitusjohtaja Arne Wessberg on koulutukseltaan ylioppilas, kuten Jouni Backman, joten siinä ei ole paljon uutta. Aiemmista johtajista esimerkiksi Sakari Kiurulla ei ollut Backmania kummempaa toimittajakokemusta. Ja jos verrataan johtajakokemusta, on Jouni Backman ylivertainen edeltäjiinsä nähden.
Wessberg tuli YLE:en STS pankin tiedotuspäällikön paikalta, Sakari Kiuru Työväen Sivistysliiton toiminnanjohtajan, Erkki Raatikainen SDP:n puoluesihteerin ja Reino Paasilinnan kansanedustajan paikalta. Jouni Backman on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kaksinkertainen ministeri. Backman on myös Yleisradion hallintoneuvoston varapuheenjohtajuuden lisäksi vetänyt merkittävää YLE:n asemaa ja rahoitusta sekä tulevaisuutta käsitellyttä työryhmää. Jouni Backman on ollut innokkaasti ja täysillä ”YLE:n mies”. Siinä ehkä oli kohun yksi syy. Kilpailevat tiedotusvälineet ja erityisesti kilpailevat TV-yhtiöt eivät halua Yleisradioyhtiölle tällaista sitoutunutta johtajaa.
Ihmetellä sen sijaan voi YLE:n henkilökunnan ja toimittajien suhtautumista Jouni Backmanin ehdokkuuteen. Yleläisten kannalta on vaikea ajatella parempaa ja sitoutuneempaa toimitusjohtajaa kuin Jouni Backman olisi ollut.
Puutteellinen pätevyys ei ole kohun oikea syy. Monessa edeltäjässä olisi ollut enemmän aihetta keskusteluun pätevyydestä. Backmanin ehdokkuus ei voinut olla myöskään yllätys. Asiantuntevissa piireissä häntä on pidetty jo vuoden, pari varteenotettavana ehdokkaana toimitusjohtajaksi.
Tosin Backman itse kieltäytyi johdonmukaisesti ehdokkuudesta. Tähän oli luonnollinen syy. Hän ei vielä halunnut vetäytyä pois politiikasta, vaan haaveili vielä poliittisen uran noususta. Vähintään kolmas ministerinpesti ja jopa ehdokkuus SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä tai myöhemmin olivat tulevaisuuden vaihtoehtoja.
Uutiskohun todellisena osasyynä oli Backmanin asema toimitusjohtajan etsintäpartion toisena jäsenenä. Osasyynä oli myös etsintäpartion toisen jäsenen Markku Laukkasen nopealiikkeisyys, jossa ei pysyneet mukana edes hänen kaikki keskustalaiset puoluetoverit.
Sotkun syynä olivat lähestyvät kunnallisvaalit. Kokoomus ja erityisesti Vihreät ajattelivat enemmän kunnallisvaaleja kuin Yleisradion parasta. Näytelmän konnia olivat Vihreiden Irina Krohnin lisäksi Keskustan entiset kansanedustajat ja Yleisradion nykyiset hallintoneuvoston jäsenet Maria Kaisa Aula ja Mirja Ryynänen. Mitä he muuten tekevät Yleisradion hallintoneuvostossa? Yleisradio toimii eduskunnan hallinnossa, mutta miksi Keskusta on laittanut sinne nämä entiset edustajat, jotka eivät ole mitenkään toiminnastaan vastuullisia.
Uutiskohun lopputulos oli surkea. Sekä hallintoneuvoston puheenjohtaja että varapuheenjohtaja erosivat eikä YLE saanut uutta toimitusjohtajaa. Arne Wessberg on tulossa korvaamattomaksi. Hän sai jo toisen vuoden jatkoajan ja samalla lykkäyksen eläkkeelle lähdöstä.
Eduskunnan liikennevaliokunnan jäsenenä olen seurannut sotkua lievästi sanoen ihmetellen. Eduskunnassa Yleisradion asiat käsitellään liikenne- ja viestintävaliokunnassa, jonka puheenjohtaja on samainen, nyt jo entinen, hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Laukkanen.
Viikon henkilö – Eero Lankia
Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia nousi viime vaaleissa eduskuntaan Tanja Karpelan äänivyöryn imussa. Äänimäärä hänellä jäi vähäiseksi. Ennen yhteistä työpaikkaa, eduskuntaa, en Eero Lankiaa tuntenut juuri muutoin kuin julkisuudesta.
Eero Lankialla on takana pitkä ura Keskustan puoluetoimitsijana. Hän aloitti jo vuonna 1975 maatalouspoliittisena sihteerinä ja on nyt toiminut vuodesta 1997 lähtien puoluesihteerinä.
Peruskoulutukseltaan Lankia on Mustialan Maatalousoppilaitoksen agrologi. Joitakin vuosia sitten Eero Lankia haki Pornaisten naapurikunnan Askolan kunnanjohtajaksi, mutta ei tullut valituksi.
Julkisuuteen Lankia on joutunut myös yksityisasioiden vuoksi. Hän sai lapsen, jonka äiti oli toinen keskustalainen vaikuttaja. Lankian avioliitto päättyi eroon ja nyt hän odottaa yhdessä uuden puolison kanssa jo toisen lapsen tuloa.
Keskustan kriisiaikoina alkukesällä 2003 Lankian asema lujittui, kun puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki oli toimintakyvytön.
Olemme Eero Lankian kanssa molemmat eduskunnan Venäjä-ystävyysryhmän työvaliokunnan jäseniä.
Joutsassa 1951 syntynyt Lankia, on Keskustassa tärkeässä asemassa, kun sekä puheenjohtaja Matti Vanhanen ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki ovat ministereinä hallituskiireiden sitomia.
Risto Kuisma