Viikkokurkistus: Vuosi vaihtui, Matti Kangas

Viikkokurkistus: Tilitystä, Karri Kuisma
29 joulukuun, 2004
Viikkokurkistus: Presidenttivaalipeli käynnistyy, Heidi Hautala
12 tammikuun, 2005

Viikkokurkistus: Vuosi vaihtui, Matti Kangas

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Vuosi vaihtui
Menossa on jo kymmenes vuosi kansanedustajana. Eduskuntatyö on jatkunut tasaisena. Kun minulla on, osittain vastoin omaa tahtoani, peräti kolme valiokuntajäsenyyttä ja Pohjoismaiden Neuvoston jäsenyys, olen jonkinlainen ”työn sankari”. Keskimäärin kansanedustajilla on vain puolitoista valiokuntaa.
Välillä kansanedustajan työ tuntuu raskaalta. Päivät ovat pitkiä. Herään aamulla kello 5-6 välillä. Kotiin arki-iltoina ehdin yleensä vasta iltauutisten aikoihin kello 21.00 paikkeilla.
Kuntoilua olen edelleen jaksanut harrastaa päivittäin. Kun on kohtuullisessa kunnossa, jaksaa myös tehdä töitä. Viime kesänä juoksin 29:n maratonin ja hiihdettyä tuli mm 90 kilometrin Pirkan Hiihto.
Tunti hikoilua päivässä pitää ihmisen fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa, on ollut edelleen tavoite.
Kansanedustajan työn ohella monet muut menot ovat vieneet aikaa. Osa niistä liittyy kansanedustajan tehtävään.
Päihteetön elämäntapa on ollut edelleen asia, jonka edistämiseen olen käyttänyt paljon aikaa. Tehtävät Eduskunnan Elämäntaparyhmän puheenjohtajana, Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen lakimiesjäsenenä, EAP-Finlandin hallituksen – ja Raittiuden Ystävien hallituksen jäsenenä ovat olleet toimia raittiuden hyväksi.
Kotikunnan, Pornaisten, kunnalliselämä on vienyt myös oman aikansa. Vuoden alusta otin myös vastuun kotikylän, Laukkosken, Työväenyhdistyksen vetäjän tehtävistä. Työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhla lähestyy ja historia on työn alla.
Elokuussa puhemies Paavo Lipponen vieraili Työväenyhdistyksen elojuhlissa. Juhlat olivat menestys ja kokosivat Uusimaa-lehden mukaan satoja ihmisiä vanhalle Laukkosken Työväentalolle.
Olen kotiseurakuntani kirkkoneuvoston jäsen ja mukana myös monessa muussa kotikylän, kotikunnan ja Uudenmaan maakunnan asiassa ja menossa.
Meidän kolmen sukupolven yhteisössä erityistä iloa on ollut lapsenlapsistani; 11-vuotiaasta Joonaksesta ja reilun vuoden vanhasta Anni-Aliisasta. Molempien kanssa on mahdollisuus viettää aikaa lähes päivittäin. Joonaksen kanssa kilpailimme kesällä yhdessä suunnistuksessa kaksi viikkoa FIN 5:lla ja Kainuun Rastiviikolla. Vaikka Joonaksen päälaji on jääkiekko, on hän niin hyvä hiihtäjä, että hänen hiihtovauhtinsa on riittävää minulle. Jääkiekon ohella Joonas oli hiihdossa koko talven lähes voittamaton.
Historiaan jäänyt vuosi 2004 ei sisältänyt mitään suuria henkilökohtaisia voittoja, mutta ei myöskään tappioita. En voi sanoa saavuttaneeni vuoden aikana mitään merkittävää, mutta toisaalta mitään välttämätöntä ja tärkeää ei jäänyt myöskään tekemättä. Vuosi oli tasaista työtä ja omien velvollisuuksien hoitamista.
Viikon henkilö – Matti Kangas
Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Kangas on toista vaalikautta kansanedustaja. Paremmin olen häneen tutustunut viimeisen parin vuoden aikana, kun olemme olleet samassa valiokunnassa; eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa.
Matti Kangas on valiokunnan varapuheenjohtaja. Istumme monta tuntia viikossa vierekkäin valiokunnan kokouksissa.
Matti Kangas ei ole värikäs poliitikko. Päinvastoin hän on eräs eduskunnan hillityimmistä jäsenistä.
Taustaltaan Kangas on ammattiyhdistysmies. Hän oli pitkään päätoiminen työsuojeluvaltuutettu UMP-Kymmenellä Jyväskylässä. Hän on ollut myös oman ammattiliittonsa hallituksen jäsen ja osallistunut 1990-luvulta alkaen Jyväskylän kunnallispolitiikkaan.
Varsinaiselta ammatiltaan Matti Kangas on konekorjaaja. Hän ei ole muistini mukaan koskaan ollut kommunisti vaan ainoastaan SKDL:n ja nyt Vasemmistoliiton jäsen. Juuri 60 vuotta täyttänyt Kangas on asialinjan edustaja.
Risto Kuisma