Viikkokurkistus: Vuosi lisää raittiutta, Raila Taipale

Viikkokurkistus: Maantierahat niukkoja, Jaakko Riikonen
2 elokuun, 2006
Viikkokurkistus: Onko valtion budjetti aina riittämätön, Jouko Skinnari
16 elokuun, 2006

Viikkokurkistus: Vuosi lisää raittiutta, Raila Taipale

Kirjoitan joka viikko kurkistuksen omaan tai julkiseen elämään. Viikkopäiväkirjassani kerron myös viikon henkilöstä.Vuosi lisää raittiutta
Raittiutta on tullut taas, päivä kerrallaan, lisää vuosi; nyt vuosia on kertynyt kuusitoista ja niitä, päivä kerrallaan – päiviä lähes kuusituhatta. Kaikki alkoi, kun hakeuduin 9.8. 1990 ylilääkäri Reijo Ojutkangaan hoitoon. Minulle selvisi silloin yllättävän kirkkaasti ja nopeasti, mikä minua vaivaa ja mitä minun oli tehtävä. Ongelmien syyn ja parannuskeinon ymmärtäminen oli suuri henkinen helpotus. Aivan kuin suuri taakka putosi hartioilta. Vaikka edessä oli vähemmän mukava raittiuden alkutaival, kävin sille taipaleelle suurella innolla.
Silloin alkoholista luopuminen kokonaan ja pysyvästi tuntui suurelta menetykseltä; tosin välttämättömältä. Nyttemmin olen jo kauan ajatellut, etten menettänyt mitään, kun luovuin viinasta. Tai oikeastaan menetin kahleeni.
Vaikka raittius merkitsi oikeastaan paluuta lapsuuden ja nuoruuden raittiiseen ja terveeseen elämäntapaan, oli muutos valtava. Elämän suuret, ulospäin näkyvät muutokset tapahtuivat ensimmäisen viiden vuoden aikana. Tupakanpolton lopetin tammikuussa 1991 eli yli viisitoista vuotta sitten. Painoa pudotin ensimmäisen vuoden aikana yli 40 kiloa. Tosin osa siitä on tullut takaisin. Kun enimmillään painoin 135 kiloa, olen nyt onnistunut pitämään painon 80 ja 100 kilon välissä. Itsekuria se on kuitenkin vaatinut jatkuvasti.
Lääkkeistä olen päässyt eroon ja verenpainetauti on painunut muistojen pimentoon. Terveet elämäntavat ovat tuoneet hyvän fyysisen kunnon. Takana on 29 maratonia ja kymmeniä muita kestävyystapahtumia, alkaen Finlandia hiihdoista, Sulkavan souduista, suunnistuskilpailuista, triathlonista, kymmenottelusta aina motocrossiin ja moottoripyörien legendaariseen Päijänteen Ympäriajoon.
Kova kuntoilu ja ikä ovat vuosien mittaan tuoneet silloin tällöin vaivoja ja vammoja, mutta kokonaisuudessaan kuntoilutase on runsaasti voiton puolella. Ilman kunnosta huolehtimista en olisi jaksanut tehdä näin paljon enkä edes ryhtyä moniin töihin.
Vuosien varrella minut on valittu jo kolme kertaa kansanedustajaksi. Muutimme 1993 Helsingistä maalle Laukkoskelle. Elämme nyttemmin vuodesta 1999 lähtien poikani, miniän ja kolmen lapsenlapsen kolmen sukupolven yhteisössä naapuritaloissa. Raittiina vuosina olen kirjoittanut neljä kirjaa. Olen liittynyt takaisin kirkkoon ja löytänyt kristillisyyden. Minusta on tullut klassisen musiikin harrastaja.
Raittiiden vuosien saavutuksia ja tapahtumia on helppo luetella. Ei elämä ole kuitenkaan ollut läheskään aina helppoa. Stressi on vaivannut .Elämänilo on ollut usein kadoksissa. Mieli on ollut apea. Olen kärsinyt huonotuulisuudesta. Työ ja suorituskeskeisyys on korostunut edelleen liiallisuuteen asti. Ehdottomuus ja jyrkkyys on saanut ajoittain liian suuren otteen. Olen edelleen äärimmäisyysihminen. Vaikka siinä on hyvät puolensa, on se pääosin vahingollista. Asetan itselleni liian suuria vaatimuksia ja tavoitteita.
Raitis elämä on ollut tasaista. Suuret kielteiset ja myönteiset tunteet ovat tasoittuneet .Ajoittain elämä on tuntunut liian harmaalta. Raittiuden alussa minulla oli halu raitistaa kaikki ihmiset. Nyttemmin olennainen osa elämääni on ollut päihdeongelmaisten auttaminen henkilökohtaisesti ja toimimalla monissa järjestöissä ja yhteisöissä.
Uskon ja olen melko varma, että ilman raitistumista en olisi tänä päivänä edes elävien kirjoissa.
Viikon henkilö – Raila Taipale
Tutustuin Raila Taipaleeseen pari vuotta sitten, kun haastattelin Myllyhoitoyhdistyksen toiminnanjohtajaehdokkaita. Perusteellisessa valintaprosessissa hän tuli valittua. Tehtävän haaste oli melkoinen.
Hannu Ekholmin 20 vuotta kestäneen toiminnanjohtajakauden jälkeen yhdistyksen kehittämisjohtaja, kasvatustieteen tohtori ja erikoissairaanhoitaja Leila Märkjärvi oli pari vuotta vt. toiminnanjohtajana. Hän hakeutui kuitenkin pois päihdetyöstä ja on nyt Syöpäjärjestön palveluksessa.
Valtiotieteen lisensiaatti Raila Taipale tuli täysin Myllyhoitoyhdistyksen ulkopuolelta. Edellinen työ oli Padasjoen kunnan perusturvajohtajana. Hänellä on pitkä kokemus julkisen sektorin terveys- ja sosiaalityöstä, mutta kolmas sektori oli uutta.
Raila Taipale on menestynyt hyvin tehtävässä ja ottanut yhdistyksen päivittäisen toiminnan hyvin ja jämäkästi johtoonsa.
Haastetta on lisännyt se, että samanaikaisesti toiminnanjohtajan vaihdoksen kanssa MYHYN:n toiminta laajeni merkittävästi. Monien uusien päihdeprojektien käynnistys lisäsi työntekijöiden määrän yli kaksinkertaiseksi. Uusissa hankkeissa on alussa aina paljon ylimääräistä organisointia, joka työllistää toiminnanjohtajaa.
Aivan itsestään selvältä tuntuu, että Raila Taipaleen valinta toiminnanjohtajaksi oli oikea. Edellytykset jatkuvalle menestykselle ovat hyvät.
Risto Kuisma