Viikkokurkistus: Voitto Olympiastadionilla, Arto Bryggare

Viikkokurkistus: Historiankirjoitusta, Juho Kujala
17 elokuun, 2005
Viikkokurkistus: Valtion budjetista, Lauri Oinonen
31 elokuun, 2005

Viikkokurkistus: Voitto Olympiastadionilla, Arto Bryggare

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Voitto Olympiastadionilla
Pääsin yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa Helsingin Olympiastadionin juoksuradalle. MM-kisojen toiseksi viimeisenä kisapäivänä, lauantaina 13.8.2005, oli miesten maratonjuoksun aikana stadionilla ”urheilua joka lähtöön tapahtuma; ”AGT”. Tapahtuman yhtenä kilpailuna oli ”julkkisten” 4 x 100 metrin viestijuoksu.
Juoksin Elixirin joukkueessa kolmannen osuuden. Muut juoksijat television urheilusarjan Elixirin joukkueessa olivat; aloittajana Janne Virtanen, toisella osuudella Timo Ylitalo, joka on TV-ohjelman tuottaja, sekä ankkuriosuudella ”mister Elixir”, Risto Kaskilahti. Timo Ylitalo juoksi varamiehenä, kun Aku Louhimies sairastui viime tipassa.
Elixir voitti leikkimielisen, mutta totisen kilpailun. Muut osallistujat olivat ”MM 1983”-joukkue; Kimmo Saaristo, Minna Vehmasto, Antti Loikkanen ja Tuija Helander, sekä ”poliitikkojen” joukkue; Marjo Matikainen-Kallström, Hannu Takkula, Sari Essayah ja Matti Saarinen.
Etukäteen en kuvitellut Elixirin voittavan. Ajattelin, että olisi tärkeää selvitä stadionilla tyylikkäästi joukkueena ja henkilökohtaisesti. Johdimme viestiä koko ajan, vaikka maalissa Risto Kaskilahden ja Tuija Helanderin ero oli vain metri-pari. Poliitikkojen joukkue jäi jo selvästi kolmanneksi.
Kolmannella, omalla osuudellani, odotin milloin Antti Loikkanen tai Sari Essayah tulee takaa ohi. Näin ei käynyt. Itse juoksua en jännittänyt, vaan enemmän viestikapulan vaihtoa, joka meiltä onnistui hyvin.
Tilaisuus urheilla MM-kisoissa oli ainutlaatuinen kokemus. Samalla tuli kokemusta niistä etukäteisvalmisteluista ja – muodollisuuksista, joita urheilijat joutuvat läpikäymään ennen ja jälkeen varsinaisen kilpailun.
Oma nilkkani kesti 100 metrin repäisyn ja sitä edeltäneen heinä- elokuun vetoharjoittelun kohtuullisesti. Nilkka on edelleen, yli neljä kuukautta Päijänteen Ympäriajossa tapahtuneesta loukkaantumisesta, vajaakuntoinen. Rasituksen jälkeen nilkka turpoaa. Varovaiset lenkit ovat olleet pisimmillään vain pari – kolme kilometriä.
Suunnistus on tältä kesältä täytynyt jättää kokonaan ja maratonsuunnitelmat unohtaa. Muulla kuntoilulla olen korvannut juoksun puutteen. Motocrossia ja enduroa olen harrastanut melkoisesti. Viime lauantaina otin jopa osaa viralliseen endurokilpailuun Vantaalla. Läpi pääsin kunnialla, mutta sijoituksella en voi kehua. Olin maaliin päässeistä viimeinen. Poikani Karri oli samassa luokassa kolmas.
Elokuun alussa valtakunnan päälehti, Helsingin Sanomat, teki moottoripyöräharrastuksestani näkyvän jutun. Motocross ja enduro saivat PR:ää ja myönteistä näkyvyyttä jutussa ja siihen liitetyssä fakta-tiedossa.
Viikon henkilö – Arto Bryggare
Tutustuin Arto Bryggareen joskus aivan 1990-luvun alussa, kun hän aloitti poliittista uraansa. Olimme molemmat silloin mm SDP:n Helsingin piirin edustajia vuoden 1993 puoluekokouksessa. Tuossa kokouksessa Bryggare oli Antti Kalliomäen innokas kannattaja. Kun median ennakkosuosikki Kalliomäki hävisi Lipposelle jo ensimmäisellä äänestyskierroksella, ei ”Artsi” pystynyt peittämään pettymystään, vaan puhkesi kokoussalissa äänekkääseen protestiin.
Eduskuntaan Bryggare valittiin ensimmäisen kerran 1995. Jo sitä ennen hänet oli valittu Helsingin kaupunginvaltuustoon. Vuoden 1999 vaaleissa Bryggare putosi eduskunnasta, mutta nousi uudelleen vuonna 2003. Välivuodet hän toimi mm ”Elämä on parasta huumetta” – järjestön toiminnanjohtajana. Mikäli oikein muistan, hän noina välivuosina sai suoritettua loppuun kauppatieteen kandidaatin tutkinnon.
Politiikassa Bryggare on seurannut oppi-isänsä Antti Kalliomäen jälkiä. Kalliomäki toimi Bryggaren valmentajana hänen urheilu-uransa loppuvuosina. Urheilussa, 110 metrin aitajuoksija, ”Artsi” saavutti paljon, mutta maailmanmestaruus ja olympiavoitto jäivät puuttumaan.
Arto Bryggare on paitsi poliitikko, myös todellinen urheilumies. Tosin Eduskunnan Urheilukerhossa hän ei ole suostunut kilpailemaan eikä muutenkaan juuri toimimaan.
Risto Kuisma