Viikkokurkistus: Verot alenevat? Risto Poutanen

Viikkokurkistus: Linnan juhlat, Pentti Arajärvi
joulukuu 8, 2004
Viikkokurkistus: Menneisyyden turvallisuuspolitiikkaa, Seppo Kääriäinen
joulukuu 22, 2004

Viikkokurkistus: Verot alenevat? Risto Poutanen

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Verot alenevat?
Verot alenevat tulopoliittisen sopimuksen myötä on viesti, jota on viime viikkoina toisteltu. Julkisuudessa on näkynyt myös viestejä, joissa ollaan huolissaan siitä, että verot alenevat liikaa niin, että julkiset palvelut ovat uhattuna.
Huoli liiallisista veronalennuksista on turhaa. Verot eivät alene, vaan ensi vuonnakin valtio ja kunnat keräävät veroja enemmän kuin tänä vuonna. Kun katsomme taaksepäin menneitä vuosia, ovat valtion verotulot nousseet joka vuosi. Me suomalaiset olemme maksaneet jokaisena vuonna veroja enemmän kuin edellisenä vuonna. Se niistä veronalennuksista.
Ne veronalennukset, joista puhutaan, ovat laskennallisia. Eli veronalennukset ovat vähennyksiä siihen verrattuna, että verosäännöksiä ei korjattaisi lainkaan. Ensi vuonna ei keskimäärin tapahdu edes tuota laskennallista veronalennusta. Pakollisten eläkemaksujen ja kunnallisveron korotukset syövät vähäiset tuloveron alennukset.
Me maksamme paljon veroja, joita ei edes kehdata veroiksi sanoa. Veroja ovat muun muassa televisiomaksu, jonka oikea nimi olisi televisiovero. Samoin pakolliset vakuutusmaksut ovat veroja. Siten esimerkiksi työeläkemaksut, sairasvakuutusmaksut ynnä monet muut pakolliset lakisääteiset maksut, jotka palkasta peritään, ovat veroja.
Suomessa on niin korkea verotus, että verojen alennus on yleensä lisännyt valtion verotuloja, vaikka luulisi tapahtuvan päinvastoin. Autoveron alennus lisäsi valtion verotuloja. Samoin viime vuosikymmenen alussa toteutettu yritysveron alennus moninkertaisti valtion siitä saamat tulot.
Valtion lisäksi meitä verottaa kunta. Mikä osuus palkasta otettavista veroista menee kunnalle, mikä valtiolle, on useimmille veronmaksajille epäselvää. Samalla tavoin on epäselvää, kuka vastaa verovarojen käytöstä. Kuntien ja valtion välisen rajan veroista tulisi olla selkeä. Samaa tuloa verottaisi vain joko valtio tai kunta. Jo lähes kymmenen vuotta sitten ehdotin, että tulovero olisi vain kuntien verotusmuoto. Valtio saisi tulonsa muista veromuodoista eli niin sanotuista välillisistä veroista, joista tärkein on arvonlisävero.
Jos tuloveroa maksettaisiin vain kunnille, kansalaiset tietäisivät mihin rahat menevät. Toisaalta myös kuntien päättäjät olisivat selvemmin vastuussa veron suuruudesta ja siitä, mitä veroilla saa vastineeksi.
Verot ovat yhteiskunnan jäsenmaksut, joilla maksetaan valtion ja kuntien menot. Lisäksi veroilla pyritään toteuttamaan oikeudenmukaisuutta. Oikeudenmukaisuuden tavoittelu on omasta mielestäni poliittisen toiminnan tärkein tavoite. Valitettavasti verotuksen osalta usein se, mitä nimitetään ylevästi oikeudenmukaisuuden tavoitteluksi, on tosiasiassa vähemmän ylevää kateutta.
Viikon henkilö – Risto Poutanen
Tutustuin Risto Poutaseen 1990-luvun alussa, kun muutimme Pornaisiin. Tällä hetkellä Risto Poutanen toimii Pornaisten ev.lut. seurakunnan vs. kirkkoherrana. Kirkkoherra Ilkka Kajalo on tämän vuoden vuorotteluvapaalla.
Risto Poutanen on erinomainen nuorisopappi. Keskiviikkoisin, kun seurakunnassa on nuorten kerho, koko uusi seurakuntakeskus on tupaten täynnä nuoria. Nuoriso saapuu kävellen, mopoilla, moottoripyörillä ja myös autoilla. Kaikki sanovat, että tämä hämmästyttävä nuorison osallistuminen on Risto Poutasen ansiota. Luonnollisesti nuorisolle on tärkeää toistensa tapaaminen.
Nuorison aktiivisuus on heijastunut myös seurakunnan hallintoelimiin. Sekä kirkkovaltuustossa että kirkkoneuvostossa on nuoriso edustettuna. Olen toiminut pari vuotta kirkkoneuvoston jäsenenä ja sen myötä tutustunut Risto Poutaseen entistä paremmin. Kirkkoherra toimii kirkkoneuvoston puheenjohtajana.
Meillä on myös yhteinen harrastus; juoksu. Risto Poutanen on myös maratoonari.
Risto Poutanen on avoin, helposti lähestyttävä, arkipäivän pappi.
Risto Kuisma