Viikkokurkistus: Veroista, viinasta ja viinaverosta, Toimi Kankaanniemi

Viikkokurkistus: Iloja ja suruja, Aune Kuisma
19 marraskuun, 2003
Viikkokurkistus: Alkoholi puhuttaa, Reijo Kallio
3 joulukuun, 2003

Viikkokurkistus: Veroista, viinasta ja viinaverosta, Toimi Kankaanniemi

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan. Kerron myös viikon henkilöstä.Veroista, viinasta ja viinaverosta
Poliittinen sopimus uudesta yritysverotuksesta on muun ohella nostanut myös tunteita. Osaltaan jyrkkiin mielipiteisiin on vaikuttanut se, että hallituksen päätös yllätti pääosan yrityskenttää.
Yritysverotuksen yhteydessä hallitus sopi myös muutoksista vapaaehtoiseen yksilölliseen eläkevakuutukseen. Vakuutusyhtiöiden lisäksi voimakasta kritiikkiä on tullut suurelta joukolta tuollaisen vakuutuksen ottaneilta kansalaisilta. Vaikka puhutaan eläkevakuutuksesta, oikeammin kyse on sijoituksista ja niiden verotuksesta.
Uudistuksen yhteydessä hallitus päätti myös kiristää yksityishenkilöiden myyntivoittojen verotusta. Tarpeeton ja epäoikeudenmukainen toimenpide, joka kohdistuu sellaiseen ”voittoon”, joka ei ole todellista vaan inflaation seurausta.
Yritysverouudistus ja siihen liittyvät lait tulevat eduskuntaan vasta ensi vuoden keväällä. Näistä laista käydään vielä monta kiistaa ja keskustelua ennen kuin eduskunta ne hyväksyy ja ne tulevat voimaan vuoden 2005 alussa. Vaikka hallituspuolueet vakuuttavat, etteivät päätökset muutu niin lopullinen päätösvalta on eduskunnalla, joka tuskin hyväksyy ”veropakettia” ilman mitään muutoksia.
Alkoholivero on ensi vappuna alenemassa, kuten hallitus elokuussa esitti. Tämä viikko on ratkaiseva asian eduskuntakäsittelyssä. Valtionvarainvaliokunta sai työnsä loppuun viime viikolla. Enemmistö valiokunnasta kannattaa äänestyksen jälkeen hallituksen esitystä, mutta mietintöön liittyy kolme vastalausetta.
Tuntuva viinan hinnan alennus vie valtiolta tuloja, mutta lisäksi vielä kalliimmaksi valtiolle ja yhteiskunnalle tulee halvan viinan aiheuttamat terveys- ja muut haitat. Suomalainen alkoholipolitiikka on EU:n myötä joutumassa ojasta allikkoon.
Alkoholipoliittisissa päätöksissä painavat voimakkaasti taloudelliset edut, jotka usein naamioidaan työllisyyden kaapuun. Raha ratkaisee. Yritysten ja valtiontalouden edut jyräävät järkevän alkoholipolitiikan. Monet päättäjät pitävät itseään edistyksellisinä ja kuluttajaystävällisinä, kun kannattavat vapaata alkoholipolitiikkaa. Suuri erehdys, joka on tullut ja tulee tälle yhteiskunnalle kalliiksi.
Inhimillisen kärsimyksen määrää ei rahalla voi edes mitata. Jos kaikki päihdeongelman takia vuodatetut kyyneleet voisi koota, olisi tuloksena kyynelten valtameri.
Viikon henkilö – Toimi Kankaanniemi
Kirjoitan joka viikko henkilökohtaisia havaintoja viikon henkilöstä. Tämän viikon henkilö on kansanedustaja Toimi Kankaanniemi.
Ennen eduskuntavuosia en Toimi Kankaanniemeä juuri tuntenut. Hän on kristillisten pitkäaikaisin kansanedustaja kautta aikojen; menossa on jo viides vaalikausi.
Toimi Kankaanniemi oli vuosina 1991-1994 ministerinä Esko Ahon hallituksessa. Ministerin tehtävä päättyi kielteiseen kantaan Suomen EU-jäsenyydestä.
Puolueensa puheenjohtajana Kankaanniemi toimi 1989-1995. Seuraajansa Bjarne Kalliksen johtamassa puolueessa Kankaanniemi on ollut enemmän ja vähemmän oppositiossa oleva toisinajattelija. Hän vastusti puolueen nimen muuttamista Kristillisestä Liitosta Kristillisdemokraateiksi. Tässä kiistassa oli kysymys koko kristillisen puolueen linjasta ja imagosta.
Vaaleissa Kankaanniemi on menestynyt hyvin omassa vaalipiirissään Keski-Suomessa. Olemme molemmat kokeneet myös presidenttiehdokkuuden ankaran myllyn; Kankaanniemi 1994 ja minä kuusi vuotta myöhemmin.
Eduskunnassa olemme tehneet yhteistyötä mm ylivelkaisten ongelmissa ja päihde- ja raittiusasioissa. Olemme molemmat mukana myös Eduskunnan Raamatturyhmässä.
Siviiliviraltaan Uuraisten kunnansihteeri, sosionomi Toimi Kankaanniemi on ahkera, hieman populistinen, itsenäinen kansanedustaja. Keskenämme olemme tulleet hyvin juttuun.
Risto Kuisma