Viikkokurkistus: Vaivojen vanki, Heta Välimäki

Viikkokurkistus: Rakentavaa EU-kritiikkiä, Jouni Peltoniemi
24 toukokuun, 2006
Viikkokurkistus: Onko kuntayhteistyö liitosten vaihtoehto? Kari S. Tikka
7 kesäkuun, 2006

Viikkokurkistus: Vaivojen vanki, Heta Välimäki

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Vaivojen vanki
”Ken vaivojansa valittaa, on vaivojensa vanki” on runontekijä kirjoittanut. Tästä huolimatta kirjoitan vaivoista, joiden ”vankina” ajoittain tunnen olevani.
Huhtikuun polvileikkauksesta on nyt kulunut jo kahdeksan viikkoa. Neljä ensimmäistä viikkoa leikkauksen jälkeen meni normaalisti. Jo kolme viikkoa leikkauksesta pystyin tekemään töitä ja matkustamaan. Toukokuun alussa palasin jo normaaliin työrytmiin.
Nyt ilmeni vaikeuksia. Polven turpoamisesta oli ollut jo ongelmia aiemmin, mutta nyt ne pahenivat. Polvesta poistettiin nestettä kaksi kertaa. Kävely oli hankalaa ja jalkaa särki. Ongelmat jatkuivat, polvessa oli jonkinlainen tulehdus; punkteeraus ja kortisonipiikki auttoivat. Pari päivää oli hämmästyttävän hyvä olo ja liikkuminen lähes normaalia. Sitten alkoi pohje kipeytyä. Ultraäänitutkimus paljasti että pohkeessa oli laskimotukos. Lääkkeet eivät auttaneet. Kipu ja turvotus johtivat viime viikolla kolmeksi päiväksi sairaalaan sänkyyn.
Kipu ei ole talttunut. Turvotus ja särky pysyvät aisoissa, kun jalka on ylhäällä. Liikkuminen on lähes mahdotonta. Pohje on kipeä ja jäykkä. Viikonlopun olen maannut kotona sängyssä. Edistystä ei ole tapahtunut. Maanantaina menin uudelleen lääkäriin.
Olo on hankala. Kivut ja liikkumattomuus huolestuttaa. Takapakki paranemisessa ”rassasi” henkisesti. Ihmetyttää myös se, ettei tapahdu paranemista. Mikä lie syy?
Toukokuun alussa aloitin jo vesijuoksun ja poljin kuntopyörää tunnin-pari päivässä. Nyt kuntoutus on ollut mahdotonta ja tilanne huonontunut.
”Aika parantaa” – on oikea lohdutus, mutta siihen on ajoittain vaikea uskoa.
Viikon henkilö – Heta Välimäki
Eduskunta-avustajani Heta Välimäki valittiin viime perjantaina Sosialidemokraattisten Nuorten puheenjohtajaksi. Hetan voitto oli hyvä juttu, mutta tappiokaan ei olisi ollut minulle huono uutinen. Olisin saanut pitää avustajani. Nyt hän siirtyy nuorisoliiton vetäjäksi.
Heta tuli avustajakseni heti viime vaalien jälkeen maaliskuussa 2003. Sos.dem. opiskelijaliitto tarjosi apua niille kansanedustajille, jotka hakivat avustajaa. Tartuin tarjoukseen ja sain toiveitteni perusteella Hetan yhteystiedot.
Haastattelujen ja muiden tietojen perusteella valitsin hänet. Nyt on kulunut reilut kolme vuotta. Olen ollut valintaani tyytyväinen.
Heta oli 21-vuotias valtiotieteen ylioppilas Espoosta kun hän aloitti työt eduskunnassa. Hän oli myös aktiivinen sos.dem. opiskelijatoiminnassa. Aktiivisuus ja kyvyt ovat tuoneet hänelle monia lisätehtäviä kuluneen kolmen vuoden aikana.
Heta on kehittynyt kovasti viime vuosina. Hänellä on hyvä kyky verkostoitua. Avustajan tehtävistä hän on selvinnyt hyvin. Töihin hän on tarttunut ripeästi. Valmista on tullut, kun hän on johonkin asiaan ryhtynyt.
Hyvä kielitaito ja kyky käyttää sujuvasti nykyajan tietotekniikkaa on helpottanut hänen ja omaa työtäni.
Nuorisoliiton puheenjohtajan tehtävä on työ, jossa on paljon mahdollisuuksia. Naisia tehtävässä on ollut vähän. Nykyinen työministeri ja SDP:n varapuheenjohtaja Tarja Filatov oli nuorisoliiton puheenjohtajana 1990-luvun alkuvuosina. Muita nimekkäitä edeltäjiä on mm Ulf Sundqvist.
Heta selviää vaativasta tehtävästä. Hänellä on siihen hyvät edellytykset.
Hyvän avustajan menetys hieman harmittaa, mutta toisaalta oman avustajan astuminen vaativaan tehtävään myös ilahduttaa.
Onnea ja menestystä!
Risto Kuisma