Viikkokurkistus: Vaalityötä, Lasse Lehtinen

Viikkokurkistus: Vaalit tulevat – hallitus vaihtuu, Virpa Puisto
17 tammikuun, 2007
Viikkokurkistus: DigiTV-päätös on purettava, Martin Saarikangas
31 tammikuun, 2007

Viikkokurkistus: Vaalityötä, Lasse Lehtinen

Kirjoitan joka viikko ajankohtaisen kurkistuksen. Kerron myös viikon henkilöstä.Vaalityötä
Vaaleihin on aikaa vajaa pari kuukautta. Uusi eduskunta valitaan 18.3 ja jo sitä ennen ennakkoäänestyksessä 7-13.3. Ehdokkaat vahvistetaan virallisesti 15. 2 ja silloin he saavat myös numerot. Vaalikampanja virallinen ja näkyvä vaihe alkaa sen jälkeen. Ulkomainoksia voi kiinnittää haja-asutusalueille kuukautta ennen vaalipäivää eli 18.2. Taajamiin vaalimainokset ilmestyvät hieman myöhemmin; riippuen kuntien päätöksistä.
Vaalikampanja on jo käynnissä ja näkyy jonkin verran myös julkisuudessa. Puolueilla ja ehdokkailla alkavat suunnitelmat mainoksista ja koko kampanjasta olla valmiita. Tämä on tilanne myös omalta osaltani. Mainokset ovat hiontavaiheessa. Ammattilaisapuna minulla on, kuten 2003, graafikko Mervi Jankko. Lehdiltä olen saanut pääosan pyytämistäni ilmoitustarjouksista. Edessä on päätöksenteko. Olen saanut myös tarjoukset suoramainosjakelusta. Kirjapainoilta en ole vielä tarjouksia pyytänyt. Muidenkin ”vaalityökalujen” osalta tilanne on vielä auki.
Ikävin vaihe vaalityössä on varojen keräys. Sitä olen tehnyt ja jotain saanut kasaan. Viime perjantain varainkeräystilaisuus onnistui kohtuullisesti. Vaalit olisi paljon helpommat, jos ei tarvitsi hikoilla rahan keräämisen ja riittävyyden kanssa. Nytkin mietin, mihin kaikkeen rahani riittävät tai mihin rahat kannattaa käyttää, jotta tulos olisi paras mahdollinen. Samalla mietin sitä, miten paljon käytän vaaleihin omia säästöjäni. Toiveikkaana uskon, että ehkä vielä jostain ilmestyy hyväntahtoinen sponsori.
Tukiryhmäni on kokoontunut kolme kertaa. Se suunnitellut vaalityötä ja sen teemoja. Tavoitteeksi tukiryhmän piirissä on nostettu suurempi äänimäärä kuin neljä vuotta sitten. Yleisin tavoite keskustelussa on ollut 9000 ääntä. Vaalityön muodot ovat perinteiset ja aiemmin koetellut. Pääosa rahoista menee lehti-ilmoitteluun. Vaalityön tärkein osa on meno ihmisten pariin; turuille ja toreille, markettien parkkipaikoille, soppatykkitilaisuuksiin ja asemille. Ihmisten luokse menee itse ehdokas mukanaan tukiryhmän jäseniä. Esitteen lisäksi työkaluksi on kehitelty myös uusia välineitä.
Myös perinteisiä vaalitilauksia järjestetään muutamia. Olennainen osa ovat ehdokkaan vierailut kutsuttuna erilaisissa järjestöjen ja muiden tahojen tilaisuuksissa. Tältä osin toiminta on jo alkanut hyvissä merkeissä.
Vielä nyt normaali eduskuntatyö on työllistänyt päivät lähes kokonaan. Toreille ja turuille jää aikaa helmikuun puolivälin jälkeen. Silloin eduskuntatyö hiljenee.
Viikon – henkilö Lasse Lehtinen
Lasse Lehtinen täytti 23.1 60 – vuotta. Hän on samaa suurta ikäluokkaa kuin minäkin. Tutustuin häneen joskus 1970-luvulla samalla kuin joukkoon silloisia nuoria sos.dem. kansanedustajia. Eduskunnassa Lasse oli kolme kautta ; vuodet 1972 – 1983. Pudottuaan eduskunnasta hän oli Ulkoministeriön virkamiehenä 1983
– 1990. Hän toimi mm lehdistöneuvoksena Lontoossa. Ulkoministeriöstä hän hyppäsi talouselämään, Amerin johtajaksi 1990 – 93.Tämän jälkeen hän on toiminut yrittäjänä omassa firmassaan. Lasse Lehtinen on ammatiltaan toimittaja. Hän on kirjoittanut kymmeniä kirjoja ja voisi käyttää myös kirjailijan ammattinimikettä. Nyt hän on Euroopan Unionin parlamentin jäsen eli meppi. Lehtinen palasi aktiivipoliitikoksi , viime eurovaaleissa 2004, kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen.
Kuopiolainen, mutta Kotkassa syntynyt, Lasse Lehtinen on lupsakka savolainen. Hän on hoitanut myös opillisen sivistyksen muodollisen puolen kuntoon .Lasse valmistui filosofian kandidaatiksi 1977 ja väitteli tohtoriksi 2002. Hän on tuttu myös televisiosta. Lasse on myös tunnettu huumorimies. Lasse Lehtinen kuuluu myös siihen pieneen joukkoon päättäjiä, jotka uskaltavat sanoa myös julkisesti kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.
Risto Kuisma