Viikkokurkistus: Vaalit menivät – ei uutta, Matti Leivoja

Myllyhoitopäivä – yksityisyyden suoja ja huumetestaus
lokakuu 22, 2004
Viikkokurkistus: Kolmen sukupolven elämää, Joonas Kuisma
marraskuu 3, 2004

Viikkokurkistus: Vaalit menivät – ei uutta, Matti Leivoja

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Vaalit menivät – ei uutta
SDP palasi Suomen suurimmaksi puolueeksi kuntavaaleissa. Gallupit olivat hehkuttaneet vielä tasavahvaa kilpailua Keskustan kanssa, mutta itse vaaleissa Keskusta jäi selvästi toiseksi. SDP oli suurin voittaja, reilu prosentti. Myös Kokoomus yllätti pienellä voitolla, joka ylitti selvästi ennakkoveikkailut. Vihreiden ja Perussuomalaisten poliittinen nousu kääntyi nyt alamäeksi. Tähän on varmaan oma osuutensa ”halmeiden ja meriläisten” henkilökohtaisissa tempauksissa,
Muutoksista huolimatta vaalit kertoivat ennen kaikkea muuttumattomuudesta ja poliittisesta vakaudesta.
Hallitusyhteistyö jatkuu entisellään. Sen minkä Keskusta hävisi, SDP reilusti voitti. Hallituksen ja opposition voimasuhteet pysyivät entisellään.
Kokoomuksen uudelle johtajalle, Jyrki Kataiselle, hyvä vaalitulos oli tärkeä henkilökohtainen voitto. Eniten surua lienee Vihreiden leirissä. Myös Vasemmistoliiton johtaja Suvi-Anne Siimes oli hapan, kun huolimatta oppositioasemasta tuli kannatukseen hieman miinusta.
Kotikunnassani, Pornaisissa, vaalit menivät myös vakauden merkeissä. Keskusta on ollut perinteisesti suurin puolue ja sai nyt reilun 40 prosenttia äänistä ja 12 paikkaa. Viime vaaleissa 2 paikkaa saanut sitoutumattomien ryhmä ei nyt osallistunut, vaan sen rippeet menivät Keskustan listoille ja veivät mukanaan myös valtuustopaikkansa.
SDP sai edelleen 9 paikkaa ja nyt 31,4 prosenttia äänistä. Sosialidemokraattien kannatus maaseutukunta Pornaisissa on paljon yli maan keskitason ja yli esimerkiksi pääkaupunkiseudun. Odotukset meillä olivat kuitenkin hieman suuremmat. Toivoimme saavamme vähintään toisen sitoutumattomien jättämistä paikoista, mutta nyt ne menivät molemmat Keskustalle.
Kokoomus sai Pornaisissa edelleen 5 paikkaa, vaikka 4 kokoomusvaltuutettua luopui. Ainoan paikan kolmen valtapuolueen ulkopuolelta sai edelleen Vihreät.
Pornaisten 27-jäsenisessä valtuustossa on kaksi suurta; Keskusta 12 ja SDP 9, yksi keskisuuri; Kokoomus 5 ja yksi pieni; Vihreät 1. Vasemmistoliitto jäi jälleen ilman valtuustopaikkaa.
Kaikki nykyiset ehdolla olleet valtuuston jäsenet tulivat valituksi myös uuteen valtuustoon. Luopuneiden tilalle nousi kunnallispolitiikasta tuttuja nimiä.
Vaalien tuloksen perusteella Pornaisiin ei tullut muutosta. Paljon puhuttu ”Pornaisten puolue” vahvistui edelleen. Uuden valtuuston kaikki ryhmät voidaan laskea tähän sopuisaan ryhmään. ”Pornaisten puolue” -käsite ei ole pelkästään myönteinen asia, koska se ”estää” avointa keskustelua ja erimielisyyksien tuloa julkisuuteen.
Äänestysprosentti laski Pornaisissa 65 prosentista 62 prosenttiin. Aktiivisuus oli edelleen korkeampi kuin valtakunnan keskiarvo 58, mutta suunta oli väärä. Äskettäin kuntaan muuttaneet eivät lähteneet vaaleissa liikkeelle, on arvio kasvukunta Pornaisissa. Ehkä myöskään sopuisuus ei ole paras tapa kohottaa aktiivisuutta.
Television A-studio oli tehnyt vaalinalusviikolla ja vaali-iltana analyysiohjelmaa Pornaisista. Tuloksen näimme heti vaalipäivän jälkeen maanantaina iltauutisten jälkeen.
Omaan henkilökohtaiseen vaalitulokseen en ole täysin tyytyväinen. Tällä kertaa en tehnyt henkilökohtaista vaalimainontaa ja äänimääräni väheni edellisistä vaaleista hieman. Olisi pitänyt hieman muistuttaa olevansa ehdolla. Ehkä lisä-äänet olisivat auttaneet myös puoluetta. Oppia ikä kaikki. Nyt ajattelin pelaavani näissä vaaleissa vain joukkuepeliä ja jätin itseni tietoisesti taustalle. Se ei tuonut hyvää tulosta.
Viikon henkilö – Matti Leivoja
Kun perheemme muutti Pornaisiin 1993, tutustuin myös Matti Leivojaan. Nykyinen Pornaisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja, sosialidemokraatti Matti Leivoja on ollut valtuuston jäsen jo yli 40 vuotta, josta viimeiset neljä vuotta puheenjohtajana. Hän tuli vaaleissa valittua myös uuteen valtuustoon.
Halkiassa asuva Leivoja, on ollut jo pitkään Halkian järjestötoiminnan puuhamies. Työuran hän teki paikallisessa Osuuspankissa, viimeksi aluejohtajana. Hän on sekä Halkian Työväenyhdistyksen että urheiluseura Halkian Alun pitkäaikainen taloudenhoitaja.
Matti Leivoja muodosti, nyt jo poisnukkuneen, kunnallisneuvos Kauko Jokisen kanssa Halkian ja koko Pornaisten sosialidemokraattisen toiminnan voimakaksikon.
Vaikka järjestöelämässä on Pornaisissa tapahtunut ja tapahtumassa sukupolven vaihdos, jatkaa Matti Leivoja edelleen vakaata toimintaa niin kunnalliselämässä, seurakunnassa kuin järjestöelämässäkin. Hän oli jo alkuvuodesta luopumassa valtuustoehdokkuudesta, mutta pyynnöstä suostui edelleen ehdokkaaksi ja tuli valituksi edelleen valtuustoon.
Risto Kuisma