Viikkokurkistus: Vaalikuumetta, Aki Mäenpää

Viikkokurkistus: Ovatko biopolttoaineet huuhaata? Timo Kalli
21 helmikuun, 2007
Viikkokurkistus: Äänestys alkoi, Simo Zitting
7 maaliskuun, 2007

Viikkokurkistus: Vaalikuumetta, Aki Mäenpää

VaalikuumettaVaalikampanja on on ollut niin kiireisen kuumaa, että tämä viikkokurkistus, jonka olen vuosia ilman poikkeusta kirjoittanut viimeistään keskiviikkona, jäi nyt perjantai-aamuun.
Vaalikalenterissani on tämän vuoden reilun kahden kuukauden ajanjaksolla yli sata menoa. Pitää kiirettä ja joskus väsyttää. Tänä aamuna oli herätys jälleen klo 04.00. Vähän ennen kello kuusi olin Keravan rautatieasemalla tapaamassa töihin meneviä ihmisiä ja jakamassa vaaliesitteitä ja pieniä kahvipusseja. Nyt oli vesikeli ja räntäsadetta. Viime viikolla uuden oikoradan Mäntsälän asemalla oli pakkasta 26 astetta ja Hyvinkäälläkin maanantaina -19. En ole asemilla yksin, vaan minulla on aina mukana muutama tukimies tai – nainen. He ovat sitkeitä, kun jaksavat ennen työhönmenoa osallistua vaalityöhön.
Rautatieasemien lisäksi olen tavannut ihmisiä marketeissa, ostoskeskuksissa, toreilla, kahviloissa ja kaikkialla , missä ihmiset liikkuvat. Olen mennyt kansan luo, enkä odottanut, että kansa tulee luokseni. Vaalitilaisuuksia on ollut Hangosta Ruotsinpyhtäälle ja Vantaalta Hyvinkäälle ja kaikkialla sillä välillä. Olen ollut jollain tavalla läsnä kaikissa Uudenmaan yli 30 kunnassa. Myös ulkomainonta ja muu mainonta ulottuu koko vaalipiiriin. Se on Uudellamaalla työlästä ja kallista. Vaalimainoksia on noin kolmessakymmenessä lehdessä.
Vielä reilu kaksi viikkoa jatkuu kuumeinen vaalityö. Esitteitä painoin 140 000 kappaletta ja osa on vielä jakamatta. Samoin kahvipakkauksia riittää vielä jaettavaksi. Nyt olen lähdössä eduskuntaan, jossa Suuri valiokunta kokoontuu vaalitauon aikanakin. Sitten vielä sieltä iltapäivällä Espooseen, Iso Omenan ostoskeskukseen. Täytyy muistaa levätä on moni sanonut minulle ja sitä hoen myös itselleni. Pojanpoikani Joonas, 13 v, sanoi tänään; ”minusta ei tule kansanedustajaa, kun siinä on noin paljon työtä.”
Viikon henkilö – Aki Mäenpää
Aki Mäenpää on yksi pitkäaikaisista vaalityöntekijöistäni. Hän on käynyt läpi kaikki vaalini. Hän oli aiemmin linja-autonkuljettaja. Aki on monitaitoinen tekijä, jolla on kokemusta monista ammateista ja töistä. Aiemmin hän asui Tuusulan Jokelassa, mutta nyt jo pitkään Hyvinkäällä. Kotiseutu ja juuret ovat Pohjanmaalla.
Akin vaimo Irina on juuriltaan venäläinen, mutta ollut Suomen kansalainen jo kauan. Aki oli rakennustöissä Moskovassa ja tutustui siellä Irinaan. Irina on korkeasti koulutettu kieltenopettaja, mutta hän ei ole saanut Suomesta ammattiaan vastaavaa työtä. Hän taitaa useita kieliä; suomi mukaan lukien. Ihmettelen, miten Suomella on varaa jättää hänen taitonsa ja kykynsä käyttämättä.
Aki on pari päivää viikossa ohjaajana Invalidien ammattioppilaitoksessa ja auttaa Irinaa talonmiehentöissä. Sen lisäksi hän on ollut viime viikot ahkerasti vaalityössä ja kuljettanut toista vaaliautoa. Ilman Akia, ja muita hänen kaltaisiaan, laaja vaalityö olisi ainakin minulle mahdotonta.
Risto Kuisma