Viikkokurkistus: Uusi toivon ja haasteiden vuosi 2004, Pekka Kuosmanen

Viikkokurkistus: Murheen ja ilon vuosi 2003, Anni-Alisa Kuisma
31 joulukuun, 2003
Viikkokurkistus: Vuoden 2004 henkilökohtaisia juttuja, Markku Salminen
14 tammikuun, 2004

Viikkokurkistus: Uusi toivon ja haasteiden vuosi 2004, Pekka Kuosmanen

Kirjoitan joka viikko ajankohtaisen viikkokurkistuksen, jossa kerron omia tuntoja tai yleisiä asioita viikon tapahtumista. Kirjoitan myös henkilökohtaisia kokemuksia viikon henkilöstä.Uusi toivon ja haasteiden vuosi 2004
Alkanut vuosi on vaalivuosi. Kesäkuussa on EU-vaalit ja lokakuussa kunnallisvaalit. Vaalit vaikuttavat poliittiseen toimintaan ja yleensä politiikan ilmapiiriin. Jo nyt erityisesti nykyiset EU-parlamentin jäsenet eli MEPit ovat aktivoituneet. Myös kunnallisvaalivuosi on näkynyt jo monen kunnan ja kaupungin toiminnassa ja paikallislehtien julkisuudessa.
EU-parlamentin osalta virta käy europarlamentista eduskuntaan. Viime maaliskuun eduskuntavaaleissa neljä meppiä pyrki eduskuntaan. Kolme heistä tuli valittua ja yhden eli kristillisten Korholan kannatus ei riittänyt eduskuntapaikkaan.
Nytkään ei mitään suurempaa halua näytä olevan pyrkiä kansanedustajan tehtävästä europarlamenttiin. EU-vaalien osalta erityisen ongelman muodostaa äänestäjien huono mielenkiinto vaaleja kohtaan. Viimeksi jäätiin äänestysprosentissa 30 lukemiin, joka ei oikeastaan täytä todellisen demokratian laillisuusvaatimuksia.
Alhainen äänestysprosentti kertoo, että enemmistö kansalaisista ei pidä ilmeisesti koko EU-parlamenttia tarpeellisena. Jos vaalit eivät kiinnosta enempää, niin ehkä koko parlamentista on parasta luopua? Se, mitä edellä kirjoitan on enemmän kuin vain pelkkä kevyt heitto, en itse todellakaan ole koskaan ollut aivan varma koko EU-parlamentin tarpeellisuudesta.
Tuo vähän kansaa kiinnostava EU on esillä enemmänkin. Unioni laajenee vappuna peräti 10 uudella jäsenmaalla. Muutos on suuri myös Suomelle. Viro ja muut Baltian maat liittyvät EU:iin. Mitä muuta, kun halpaa viinaa tämä merkitsee, on vielä monella tapaa epäselvää. Virtaako Virosta suuri joukko halpaa työvoimaa ja siirtävätkö suomalaiset yritykset pääkonttorinsa olemattoman yritysverotuksen Tallinnaan, jää nähtäväksi. Uhkien lisäksi laajentuminen lisää mahdollisuuksia, joiden uskotaan olevan uhkia suurempia. Lopputulos näkyy vasta vuosien kuluttua.
EU:n uusi perustuslaki tai oikealta nimeltään uusi perussopimus ei syntynyt joulukuun huippukokouksessa. Uusi yritys tehdään tämän vuoden aikana. Jos uudesta sopimuksesta ei päästä sopuun, on todennäköistä, että koko Unioni ajautuu vaikeuksiin.
Kun on seurannut uutisia italialaisen Parmalatin talousskandaaleista, tuntuu uskomattomalta, että juuri tuonne Parmaan huippukokous päätti perustaa EU:n elintarvikeviraston Helsingin asemasta.
Keskustelu NATO-jäsenyydestä jatkuu, halusimme sitä tai ei. Nyt sotilaallista turvaa etsitään EU:n puolustusliitosta, joka ei asiaa muuksi muuta. Jos halutaan lisää turvallisuutta, niin ainoa mahdollisuus on NATO, johon jo nyt lähes kaikki vanhat ja myös uudet EU-maat kuuluvat.
Viikon henkilö – Pekka Kuosmanen
Suoritimme 1960-luvulla nykyisen kansanedustaja Pekka Kuosmasen kanssa yhtä aikaa keskikoulua yksityisoppilaina Kouvolan Lyseossa. Pekka Kuosmanen oli silloin Kymen tiepiirin päällystöitä hoitava rakennusmestari. Teknisen koulun hän oli suorittanut ammattikoulupohjalta ja halusi nyt jatko-opinnot mielessä parantaa peruskoulutustaan. Keskikoulu tuli meillä molemmilla suoritettua 1969 ja itse jatkoin samalla tavalla ylioppilaaksi.
Pekka Kuosmanen perusti 1970 oman asfalttialan yrityksen; EKA-Asfaltin. Se oli alku Pekan menestykselliselle yrittäjän uralle, joka jatkuu edelleen. Itse olin jo silloin, kun tutustuimme yhteisen opiskelun merkeissä, mukana Kouvolan kunnallispolitiikassa ja myös ammattiyhdistystoiminnassa. Pekka Kuosmanen ihmetteli minulle silloin moneen otteeseen, miksi tuhlaan aikaani moiseen asiaan kuin politiikkaan.
Kuitenkin jo reilu vuosikymmen myöhemmin huomasin Kouvolan lehdistä, että Pekka Kuosmanen oli valittu Kouvolan kaupunginvaltuustoon. Eduskuntaan hän tuli samaan aikaan 1995, kun minä itsekin. En ole myöskään malttanut olla muistuttamatta häntä siitä, mitä hän silloin 1960- luvulla sanoi politiikan turhuudesta.
Pelkkä komea yrittäjäura ja taloudellinen menestys ei riittänyt Pekka Kuosmaselle, vaan hän hakeutui poliittiselle uralle toteuttamaan itseään ja hankkimaan yhteiskunnallista arvostusta.
Eduskunnassa tarvitaan ihmisiä, joilla on elämänkokemusta ja näkemystä. Pekka Kuosmanen on tällainen henkilö. Hänellä on lisäksi paljon käytännön kautta hankittua kokemusta ja myös näyttöä kyvyistään. Nämä ansiot ovat äänestäjien silmissä nostaneet kokoomuslaisen yrittäjän, Pekka Kuosmasen eduskuntaan jo kolme kertaa.
Risto Kuisma