Viikkokurkistus: Uudet hallitsijat, Vappu 2003, Paavo Lipponen

Viikkokurkistus: Mikä hallitus? Mikä oppositio? Hallitusohjelma vai – lupaus? Reiluja valintoja? Anneli Jäätteenmäki
24 huhtikuun, 2003
Vappupuhe Karkkilassa
1 toukokuun, 2003

Viikkokurkistus: Uudet hallitsijat, Vappu 2003, Paavo Lipponen

Kirjoitan viikkokurkistuksen jostain tai joistakin viikon henkilökohtaisesti koetuista asioista tai tapauksista. Tämä on nyt kolmas viikkokurkistus.Uudet hallitsijat
Muuallakin kuin meillä Suomessa on valittu uusi parlamentti, eduskunta. Ruotsissa vaalit olivat viime syksyllä ja Virossa vain viikko ennen meidän vaalejamme. Alkuviikon olin Lundissa, Etelä-Ruotsissa, Pohjoismaiden Neuvoston ja Baltian-maiden vastaavan Neuvoston yhteiskokouksessa. Samalla, muun ohella, tuli tutustuttua näiden maiden kansanedustajiin ja ministereihin.
Ruotsissa jatkuu entinen komento eli sosialidemokraattinen hallitus. Kansanedustajat ja ministerit tosin vaihtuivat melko laajasti vaaleissa.
Virossa vaaleissa tuli perinteiseen tapaan paljon muutoksia. Tuli aivan uusi puolue, Res publica, eduskunnan suurimmaksi puolueeksi. Sama puolue nousi Viron hallituksen pääpuolueeksi.
Meidän uuden hallituksen toiminnasta ei vielä voi juuri mitään sanoa. Vuoden päästä tiedämme jo melko pitkälti miten nykyinen punamultahallitus kykenee tehtävänsä hoitamaan.
Vappu 2003
Työväen perinteisenä mielenosoitus- ja juhlapäivänä puhun Karkkilassa. Juhla on Keskuspuistossa. Sitä ennen marssimme perinteisessä vappukulkueessa. Kirjoitin vappupuheen Lundissa samalla kun kuuntelin melko pitkäpiimäisen seminaarin puheita.
Etelä-Ruotsissa, Skånessa, on jo kesä. Ruoho viheriö, puissa on lehdet ja tuomi kukkii.
Uusi valtava silta yli Tanskan salmen on yhdistänyt Ruotsin ja Tanskan. Lensin Kööpenhaminaan, Tanskaan ja menin sieltä junalla vajaassa tunnissa yli salmen Lundiin, Etelä-Ruotsiin. Maiden rajalla ja merellä ei enää ole entistä merkitystä Ruotsin ja Tanskan välillä. Maailma yhdistyy ja pienenee ja sitä mukaan myös työväenliikkeen unelma kansainvälisestä maailmasta pikkuhiljaa toteutuu. Vappuna kansainvälisyys oli puheiden vakioaihe aiemmin; nyt ehkä vähemmän.
Viikon henkilö: Paavo Lipponen
Viikkokurkistuksessa vilkaisen johonkin poliitikkoon omien kokemusteni pohjalta. Nyt välähdys Paavo Lipposesta.
Tapasin Paavo Lipposen ensimmäisen kerran 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. Hän oli silloin SDP:n kansainvälisten asioiden sihteeri ja minä SDP:n Kymen piirin kv-toimikunnan jäsen. Tapaaminen oli Kotkassa. Myöhemmin tiemme ovat kohdanneet aina silloin tällöin jo ennen kuin yhteinen ura kansan-edustajana alkoi. Vuonna 1993 olin kannattamassa puoluekokouksessa julkisesti SDP:n puheenjohtajaksi Paavo Lipposta. Hänet valittiin, vaikka jonkinlainen ennakkosuosikki oli Antti Kalliomäki.
Paavo Lipponen on rehellinen poliitikko. Hän ei ole myöskään sellainen juonittelija ja pelimies kuin monet poliitikot ovat. Lipponen on myös luotettava ja vakaa. Hänestä voi sanoa, että hän on mainettaan parempi. Paavo Lipponen on siis todellisuudessa parempi poliitikko kuin hänen julkinen kuvansa antaa ymmärtää.
Vappuna 2003
Risto Kuisma