Viikkokurkistus: Ura lopussa? Vaihtuuko pääministeri? Sirkka-Liisa Anttila

Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo?
6 kesäkuun, 2003
Viikkokurkistus: Kriisi syvenee, Pääministeri pulassa, Perustuslaillinen kriisi? Kimmo Kiljunen
18 kesäkuun, 2003

Viikkokurkistus: Ura lopussa? Vaihtuuko pääministeri? Sirkka-Liisa Anttila

Kirjoitan viikoittain välähdyksen jostain tai joistakin ajankohtaisista tai henkilökohtaisista asioista. Kerron myös viikon henkilöstä omia näkemyksiäni.Ura lopussa?
Entinen kansanedustaja, entinen oikeus- ja sisäministeri, entinen kaupunginjohtaja, kansliapäällikkö Kari Häkämies jätti tällä viikolla eroilmoituksen. Ero ei ollut yllätys. Sisäministeri Kari Rajamäen viikko sitten antaman julkisen lausunnon jälkeen muu ratkaisu ei ollut mahdollista. Kari Häkämiehelle kriisi, joka johti ainakin toistaiseksi julkisen uran noloon loppuun, on toivottavasti myös mahdollisuus saada yksityinen elämä tasapainoon. Kriisissä on aina uuden alku, mahdollisuus muutokseen. Häkämiehen nuorempi veli, Jyri Häkämies, jatkaa Häkämiehen suvun poliittista perinnettä. Myös isä Erkki Häkämies oli 1970-luvulla kokoomuksen kansanedustaja.
Vaihtuuko pääministeri?
Kriisi pääministeri Anneli Jäätteenmäen ympärillä syvenee. Tilannetta ovat edelleen kärjistäneet Jäätteenmäen ihmeelliset ja epämääräiset lausunnot. Kriisissä kysymys on pääministerin luottamuksesta. Toisaalta luottamus on ainoa tekijä, johon pääministerin asema perustuu. Jos pääministeri menettää eduskunnan luottamuksen, on hän entinen pääministeri. Niin pitkään kun eduskunnan enemmistö luottaa pääministeriin, hän säilyttää asemansa.
Pääministerikriisissä ei ole kysymys ensisijassa siitä, mistä ja kenen toimesta Irak-paperit tulivat Jäätteenmäelle vai tulivatko ne hänelle lainkaan. Ydinkysymys asiassa on, voiko pääministeriin luottaa? Hänen lausuntonsa Irak-paperien ympärillä eivät ole olleet tosiasioita vastaavia. Ristiriitaisia lausuntoja pääministeri on jakanut myös hallitusohjelman sisällön osalta ja nyt viimeksi keskustapuolueen työvalio-kunnan pöytäkirjan sisällöstä ynnä muusta.
Pääministeri Anneli Jäätteenmäki on omilla lausunnoillaan saattanut itsensä vaikeaan tilanteeseen. Hän on ajautunut nurkkaan. Hänen tilannettaan eivät paranna avustajien lausunnot, joissa keskustan kenttäväkeä pelotellaan sinipunahallituksella.
Hallitus ja pääministeri ovat eri asia. Kriisissä on kyse pääministerin luottamuksesta, ei hallituksen luottamuksesta. Jos kriisi johtaa Anneli Jäätteenmäen eroon, ei se välttämättä johda hallituskriisiin. Vielä vähemmän se johtaa uuteen hallituspohjaan tai eduskunnan hajotukseen. Kysymys on Anneli Jäätteenmäestä; ei hallituksesta eikä eduskunnasta.
Yksinkertaisin toimenpide kriisistä selviämiseen, jos toimenpiteitä tarvitaan, on pääministerin vaihto johonkin toiseen saman puolueen uskottavaan henkilöön. Reilu vuosi sitten heitin eduskunnan kahvilassa muutamalle tutulle keskustan edustajalle, että ”Teidän tulee vielä Ahoa ikävä”. Puolileikillisen lauseen takana oli silloinen keskustan ilo ja uho, kun puoluejohto oli vaihtumassa Ahosta Jäätteenmäkeen.
Pelottelun lisäksi Jäätteenmäen puolustelijat ovat tarttuneet naiskorttiin. On täysin höpöä syyttää mediaa ja muita, että Jäätteenmäki on vaikeuksissa siksi, että on nainen. Asia on pikemminkin päinvastoin.
Viikon henkilö
Kirjoitan kurkistuksissa jostain politiikan henkilöstä lyhyesti omia kokemuksia ja näkemyksiä. Nyt viikon henkilö on kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila.
Ennen eduskuntakauttani tunsin kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan lähinnä vain julkisuuden perusteella. Eduskuntavuosinani olen oppinut tuntemaan hänet eduskunnan pitkäaikaisena varapuhemiehenä.
Kun Seppo Kääriäinen voitti keskustan eduskuntaryhmän sisäisessä äänestyksessä Anttilan, päättyi hänen uransa puhemiehenä.
Nyt olemme molemmat eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa; Sirkka-Liisa Anttila valiokunnan puheenjohtajana. Kun valiokunnan jäsenet työskentelevät lähes päivittäin yhdessä, epäilemättä tulemme toisillemme tutuiksi.
Sirkka-Liisa Anttila on pitkäaikainen kansanedustaja Forssasta. Hän on ollut pitkään sekä keskustapuolueen varapuheenjohtaja että Keskustan Naisliiton puheenjohtaja. Anttila on julkisuudessa kärkevä puhuja ja kirjoittaja joka on saanut nopeilla lausunnoillaan vuosien varrella melkoisesti julkisuutta.
Sirkka-Liisa Anttila oli muutaman vuoden 1990-luvulla EU-parlamentin jäsen eli MEP:pi. Hän palasi vuonna 1999, samoin kuin monet muut kansanedustajat, takaisin eduskuntaan.
Varanotaari Anttilalla on maataloustausta ja hän on, myönteisessä mielessä, perinteinen, menestynyt keskustan naispoliitikko.
Risto Kuisma