Viikkokurkistus: Tyhmää viinapolitiikkaa, Liisa Hyssälä

Kirje tukijoukoille
2 syyskuun, 2003
Viikkokurkistus: Kysymys on itsenäisyydestä, Ville Itälä
10 syyskuun, 2003

Viikkokurkistus: Tyhmää viinapolitiikkaa, Liisa Hyssälä

Kirjoitan joka viikko ajankohtaisista ja henkilökohtaisista asioista ”viikkopäiväkirjaa”. Kerron myös omia havaintoja viikon henkilöstä.Tyhmää viinapolitiikkaa
Jos ja kun halpa viina alkaa virrata Virosta Suomeen, alkoholinkulutus nousee. Kun hallitus esittää vastavetona, että myös Suomessa myytävän viinan hintaa lasketaan, lisää tämä hinnanalennus edelleen alkoholinkulutusta. Hallituksen esitys ei torju halvan viinan ongelmia, vaan päinvastoin lisää niitä.
Alkoholinkulutuksen kasvu lisää alkoholin aiheuttamia haittoja. Tämä on tutkittu ja kiistaton totuus. Kun alkoholinkulutus on Suomessa noussut, ovat viinan aiheuttamat kuolemantapaukset ja muut haitat lisääntyneet poikkeuksetta.
Halpa viina lisää suurkuluttajien määrää. Seurauksena tästä alkoholistien eli alkoholista riippuvien ihmisten määrä lisääntyy. Tämä lisää inhimillisiä kärsimyksiä niin itse juoppojen kuin heidän perheidensä ja läheistensä osalta. Kun alkoholiriippuvaisia arvioidaan Suomessa olevan jopa 10 prosenttia väestöstä, on kysymys sadoista tuhansista ihmisistä.
Minkä takia hallitus sitten esittää alkoholiverotuksen alennusta? Syynä ei ole raittius, terveet elämäntavat tai muut jalot pyrkimykset, vaan huoli valtion verotuloista. Alentamalla verotusta yritetään säilyttää mahdollisimman suuri osa alkoholista suomalaisen verotuksen piirissä. Valtionvarainministeriö pyrkii säilyttämään verotulonsa. Tämä on tässä kohdin tyhmää. Vaikka alkoholiverotus on ankaraa, ei se korvaa alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamia menoja. Eli verotetun viinan kulutuksen kasvu lisää valtion verotuloja, mutta valtion menot lisääntyvät vielä enemmän. Pelkkä talousnäkökulmakin puoltaa mahdollisimman alhaista alkoholinkulutusta. Lisäksi inhimillisiä kärsimyksiä ei edes voida rahalla mitata.
Hallituksen esitykset alkoholinverotuksen alentamisesta ovat hölmöjä. Ne lisäävät Viron EU-jäsenyyden tuoman halvan viinan ongelmia entisestään. Alkoholiverotuksen alentamisesta on viisasta luopua. Lisäksi viinan virtaa Virosta tulee yhteistyössä Ruotsin ja EU:n kanssa rajoittaa.
Viikon henkilö
Tämän viikon henkilö on peruspalveluministeri Liisa Hyssälä. Ministeri Hyssälän toimialueeseen kuuluvat, muun ohessa, myös alkoholi- ja raittiusasiat.
Ennen eduskunta-aikaa en Liisa Hyssälää tuntenut, enkä hänestä juuri mitään edes tiennyt. Tulimme yhtä aikaa vuonna 1995 eduskuntaan. Hyssälä on hammaslääketieteen tohtori ja terveystieteen maisteri, joten hänellä on hyvä koulutus ja kokemus niin kansanedustajan kuin peruspalveluministerin tehtäviin.
Eduskunnassa Liisa Hyssälä on tullut tunnetuksi tarmokkaana ja äänekkäänä sosiaalipoliitikkona. Opposition kansanedustajana Hyssälä oli kahdeksan vuoden ajan Lipposen hallituksen sosiaalipolitiikan ehkä ankarin arvostelija. Nyt hänellä on harvinaisen haastava tehtävä vastuullisena ministerinä korjata ne virheet, joita hän aiemmin on arvostellut.
Vaikka Liisa Hyssälä on tarmokas, on tehtävä mahdoton. Hän ei voi millään löytää rahaa niihin kaikkiin hyviin asioihin, joita hän opposition kansanedustajana vaati.
Alkoholi- ja raittiusasioissa yhteistyö hänen kanssaan on alkanut asiallisesti.
Risto Kuisma