Viikkokurkistus: Toinen kierros, Bjarne Kallis

Viikkokurkistus: Jännitystä Kanadassa, Tomi Lod
tammikuu 18, 2006
Viikkokurkistus: Iloa ja epäonnea, Arto Lahti
helmikuu 1, 2006

Viikkokurkistus: Toinen kierros, Bjarne Kallis

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Toinen kierros
Presidentinvaalissa tarvitaan toinen äänestyskierros. Se ei ole yllätys. Vaikka toivoin, että Tarja Halonen voittaisi jo ensimmäisellä kierroksella saamalla yli puolet äänistä, arvioin, ettei se ole todennäköistä.
Vaikka Halosella on ollut gallupeissa jatkuvasti yli 50 prosentin kannatus, en pitänyt realistisena, että hän saisi yli puolet äänistä. Esteenä on perinteinen puolueuskollisuus, joka vaikuttaa sitä enemmän mitä lähempänä vaalit ovat.
Mauno Koivistolla oli mielipidetutkimuksissa ennen 1988 presidentinvaaleja yli 60 prosentin kannatus, mutta vaaleissa kannatus oli 47,9 prosenttia. Silloisessa menettelytavassa valinta siirtyi valitsijamiehille, jotka valitsivat heti ensimmäisessä äänestyksessä Koiviston toiselle kaudelle presidentiksi.
Tarja Halosen kannatus jää hieman alle Koiviston lukeman. Se oli pienoinen yllätys, sillä olin vuorokautta ennen vaaleja lenkkiporukan veikkauksessa ennustanut pari prosenttia suurempaa lukemaa. Oma vaaliveikkaukseni osui muuten lähes oikeaan. Sauli Niinistön kannatus ei ollut minulle yllätys. Myöskään Matti Vanhasen selvä häviö Niinistölle ei ollut yllätys.
Pienten puolueiden ehdokkaiden osalta Timo Soini hieman enemmän ääniä kuin ennakkoon arvelin.
Ensimmäisen kierroksen voittaja oli Tarja Halonen, vaikka voitto tuntuu monesta tappiolta, kun tavoite asetettiin korkealle ja gallupit lupasivat paljon. Sauli Niinistö oli myös voittaja, jota myös pidetään voittajana. Hän yllätti gallupit. Pääministeri Matti Vanhanen oli ensimmäisen kierroksen häviäjä. Hän jäi selvästi alle oman puolueensa, Keskustan, kannatuksen. Kokoomuksesta tuli suurin porvarillinen puolue.
Aika näyttää, mikä merkitys tappiolla on Vanhasen omalle poliittiselle uralle. Jos ensi vuoden eduskuntavaalit menevät huonosti, on tilanne hänelle hankala. Ilmeisesti Matti Vanhasen avioero ja siihen liittyvä julkisuus murensi hänen henkilökohtaista uskottavuuttaan. Kohu särki sen kuvan, joka Vanhasesta oli julkisuudessa ja muutenkin.
Toinen vaalikierros ei ole läpihuutojuttu. Sauli Niinistö ja Kokoomus käyvät kovan kampanjan. En usko, että porvariyhteistyö tuo tuloksia. Jos Halosen kannattajat lähtevät liikkeelle, on tarvittavan muutaman lisäprosentin saaminen toisen kierroksen äänistä selvää. Mahdollisuuksia on myös selvempään voittoon, vaikka kahden ehdokkaan kamppailu luonnostaan tasoittaa kannatuksen eroja.
Tärkeää on, ettei Halosen joukoissa syyllistytä mihinkään ylimielisyyteen.
Viikon henkilö – Bjarne Kallis
Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Bjarne Kalliksen kannatus jäi vaalien ensimmäisellä kierroksella pariin prosenttiin. Olosuhteisiin nähden tulos oli kohtuullinen, vaikkakaan ei hyvä.
Kalliksella on menossa jo neljäs kausi eduskunnassa. Ennen kuin hänestä tuli Kristillisten puheenjohtaja oli hän heidän eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja. Puolueen puheenjohtajana Kallis jää historiaan siitä, että hän suurella työllä muutti puolueensa nimen. Muutoinkin hän pyrki muuttamaan puolueen kuvaa vähemmän uskonnolliseksi ja muutenkin vapaamieliseksi.
Poliittisen uransa Kallis aloitti RKP:n riveissä. Hän oli heidän ryhmässään myös Kokkolan kaupunginvaltuustossa. Kallis oli mukana Pohjanmaan ns Mersu-herätyksessä, jossa varakkaampaa väkeä tuli uskoon. Se johti myös Kalliksen puolueen vaihtoon.
Ennen eduskuntaa Kallis oli kauppaoppilaitoksen opettaja ja rehtori. Eduskuntavuosina hän on saanut mainetta menestyneenä sijoittajana.
Pienen puolueen vetäminen on raskasta työtä. Tämä sai Kalliksen jättämään tehtävän heti raskaan ja tappioon päättyneen EU-vaalikampanjan jälkeen.
Bjarne Kallis on ammattitaitoinen poliitikko. Hän on myös kohtuullisen hyvä puhuja. Populismikaan ei ole hänelle vierasta. Henkilökohtaisesti olen tullut hänen kanssaan eduskunnassa hyvin toimeen.
Risto Kuisma