Viikkokurkistus: Tilitystä, Karri Kuisma

Viikkokurkistus: Menneisyyden turvallisuuspolitiikkaa, Seppo Kääriäinen
joulukuu 22, 2004
Viikkokurkistus: Vuosi vaihtui, Matti Kangas
tammikuu 5, 2005

Viikkokurkistus: Tilitystä, Karri Kuisma

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Tilitystä
Euroopan Unioni laajeni, viinan hinta romahti, bensan hinta nousi, tupo syntyi ja kunnallisvaalit olivat ja menivät. Mitä jää mieleen kohta päättyvästä vuodesta? Mitä myönteistä, mitä kielteistä?
Myönteisenä voidaan pitää tulopoliittisen sopimuksen syntyä. Sisällöstä voi olla montaa mieltä, riippuen mistä näkökulmasta ja mistä eturyhmästä käsin asiaa arvioi.
Itse sopimus luo vakautta suomalaiseen yhteiskuntaan lähes kolmeksi vuodeksi. Ainakin hallituksen kannalta tupo on helpotus. Toisaalta tupo takaa muuttumattomuuden jatkumisen. Puheet rakennemuutoksista lykkääntyvät taas muutamalla vuodella.
Tuposta huolimatta näemme ja koemme ensi keväänä jonkun tai joitakin työtaisteluja.
Kielteisenä seikkana jää mieleen hallituksen turvallisuuspoliittinen selonteko. Samaan sarjaan jää myös eduskunnan asiasta tekemä päätös. Mennyt aika palasi ja johtopäätökset eivät perustu nykytodellisuuteen, vaan menneeseen kylmän sodan aikakauteen. Ulkopolitiikassa totuus on edelleen suhteellinen.
EU:n laajentamista jotkut pitävät hyvänä asiana; minä en. Laajentuminen peräti 25 jäsenvaltioon oli hätiköity päätös. Se voi olla vahinko EU:lle ja myös uusille jäsenmaille.
Paljon kohuttu EU:n ”perustuslakisoppa” on jatkunut eikä ole kunniaksi Unionille.
Alkoholiveron alennus oli maan hallitukselta suuri virhe. Viina vapaaksi -linja, EU:n laajentuessa, on väärä johtopäätös, johon vielä palataan.
Kunnallisvaalit toivat SDP:n taas Suomen suurimmaksi puolueeksi. Keskustan nousu suurimmaksi eduskuntavaaleissa 2003 jäi lyhyeksi. Tosin Keskusta pitää valtaa eduskunnassa ja valtakunnan politiikassa vielä ainakin runsaat kaksi vuotta.
Vanhasen punamultahallitus on jatkanut hallinnoimista. Vanhat ”punamultasynnit” ovat yhä useammin pulpahtaneet pintaan. Saamattomuus on lisääntynyt. Myös ”lehmänkauppapolitiikkaa” on taas yritelty, mutta toistaiseksi vielä ujosti.
Ulkomailta merkittävin uutinen oli Yhdysvaltojen presidentinvaalit, joissa presidentti Bush voitti vaalit selvästi. Itse voitin samalla asiasta lyömäni vedon.
Loppuvuonna pääasiaksi kansainvälisessä uutisvälityksessä nousi Ukrainan oranssi vallankumous. Toivottavasti se johtaa tuon suuren valtion todelliseen demokratiaan.
Viikon henkilö – Karri Kuisma
Minulla on vain yksi lapsi; Karri. Hän täyttää ensi toukokuussa jo 37 vuotta. Karrin perheessä on, miniä Irjan lisäksi, kaksi lasta; 11-vuotias Joonas ja reilun vuoden ikäinen Anni-Aliisa.
Karri perheineen asuu aivan naapurissa. Talojemme välissä on vain 10 metriä. Elämme kolmen sukupolven perheen yhteiseloa.
Karri on nyt yrittäjä. Hän on olutravintola Hertsikan Helmen pääosakas ja Helmiravintolat Oy:n toimitusjohtaja. Ennen viime kesänä alkanutta yrittäjäuraa hän oli pitkään Oy Hartwall Ab:n palveluksessa myyntiedustajana pääkaupunkiseudun ravintolamyynnissä.
Karri on käsistään kätevä. Lasten kasvatuksessa hän on onnistunut. ”Kuri” on hyvä ja lapset rakastavat häntä. Karri myös pyörittää perheen arkiaskareita, joten ns. tasa-arvo on ainakin siinä perheessä toteutunut.
Meillä miehillä eli minulla, pojallani ja pojanpojallani on yhteisiä projekteja. Seuraava on yhteinen Kanadan matka heti joulun jälkeen.
Risto Kuisma