Viikkokurkistus: Tilaa myös moottoriurheilulle, Reijo Paajanen

Viikkokurkistus: Outoa elämää, Eino Kupsu
1 maaliskuun, 2006
Viikkokurkistus: Odotuksia loppuvuodelle 2006, Matti Kauppila
15 maaliskuun, 2006

Viikkokurkistus: Tilaa myös moottoriurheilulle, Reijo Paajanen

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Tilaa myös moottoriurheilulle
Moottoriurheilun harrastajat ovat joutuneet yhä enemmän ahtaalle. Harjoittelua ja kilpailuja varten on yhä vaikeampi saada sopivia alueita. Myös perinteiset mahdollisuudet harjoitella ja kilpailla jääradoilla ovat kaventuneet.
Monet vanhat, perinteiset motocrossradat ovat uhanalaisia. Erityisesti ympäristömääräyksiä keppihevosena käyttäen asetetaan radoille rajoituksia ja käyttökieltoja.
Moottoriurheilun ympäristöhaittoja liioitellaan voimakkaasti. Mittausten perusteella esimerkiksi jääratakilpailuista ei aiheudu lähiympäristölle melua enempää kuin moottoritiestä. Moottoriurheilun öljy- ja muita päästöjä koskevat määräykset ovat niin tiukkoja, että päästöt ovat pienemmät kuin tavallisilla pysäköintipaikoilla.
Liikenteen kokonaispäästöissä moottoriurheilun päästöillä ei ole mitään merkitystä. Melua ja päästöjä kontrolloidaan kilpailuissa paljon tiukemmin kuin normaaliliikenteessä.
Moottoriurheilu joko autolla, moottoripyörällä tai muulla välineellä on yhteiskunnan kannalta yhtä hyödyllistä tai hyödytöntä kuin muutkin urheiluharrastukset. Motoristeilla on yhtäläinen oikeus vaatia tilaa ja mahdollisuuksia toiminnalleen kuin muidenkin lajien harrastajilla.
Kaikkien harrastusten, myös urheiluharrastusten, perusjuttu on niiden harrastajalleen tuottama ilo ja mielihyvä. Jokainen meistä itse valitsee harrastuksensa kiinnostuksen ja mahdollisuuksien mukaan.
Harrastuksista on iloa, mutta myös hyötyä. Nuorisolle moottoripyöräharrastuksesta ja muustakin moottoriurheilusta on hyötyä. Harjoittelu antaa taitoa ja kykyä liikkumiseen kaduilla ja maanteillä. Järjestäytyneessä moottoriharrastuksessa myös asenteet kypsyvät terveeksi. Ne nuoret, jotka harrastavat moottoriurheilua, eivät hurjastele liikenteessä, eivätkä terrorisoi mopoilla asuinalueita.
Moottoriurheilu vaatii ja kehittää fyysistä kuntoa ja muita hyviä ominaisuuksia yhtä hyvin kuin eri urheilulajit yleensäkin. Kokemuksesta voin sanoa, että esimerkiksi moottoripyörien Päijänteen Ympäriajo on fyysisesti yhtä vaativa suoritus kuin maratonjuoksu tai Finlandia-hiihto.
Yhteiskunta, valtio ja kunnat, kustantavat pääosin eri urheilulajien suorituspaikat. Moottoriurheilun harrastajat maksavat suorituspaikkansa itse. Tälle epätasa-arvolle ei ole asiallisia perusteita. Moottoripyöräilijät ovat tähän kuitenkin tyytyneet.
Kohtuullista olisi, että moottoripyörä- ja muille moottoriurheiluharrastajille järjestetään alueet, joissa voi harjoitella ja kilpailla. Harjoittelusta suljetulla alueella on suuri hyöty myös tavalliselle autoilijalle ja moottoripyöräilijälle. Se parantaa liikenneturvallisuutta ja voi säästää ihmishenkiä.
Meillä Suomessa on fyysistä tilaa eri urheilumuodoille – myös moottoriurheilulle – yllin kyllin. Toivottavasti tilaa löytyy myös mielistä.
Viikon henkilö – Reijo Paajanen
Lappeenrantalainen Reijo Paajanen on ollut Kokoomuksen kansanedustaja vuoden 2003 vaaleista lähtien. Taustaltaan hän on menestynyt ravintola- ja matkailuyrittäjä. Tällä vaalikaudella hän ollut jäsenenä sekä liikenne- että maatalousvaliokunnassa, jossa myös itse olen ollut. Hänellä on myös taustaa kymmenkunta vuotta Lappeenrannan kunnallispolitiikasta. Politiikkaan reilusti viisikymppinen Paajanen tuli kuitenkin vasta varttuneemmalla iällä.
Hänellä on meriittiä myös järjestötyössä. Hän on ollut merkittävissä tehtävissä sekä yrittäjäjärjestöissä että urheiluelämässä. Kannuksia hän on kerännyt jääkiekkoseura SaiPan puheenjohtajan ja Jääkiekkoliiton johtotehtävissä.
Meillä on yhteinen moottoripyöräharrastus. Reijo Paajanen on tällä hetkellä myös eduskunnan moottoripyöräkerho MP Arkadian puheenjohtaja.
Kokoomuksen ns. hiljaisiin miehiin kuuluva Paajanen on , Mikkelissä syntyneenä, luonteeltaan lupsakka savolainen.