Viikkokurkistus: Tavallinen päivä, Matti Ahde

Viikkokurkistus: Onko politiikassa sisältöä? Tuula Haatainen
23 maaliskuun, 2005
Viikkokurkistus: Uskomaton juttu – Päitsin maaliin, Karol Wojtyla
6 huhtikuun, 2005

Viikkokurkistus: Tavallinen päivä, Matti Ahde

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Tavallinen päivä
Eilen heräsin aamulla puoli kuusi. Laitoin ensimmäiseksi kahvin kiehumaan ja menin koiran kanssa ulos. Puolen tunnin kävely avasi silmät ja herätti kehon. Tullessa otin aamun lehdet; Hesarin, Demarin, Uusimaan ja Keski-Uusimaan tien varren postilaatikosta.
Kun saksanpaimenkoiramme Bianca oli syötetty, oli lehtien luvun ja Aamu-TV:n aika. Se vei tunnin puolitoista. Sitten suihkuun, kalenterin tarkistus ja päivän papereiden kasaus salkkuun. Automatka eduskuntaan vie noin tunnin.
Työhuoneessa ensin tunnin verran postin ja sähköpostin läpikäyntiä ja sitten kiireellä päivän ensimmäiseen kokoukseen; kello 10.15. Mennessä yritän vielä vilkaista eduskuntaryhmän lehtihuoneessa iltapäivälehtiä.
Maa- ja metsätalousvaliokunnan kokouksesta joudun lähtemään jo muutaman minuutin kuluttua perustuslakivaliokunnan kokoukseen. Perustuslakivaliokunnassa on päätösvaltaongelma ja menen varajäsenenä auttamaan tilannetta. Kokous venyy ja koska käsiteltävänä oleva asia edellyttää täysilukuista osanottoa, en voi poistua. Liikennevaliokunta on alkamassa kello 12.00 ja minun pitäisi ennen kokousta keskustella valiokunnan puheenjohtajan, Markku Laukkasen, kanssa valiokunnassa olevasta asiasta, josta on erimielisyyttä. Laukkanen, joka on toisen hallituspuolueen, Keskustan, valiokuntavastaava, lähettää minulle asiasta tekstiviestin, kun en voi vastata puhelimeen.
Ehdin juuri liikennevaliokuntaan, mutta neuvottelu Laukkasen kanssa on lykättävä valiokunnan kokouksen jälkeiseen aikaan. Liikennevaliokunnan kokous kestää puoli kahteen. Minulle tulee juuri silloin vieraita; Jorma Kylander ja hänen intialainen partnerinsa. Avustajani Heta Välimäki ohjaa vieraat kahvilaan ja itse käyn lyhyen keskustelun Laukkasen kanssa.
Ennen kello 14.00 alkavaa eduskunnan täysistuntoa, ehdin tavata vieraitani viidentoista minuutin ajan. Istuntosalissa en ehtinyt kauan istua, vaan kiirehdin työhuoneeseeni soittamaan valtiosihteeri Purolle. Keskustelin Puron kanssa Laukkasen ja Keskustan valiokuntaryhmän muutosesityksestä.
Sitten ajoin autolla kiireesti Vantaalle Tanssiteatteri Raatikon hallituksen kokoukseen ja heti perään kannatusyhdistyksen vuosikokoukseen. Olen ollut jo vuosia Raatikon hallituksen varapuheenjohtaja.
Vantaalta autoilen takaisin Helsinkiin Myllyhoitoyhdistyksen hallituksen kokoukseen, joka alkoi kello 17.00. Olen ollut 11 vuotta hallituksen lakimiesjäsen; aiemmin olin myös viisi vuotta puheenjohtaja.
Vielä on jäljellä yksi kokous. Pornaisten kirkkoneuvosto kokoontuu 18.30. Myöhästyn kokouksesta reilun puoli tuntia. Kirkkoneuvoston kokous kestää melkein iltakymmeneen. Esillä on viime vuoden tilit ja toiminta sekä kirkon peruskorjaus.
Kun olen kotona, ovat Tuija ja pojanpoikani Joonas jo nukkumassa. Vastassa oven takana on Bianca. Tuijakin herää ja laittaa iltapalaa. Lueskelen postia ja pian kiipeän tornin makuuhuoneeseen nukkumaan, koska Joonas on vallannut sänkyni alakerrassa.
Päivä oli pitkä ja kiireinen. Olen liian monessa mukana. Rutiinimenot täyttävät liikaa kalenteriani. Pitäisi opetella sanomaan; ei.
Viikon henkilö – Matti Ahde
Olen tuntenut Matti Ahteen jo 1970-luvun alusta lähtien, mutta parhaiten olen häneen tutustunut nyt, kun olemme olleet kansanedustajakollegoita kahden vuoden ajan.
Sähköasentaja Matti Ahde, joka ammattikoulun lisäksi kävi Työväen akatemian, teki komean uran Typpi Oy:n Oulun tehtailta Eduskunnan Puhemieheksi.
Kansanedustajavuosia Ahteella oli 20, kun hän 1990 siirtyi Veikkauksen toimitusjohtajaksi.
Matti Ahde oli Suomen ensimmäinen ympäristöministeri 1983-87 ja jo sitä ennen Sorsan hallituksen sisäasiainministeri 1982-83. Ennen ministerin tehtäviä Ahde oli pitkäaikainen sos.dem. eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
Luottamustehtäviä Ahteella on ollut valtavasti. TUL:n puheenjohtaja, Valtion urheiluneuvoston puheenjohtaja, SDP:n varapuheenjohtaja, Olympiakomitean varapuheenjohtaja ja niin edelleen.
Nyt Matti Ahde on jälleen kansanedustaja. Eduskunnassa hän on nyt valtionvarainvaliokunnan varapuheenjohtaja ja kansliatoimikunnan jäsen. Hänet on valittu myös VR:n hallintoneuvoston puheenjohtajaksi, mutta vuodet SDP:n ja koko maan huippupoliitikkona ovat takanapäin.
Nykyisin urheilumies Ahde on innokas golffari. Uusvanhaan rooliinsa kansanedustajana hän on sopeutunut kohtuullisesti; tai ainakin jotenkuten?
Risto Kuisma