Viikkokurkistus: Tärkein harrastus, Arja Alho

Viikkokurkistus: Kesäauto, Juhani Vähähyyppä
toukokuu 19, 2004
Viikkokurkistus: EU-vaalitohinaa, Jari Vilén
kesäkuu 2, 2004

Viikkokurkistus: Tärkein harrastus, Arja Alho

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan. Kerron myös viikon henkilöstä.Tärkein harrastus
Viimeisen runsaan vuosikymmenen ajan tärkein harrastukseni on ollut päihteettömän elämäntavan edistäminen. Oikeastaan päihdetyö, raittiustyö, alkoholistien auttaminen on enemmän kuin harrastus, vaikka olen sitä työtä tehnyt varsinaisen leipätyön ohella. Myös nykyisessä ammatissani, kansanedustajana, on ollut mahdollisuus vaikuttaa alkoholi- ja huumekysymyksiin ja niitä koskevaan lainsäädäntöön.
Juristina ja järjestötoiminnan asiantuntijana olen toiminut myös monissa päihdealan organisaatioissa. Tällä hetkellä olen mm Myllyhoitoyhdistys ry:n hallituksen lakimiesjäsen, Raittiuden Ystävien hallituksen jäsen sekä Eduskunnan Elämäntaparyhmän (Raittiusryhmä) puheenjohtaja.
Eduskunnassa ja järjestöissä toiminnan ohella teen myös henkilökohtaista vapaaehtoista päihdetyötä. Ei päivittäin, mutta viikoittain, puoleeni kääntyy tuttuja ja tuntemattomia ihmisiä kysymään neuvoa ja apua päihdeongelmiin. Itse ongelmaisten lisäksi usein yhteydenottaja on joku läheinen; puoliso, vanhemmat, ystävät, työtoverit tai joku muu päihdeongelmaisen läheinen.
Aiemmin, vuosikymmen sitten, esiinnyin melko useasti julkisuudessa, lehdissä, radiossa ja televisiossa ja kerroin omasta alkoholiongelmastani ja sen ratkaisusta. Nämä esiintymiset muistetaan vieläkin. Vuonna 1995 kirjoitin asiasta kirjan; ”Takaisin terve elämä”, joka myös aiheuttaa lukijoiden yhteydenottoja ja avun- ja neuvonpyyntöjä.
Vuosien varrella olen myös tutkinut ja opiskellut päihdeasioita melkoisen paljon. Vuonna 1996 kävin opintomatkalla aina Yhdysvalloissa asti ja tutustuin Hazelden-klinikoihin Minnesotassa ja AA:n päämajaan New Yorkissa.
Kansanedustajan työssä päihde- ja raittiusasiat ovat olleet aivan oman tärkeysjärjestykseni kärkitiloilla. Vaikka olen paljon tehnyt ja käyttänyt runsaasti aikaani ja voimiani, usein tuntuu, että kaikki on ollut lähes turhaa. Eduskunnassa ja yleensä poliitikkojen parissa ongelmasta puhutaan, mutta teot ja rahat puuttuvat. Toisaalta olen lohduttanut itseäni, että jos minä ja monet muut emme olisi pitäneet asiaa esillä, olisi tilanne vielä huonompi.
Tosiasia on kuitenkin, että alkoholi- ja huumetilanne Suomessa on vuosi vuodelta huonontunut. Viimeisin jyrkkä käänne tapahtui tänä keväänä, kun hallitus ajoi eduskunnassa läpi alkoholiverotuksen suuren alennuksen ja toisaalta Viron EU-jäsenyys avasi halvan viinan vapaan virran Suomeen.
Vaikka pääministeri Vanhanen on raittiusmies ja hallituksessa on muitakin raittiita, on päihdepolitiikka pahasti hukassa. Erityisesti alkoholiverotus, kuten hallituksen koko veropolitiikka yleensäkin, on pahasti tuuliajolla.
Monet huolestuneet asiantuntijat kysyvätkin aiheellisesti, onko Suomen päihdetilanteeseen saatavissa mitään järkeä muutoin kuin syvän kriisin kautta?
Viikon henkilö – Arja Alho
Kirjoitan henkilökohtaisia ajatuksia viikon henkilöstä. Tämän viikon henkilö on kansanedustaja Arja Alho.
Tapasin Arja Alhon ensi kerran joskus 1970-luvun loppupuolella. Ammattiyhdistysvuosinani olimme yhteistyössä erityisesti Nicaraguan kehitysyhteistyössä, jossa AKT:lla oli oma projekti. Arja Alho oli silloin Suomi-Nicaragua-seuran puheenjohtaja. Myös poliittisissa ympyröissä, SDP:n puitteissa, kohtasimme silloin tällöin.
Lähemmin tutustuin Arja Alhoon, kun tulin eduskuntaan ja samaan sos.dem. eduskuntaryhmään vuonna 1995. Silloin kansanedustaja Alhosta tuli pian myös Lipposen I hallituksen ministeri. Ministerin ura sujui huonojen tähtien alla ja päättyi eroon ns. Sundqvist-pyykin jälkimainingeissa.
Vuoden 1999 vaaleissa Arja Alho putosi eduskunnasta, mutta palasi uudelleen 2003-vaaleissa. Nyt Uudeltamaalta ja Siuntiosta, jonne hän muutti pysyvästi asumaan Helsingistä vuoden 1999 vaalien jälkeen. Ennen paluuta eduskuntaan hän luopui myös kaikesta poliittisesta toiminnasta ja opiskeli vuoden verran Kanadassa. Nyt väitöskirja on loppusinettiä vaille valmis.
Peruskoulutukseltaan Arja Alho on sairaanhoitaja ja valtiotieteen maisteri. Juuret Arjalla on Hartolassa, jossa hänen isänsä toimi seurakunnan kanttorina.
Nyt olen Arja Alhon kanssa jäsenenä sekä eduskunnan suuressa valiokunnassa että Pohjoismaiden Neuvostossa. Arja Alholla on menossa jo viides kausi kansanedustajana. Hän toimii nyt myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana.
Arja Alho on sinnikäs ja tarmokas, mutta monien mielestä usein myös ärsyttävä poliitikko. Nyt paluun jälkeen hän on menestynyt hyvin vaaleissa, ja juuri 50-täyttäneellä Arja Alholla on vielä kenties edessä uusi poliittinen nousu.
Risto Kuisma