Viikkokurkistus: Syysnäkymiä Eero Akaan-Penttilä

Viikkokurkistus: Oikeudenmukaisuutta etsimässä, Reino Ojala
1 syyskuun, 2004
Viikkokurkistus: Punamultabudjetti Ensio Miettinen
15 syyskuun, 2004

Viikkokurkistus: Syysnäkymiä Eero Akaan-Penttilä

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Syysnäkymiä
Eduskunnan normaali istuntorytmi käynnistyi tällä viikolla. Omalta kohdaltani alkanut syksy on jo kymmenes kansanedustajana. Vuodet ovat, näin jälkikäteen katsoen, menneet nopeasti. Kun ennen edustajavuosia olin kaksikymmentä vuotta ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa, on nyt jo puolet tuosta määrästä täyttymässä eduskunnassa.
Valtion tulo- ja menoarvio, budjetti, on normaalisti eduskunnan syksyn kärkikysymys. Budjetti työllistää nytkin koko eduskuntaa ja eri valiokuntia aina jouluun asti.
Muita kiinnostavia aiheita on ainakin valmistumassa oleva turvallisuuspoliittinen selonteko. Siinä erityistä mielenkiintoa herättää maamiinakysymys. Toivottavasti selonteosta käytävä keskustelu koskettaa muitakin turvallisuusnäkökohtia kuin miinakysymystä. Esimerkiksi Nato-kysymyksestä on syytä keskustella.
Oppositio on jo ilmoittanut tekevänsä kaksi erilaista välikysymystä. Välikysymykset julkistettiin jo kesällä, mutta välikysymykset voi tehdä vasta kun istuntokausi alkaa.
Välikysymykset ovat kärsineet inflaation. Nykyisin välikysymykset ilmentävät enemmänkin opposition voimattomuutta kuin niiden alkuperäistä tarkoitusta eli hallituksen kaatamista.
Lokakuun kunnallisvaalit antavat oman mausteensa ensimmäisten viikkojen poliittiselle elämälle. Eduskunnan toiminnassa ja puheissa on vaalien tuoma lisämauste.
Eduskunnan uusi lisärakennus otettiin kesällä käyttöön. Rakennuksesta on paljon kohuttu. Siihen nähden rakennus on vaatimaton ja melko ahtaanoloinen.
Aikanaan viime talvena vastasin kyselyyn, että voin tarvittaessa siirtyä lisärakennukseen tai jäädä vanhaan työhuoneeseen. Nyt olen uudessa talossa.
Työhuone on hieman suurempi ja valoisampi. Myös kunnon ilmastointi on hyvä parannus. Yleiset tilat ovat ahtaammat kuin vanhassa päärakennuksessa. Suurin ongelma on liikkumisessa. Etäisyys ei ole pitkä, mutta monien hissien käyttö vie paljon aikaa. Kun joutuu monta kertaa päivässä kulkemaan rakennusten väliä, niin helposti siinä menettää hissijonossa tunnin päivässä.
Ihmetyttää, miksi ei rakennettu lasikäytävää ilmassa kadun yli. Silloin kulkemiseen olisi mennyt vain muutama minuutti. Hissien käyttö ei olisi ollut välttämätöntä kuten nyt.
Lähikuukaudet näyttävät, miten lisärakennus vastaa eduskunnan toiminnan tarpeita.
Ennen seuraavaa kesätaukoa tämän eduskunnan vaalikausi on jo puolivälissä. Ensi vuosi on vielä normaali vuosi ilman vaaleja. Vuonna 2006 on sitten presidentinvaalit ja seuraavana vuonna taas sitten eduskuntavaalit. Vaaleja demokratiassa riittää lähes jokaiselle vuodelle.
Viikon henkilö – Eero Akaan-Penttilä
Tutustuin Eero Akaan-Penttilään 1980-luvulla, kun olin eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen ja lääketieteen ja kirurgian tohtori Akaan-Penttilä toimi yhtiön asiantuntijalääkärinä.
Eduskuntaan Akaan-Penttilä tuli valituksi 1999 vaaleissa. Sitä ennen hänellä oli takanaan pitkä ura lääkärinä. Hän on toiminut terveyskeskuksissa, työterveyshuollossa ja korvalääkärinä, joka on hänen erityisalansa.
Akaan-Penttilä on tällä vaalikaudella eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja. Hän on mukana myös eduskunnan Elämäntaparyhmän hallituksessa.
Sauvakävely on saanut Eero Akaan-Penttilästä innokkaan puolestapuhujan. Espoolainen ylilääkäri on vaikuttanut pitkään kotikuntansa valtuustossa ja toiminut myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.
Kokoomuslainen Akaan-Penttilä nousi kansanedustajaksi pitkän työkokemuksen jälkeen. Tästä ja elämänkokemuksesta on kansanedustajan toimessa suurta hyötyä.
Eduskunnassa olemme olleet yhteistyössä erityisesti raittius- ja päihdeasioissa. Aiemmin olimme yhtä aikaa myös Pohjoismaiden Neuvoston jäseniä.
Eero Akaan-Penttilä on aktiivinen, erityisesti sosiaali- ja terveyspolitiikkaan keskittynyt, sanavalmis kansanedustaja.
Risto Kuisma