Viikkokurkistus: Seitsemäs Jukolan viesti, Pentti Arajärvi

Viikkokurkistus: Yllätys – ei yllätyksiä EU-vaaleissa, Riitta Myller
16 kesäkuun, 2004
Viikkokurkistus: Maaseutuelämää, Tuomo Talvi
30 kesäkuun, 2004

Viikkokurkistus: Seitsemäs Jukolan viesti, Pentti Arajärvi

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan. Kerron myös viikon henkilöstä.Seitsemäs Jukolan viesti
Viime viikonloppuna, 19-20.6.2004, kilpailtiin jälleen kerran suunnistuksen Jukolan viesti. Jämijärven Jämi-Jukola kokosi ennätysmäärän suunnistajia. Venlojen viestiin osallistui yli 800 ja Jukolan viestiin 1300 joukkuetta. Kun naiset kilpailevat 4-henkisin joukkuein ja miesten joukkueessa on seitsemän veljestä, oli kilpailijoita yhteensä yli 12 000.
Kilpailutoimitsijoita oli pelkästään jo 1400. Kaikkiaan yleisö mukaan lukien tapahtuma kokosi noin 40 000 ihmistä Jämin lentokentälle, jossa oli kilpailukeskus. Väkeä oli keskikokoisen kaupungin verran. Kun tapahtuma kestää noin vuorokauden, olivat palveluntarpeetkin melkoiset.
Majoitus oli teltoissa. Eduskunnan urheilukerhon joukkue on perinteisesti majoittunut armeijan puolijoukkuetelttaan, joita paikalla oli satoja. Hyvä makuualusta ja kunnon makuupussi ovat välttämättömiä, jotta viileästä kesäyöstä selviää lämpimänä.
Minulle Jukolan viesti oli jo seitsemäs. Aloitin suunnistuksen vasta eduskuntavuosina. Fyysinen kunto minulla oli jo valmiina, mutta suunnistustaitojen opettelu on teettänyt paljon töitä.
Tänä kesänä osallistuin 15 kuntosuunnistukseen ennen kesän pääkoitosta; Jukolaa. Tällä kertaa juoksin 6. osuuden pituudeltaan 12 kilometriä ja 23 rastia. Tulokseen olen tyytyväinen, sillä alitin itselleni asettamani tavoitteen, kaksi tuntia 13 minuuttia. Onnistuin osuudellani parantamaan joukkueemme sijoitusta 22 pykälää.
Lopputuloksissa EUK:n joukkue oli sijalla 1052, kaikkiaan yli 1300 joukkueesta. Juoksujärjestyksessä joukkueemme oli; Esa Sillman (ulkopuolinen varamies Sipoosta), Veijo Puhjo (kansanedustaja), Kari Huttunen (eduskunnan virkamies), Olli Nepponen (kansanedustaja), Reijo Kallio (kansanedustaja), allekirjoittanut ja Jouni Särkijärvi (ylijohtaja ja ex-kansanedustaja). Parhaan osuussijoituksen otti selvästi Kari Huttunen ja seuraavia olivat Reijo Kallio ja allekirjoittanut. Kaikkiaan aikaa meni meiltä vajaan 90 kilometrin taipaleeseen reilut 12 tuntia. Huoltajana oli Kari Kuusisto (avustaja), joka ei voinut flunssan takia juosta 1. osuutta.
Kävimme pientä kilpailua Keravan kaupungin joukkueen kanssa, joka oli lehdessä ilmoittanut eduskunnan voittamisen olevan heidän tavoitteensa. Alussa Kerava johti, mutta hävisi lopulta meille yli puoli tuntia ja sijoittui sijalle 1091.
Tällä kertaa Jukola oli helppoa ja nopeaa maastoa. Kaunista ja nopeaa jäkäläkangasta oli ratojen loppu- ja alkuosat, mutta pitemmillä osuuksilla, joita oli mm oma 6. osuuteni, oli pääosin suota, kalliota ja kivikkoa. Myös ne olivat melko nopeakulkuisia, joten matka sujui tavanomaista nopeammin. Oma kilometrivauhtini, vajaa 9 minuuttia kilometri, on nopein Jukola-vauhtini.
Jukola on kokemus, jonka ymmärtää vasta kun sen itse kokee. Se on maailman suurin suunnistuskilpailu, jossa ovat mukana kaikki maailman parhaat kilpailijat. Se on myös kansainvälinen, sillä nyt joukkueita oli 16 maasta. Vaikka kaikki huiput ovat mukana, niin valtaosa osanottajista on kuntoilijoita, jotka kilpailevat aivan samoilla radoilla ja samaan aikaan kuin maailman huippujoukkueet. Jukolassa on vain yksi sarja, johon kaikki osallistuvat.
Suunnistus viehättää, koska siinä riittää haastetta. Pelkkä fyysinen kunto ja kestävyys eivät riitä, vaan yhtä tärkeää on suunnistustaito eli suunnistuksen henkinen puoli. Fyysisen kunnon osalta moni löytää nopeasti omat rajansa, mutta suunnistustaitoa voi aina kehittää. Suunnistus on erittäin haasteellinen laji verrattuna esimerkiksi maratonjuoksuun, joka on toinen mielilajini.
Viikon henkilö – Pentti Arajärvi
Jämi-Jukolassa juttelin pari kertaa Tasavallan Presidentin puolison, Pentti Arajärven kanssa. Hän oli muistaakseni jo kolmatta kertaa mukana Jukolan viestissä. Presidentin kanslian väellä on oma joukkue; ”Linnan kiertäjät”. Arajärven lisäksi siinä ovat mukana presidentin adjutantit, turvamiehiä ja muuta kanslian henkilökuntaa. Vakio vahvistuksena heillä on ulkoministeriöstä suurlähettiläs Pertti Torstila, joka on innokas suunnistaja. He sijoittuivat paremmin kuin eduskunnan joukkue. Se on ymmärrettävää, koska joukkue on nuorempi kuin eduskunnan joukkue, jossa kaikki osallistujat ovat yli 50-vuotiaita.
Tutustuin Pentti Arajärveen eduskuntavuosina. Hän toimi sosiaali- ja terveysvaliokunnan sihteerinä ja myös ajoittain työasiainvaliokunnan sihteerinä, jonka jäsenenä aikanaan olin.
Nyt Pentti Arajärvi on virkavapaalla eduskunnasta ja on toiminut KELA:n tutkijana sekä Joensuun yliopiston osa-aikaisena professorina. Hän väitteli reilu vuosi sitten oikeustieteen tohtoriksi. Samalla hän sai sopivan virallisen tittelin; aiemman valiokuntaneuvoksen nimikkeen sijaan.
Pentti Arajärvi harrastaa suunnistuksen lisäksi myös maratonjuoksua ja muuta kuntoilua. Ihmistyyppinä hän on enemmän virkamies- kuin poliitikkotyyppi. Hän on melko hiljainen ja vetäytyvä tutkijatyyppi, joka on kuitenkin selvinnyt mainiosti vaikeasta valtionpäämiehen (miespuolisen) puolison roolista.
Kuntoiluharrastuksen ohella meitä yhdistää toiminta Miessakit ry:n valtuustossa, jonka puheenjohtaja Pentti Arajärvi myös on.
Risto Kuisma