Viikkokurkistus: SDP:n puoluekokous alkaa, Eero Heinäluoma

Viikkokurkistus: Ranskalaiset tyrmäsivät EU:n perustuslain, Jari Leppä
kesäkuu 1, 2005
Viikkokurkistus: SDP:n puoluekokouksesta, Maarit Feldt-Ranta
kesäkuu 15, 2005

Viikkokurkistus: SDP:n puoluekokous alkaa, Eero Heinäluoma

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.SDP:n puoluekokous alkaa
Torstaina alkava SDP:n puoluekokous lähestyy latteissa tunnelmissa. Vaikka henkilökysymyksistä melkoisella varmuudella äänestetään Jyväskylässä, ei jännitys ole kohonnut.
Merkittävintä kokouksessa on Paavo Lipposen ajan päättyminen. Se luo myös epävarmuutta SDP:n tulevaisuuteen. Ei ole itsestään selvää, että Jyväskylässä valittava uusi puheenjohtaja osoittautuu hyväksi johtajaksi. Epävarmuutta on, valitaanpa kuka hyvänsä ehdokkaista puheenjohtajaksi.
Paavo Lipposen kaksi edeltäjää – Ulf Sundqvist ja Pertti Paasio – jättivät tehtävänsä kesken kauden. SDP:n puoluekokous on puheenjohtajan valinnan osalta ”liian hyvin” valmisteltu. Kuten oikeusministeri Johannes Koskinen tänään totesi, voittajasuosikki Eero Heinäluoman kampanja alkoi jo kolme vuotta sitten. Ennen kuin muut alkoivat edes ajatella puoluekokousta ja puheenjohtajanpaikkaa, oli Heinäluoma jo tosiasiassa junailtu puheenjohtajaksi.
Antti Kalliomäki, Tarja Filatov ja moni muu ei näyttänyt edes vakavasti harkitsevan lähtevänsä puheenjohtajakilpaan, jossa menestysmahdollisuudet näyttivät olemattomilta. Myös Sinikka Mönkärettä oli kaivattu puheenjohtajaehdokkaaksi.
Kun olen virallinen puoluekokousedustaja – yksi 350:stä – äänestän perjantaina Jyväskylässä uudesta puheenjohtajasta. Omaa ehdokastani en ole kenellekään kertonut; enkä ole aivan lopullisesti edes päättänyt.
Puheenjohtajaksi on ilmoittautunut viisi ehdokasta. Ylivoimainen ennakkosuosikki on puoluesihteeri Eero Heinäluoma. Hänellä ansiona on viimeisen kolmen vuoden puoluesihteerin työn tehokas hoito ja sen myötä entisestään vahvistunut tukiverkko.
Arja Alholla on valtiotieteen tohtorin tutkinto, hyvä kielitaito sekä pitkä poliittinen kokemus niin ministerinä kuin kansanedustajana.
Johannes Koskinen on juristi, pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri. Hänellä on myös työkokemusta ammattiyhdistysliikkeestä. Johannes Koskinen on myös raitis.
Tuula Haatainen on nyt kolmatta vuotta opetusministeri, jonka kansanedustajaura on jatkunut vajaa 10 vuotta. Hänellä on myös työkokemusta sos.dem. Naisliiton pääsihteerin työstä. Myös koulutus ja kielitaito on kunnossa.
Erkki Tuomioja on Heinäluoman päähaastaja. Tuomiojan ansiot ovat hengästyttävän laajat. Kaksi akateemista tutkintoa – valtiotieteen tohtori ja ekonomi – erittäin pitkä poliittinen ura aina 1970-luvun alusta alkaen mm kansanedustajana, kauppa- ja teollisuusministerinä ja nyt viisi vuotta ulkoministerinä. Kokemusta ja menestystä on myös mm SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja eduskunnan Suuren valiokunnan puheenjohtajana. Tuomiojan kielitaito on poikkeuksellisen hyvä ja laaja.
Viritin viime sunnuntaina Laukkosken Työväenyhdistyksen kokouksessa keskustelua puoluekokouksesta. Kolme henkilöä otti kantaa sanomalla, että he eivät pidä Heinäluomaa hyvänä ehdokkaana. Muuta selvää mielipidettä henkilöistä ei osanottajilta kirvonnut, vaikka keskustelua käytiin muuten vilkkaasti.
Saa nähdä mikä ovat äänestystulokset perjantaina Jyväskylässä. Siitä enemmän ensi viikolla.
Viikon henkilö – Eero Heinäluoma
Olen tuntenut Eero Heinäluoman yli 20 vuotta. Olin SAK:n hallituksen jäsenenä aikanaan tekemässä päätöstä, jolla hänet valittiin SAK:n nuorisosihteeriksi. Myöhemmin, nuorisosihteerin iän ohitettuaan, hänestä tuli Lauri Ihalaisen tärkein ja läheisin avustaja. Hänen roolinsa oli, ainakin vuoteen 1994 saakka, jolloin itse jätin SAK:n hallituksen, olla taustatyöntekijä. Myöhemmin hänen roolinsa ilmeisesti jonkin verran muuttui, kun titteliksi tuli SAK:ssa johtaja.
Viime puoluekokouksessa 2002 Eero Heinäluomasta tuli SDP:n puoluesihteeri. Hänet valittiin erityisesti järjestöjen organisaattorina, joka on hänen vahva alueensa. Monet yllättyivät ja osa pettyi, kun Heinäluoma ryhtyi heti pyrkimään kansanedustajaksi. Kansanedustajaksi Heinäluoma valittiin tehokkaalla vaalikampanjalla kaksi vuotta sitten.
Paavo Lipposen vetäydyttyä Eduskunnan Puhemiehen tehtäviin, puolueen päivän politiikan johtoon tuli aukko, jonka puoluesihteeri Heinäluoma on tehokkaasti ja tarmokkaasti täyttänyt.
Uudeltamaalta eduskuntaan valittu Heinäluoma asuu Helsingissä. Hänellä ja opettajavaimo Sadulla on kolme lasta. Harrastusten joukossa on shakki. Heinäluomaa on kutsuttu politiikan pelimieheksi; eikä sillä ole tarkoitettu shakinpeluuta.
Eero Heinäluoma täyttää tänä vuonna 50 vuotta; hyvin todennäköisesti SDP:n puheenjohtajana. Tuo tehtävä on valtava haaste. Jos se johtaa pääministerin paikalle, niin haasteet kasvavat edelleen moninkertaisiksi.
Risto Kuisma