Viikkokurkistus: SDP:n puoluekokouksesta, Maarit Feldt-Ranta

Viikkokurkistus: SDP:n puoluekokous alkaa, Eero Heinäluoma
kesäkuu 8, 2005
Viikkokurkistus: Myrsky eduskunnassa, Tarja Filatov
kesäkuu 22, 2005

Viikkokurkistus: SDP:n puoluekokouksesta, Maarit Feldt-Ranta

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.SDP:n puoluekokouksesta
Kolmekymmentä vuotta sitten, 1975, Jyväskylässä alkoi Kalevi Sorsan 12 vuotta kestänyt puheenjohtajakausi SDP:n johdossa. Kalevi Sorsa siirtyi puheenjohtajaksi puoluesihteerin paikalta, kuten nyt – myös Jyväskylässä – Eero Heinäluoma. Sorsalla oli takana kuusi vuotta puoluesihteerinä ja kokemusta myös ministerinä. Eero Heinäluoman poliittinen kokemus on lyhyempi.
SDP:n puoluekokous ei tarjonnut nyt suuria yllätyksiä. Puheenjohtajavaalin voitti Heinäluoma 201 äänellä. Erkki Tuomioja sai 138 edustajan kannatuksen. Se oli selvästi enemmän, kuin mitä median ennakkotiedoista luultiin.
Kävin puhumassa kokouksessa Tuomiojan puolesta, vaikka poliittisesti Erkki on hieman eri linjalla kuin itse olen. Luonnollisesti äänestin Erkki Tuomiojaa, joka ominaisuuksiltaan olisi ihanteellinen työväenpuolueen puheenjohtaja. Henkilönä Tuomioja olisi ollut samantapainen johtaja kuin entinen kiistakumppaninsa Kalevi Sorsa.
Puoluesihteeriksi nousi Maarit Feldt-Ranta selvin lukemin. Piirien sopimukset; epäviralliset, kuten uuden puheenjohtajan vihjeet, auttoivat hänet ylivoimaiseen voittoon.
Varapuheenjohtajien vaalissa piirien tuella tehty vaalivaliokunnan yksimielinen esitys ei pitänyt. Kävin puhumassa vaalivaliokunnan esitystä vastaan ja Tarja Filatovin puolesta, joka yritettiin pudottaa ilman perusteita pois nuorten naisten tieltä.
Tiukassa äänestyksessä Pia Viitanen sai 308, Filatov 305 ja vaalivaliokunnan esittämä Miapetra Kumpula 278 ääntä. Vaalissa oikeudenmukaisuus voitti. Ainakin niin voi sanoa Filatovin osalta.
Kävin Jyväskylässä puhujakorokkeella kaikkiaan kolme kertaa; avajaispäivänä käytin koko kokouksen toisen puheenvuoron, jossa arvioin Paavo Lipposen kautta ja SDP:n nykyistä asemaa.
Lukuun ottamatta varapuheenjohtajavaalia vaalivaliokunnan esitys eli piirien neuvottelema sopimus piti. Tosin melkoista nurinaa ja äänestyksiä oli paljon. Jopa niin paljon, että kokouksen aikataulu ei täysin pitänyt. Asiakysymykset jäivät aikapulassa taas – jälleen kerran – osittain puutteelliselle käsittelylle.
Puolueen johtopaikoilla erilaiset piirimandaatit ovat tulleet tiensä päähän. Systeemiä on muutettava. Nyt eivät parhaat kyvyt tule puoluehallitukseen eikä ylipäänsä johtotehtäviin. Puoluehallituksen jäsenmäärä on pudotettava esimerkiksi 9 jäseneen ja heidät on valittava avoimessa äänestyksessä ilman piirikiintiöitä ja ilman vaalivaliokunnan esitystä. Puolueen puheenjohtaja on jatkossa valittava jäsenvaalilla.
Vaikka se voi tuntua kliseeltä, oli kokouksen ilmapiiri hyvä. Ei ollut kyräilyä eikä katkeruutta, vaan keskustelut olivat avoimia. Myös äänestykset puhdistivat ilmaa.
Suuri lähitulevaisuuden kysymysmerkki on, kuinka uusi puheenjohtaja Eero Heinäluoma vie SDP:n menestykseen. Paavo Lipposen tasoon puheenjohtajana ei ole helppo yltää.
Viikon henkilö – Maarit Feldt-Ranta
En ollut edes kuullut Maarit Feldt-Rannasta ennen viime eduskuntavaalien ehdokasasettelua. Hän oli vaaleissa Uudenmaan vaalipiirin eräänlainen täyte-ehdokas, joka täytti ruotsinkielisten toisen kiintiöpaikan SDP:n ehdokaslistalla. Vuoden 2003 vaaleissa menestys jäi vaatimattomaksi ja äänimäärä runsaaseen tuhanteen. Vaalien jälkeen Feldt-Ranta pestattiin opetusministeri Haataisen erityisavustajaksi. Valtiosihteerien nimitysten yhteydessä hän nousi SDP:n hallitusryhmän sihteeriksi.
Kerrottiin, että hän on ollut SDP:n jäsen vasta lyhyen aikaa, joten nousu puoluesihteeriksi on ollut nopea.
Työpanoksen ohella hänen valttejaan on ollut sukupuoli, ruotsinkielisyys ja alle 40 vuoden ikä. Pohjan kunnassa asuvalla Maarit Feldt-Rannalla on kolmelapsinen perhe. Opinnot ovat kesken. Ennen politiikkaa hänen työpaikkansa oli ammattikorkeakoulun projektitehtävissä.
Pohja on yksi Suomen sosialidemokraattisimmista kunnista. Kerrotaan, että uuden puoluesihteerin lähipiirissä on tunnettuja sosialidemokraatteja. Puoluekokouksessa käytäväkeskusteluissa sanottiin, että hän tulee pyrkimään seuraavissa vaaleissa eduskuntaan.
Maarit Feldt-Ranta on suuren haasteen edessä. Jos hän tehtävästä selviää, on hänellä mahdollisuus nousta merkittäväksi vaikuttajaksi.
Risto Kuisma