Viikkokurkistus: Sairaalassa, Jerker Sandelin

Viikkokurkistus: Miehen rooli; isyys, Martti Korhonen
29 maaliskuun, 2006
Viikkokurkistus: Lastenlasten suusta, Olli Nepponen
19 huhtikuun, 2006

Viikkokurkistus: Sairaalassa, Jerker Sandelin

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Sairaalassa
Viime tiistaina 4.4.2006 vasen polveni leikattiin sairaala Ortonissa. Eturistisideleikkauksen suoritti dosentti Jerker Sandelin. Tammikuun lopussa SM-endurokisoissa repesivät vasemman polven eturistiside ja sisäsivuside. Uusi eturistiside rakennettiin ottamalla samasta polvesta ojentajajänne ja kiinnittämällä se ruuveilla eturistisiteen paikalle. Leikkaus kesti pari tuntia ja sairaalassa olin runsaat kaksi vuorokautta.
Olo leikkauksen jälkeen on ollut hankalampaa kuin ennalta oletin. Polvi ja koko vasen jalka on ollut hyvin kipeä. Leikkauksen jälkeen on mennyt lähes viikko ilman kunnon yöunia. Kipulääkkeet eivät ole auttaneet. Kun kotona syön kipuihin vain Buranaa, niin tilanne sairaalasta lähdön jälkeen huononi.
Jalka on turvonnut yllättävän paljon, kun olen vähänkään ollut jalkeilla. Jalka ylhäällä tuettuna ja jatkuvalla kylmähoidolla tilanne on parempi. Liikkuminen on kyynärkeppien kanssa vaikeaa. Polvi taipuu vain 60-65 astetta, joten istuminenkin on hankalaa. Koko jalka lonkasta nilkkaan tuntuu särkevän. Kotona on ollut ikävää se, että joka ilta on pistettävä itseensä kertakäyttöruiskeella verenohennuslääkettä. Sillä vähennetään veritulpan riskiä, joka liittyy leikkaukseen.
Parin viikon päästä leikkaushaavasta otetaan pois tikit. Kolmen viikon päästä voin aloittaa kevyen jalan kuntouttamisen. Nytkin teen jo vähäisiä liikkeitä, jotka ovat tosi ikäviä kipujen ja turvotuksen vuoksi. Ensimmäinen kolmen viikon aikana tavoitteena on saada polven liikkuvuus 90 asteeseen. Hankalaa on. Olo on huonompi ja kivut suuremmat kuin muutama päivä onnettomuuden jälkeen. Ainakin siltä nyt tuntuu.
Täytyy toivoa, että polven tilanne paranee. Jos niin ei käy, lienee otettava yhteyttä lääkäriin. Vaikka olen kuukauden sairaslomalla, olen yrittänyt purkaa sähköpostia ja muuta työruuhkaa. Hankalaa sekin on ollut ja viime viikon kurkistus jäi kirjoittamatta. Se oli ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen.
Viikon henkilö – Jerker Sandelin
Kun tammikuussa 2006 loukkasin polveni, hakeuduin Jerker Sandelinin hoitoon. Häntä suositteli eduskunnan työterveyslääkäri Anita Pienimäki, joka järjesti myös pikaisen vastaanottoajan Ortoniin.
Jerker Sandelin hoiti polveani ensin sivuristisiteiden osalta ja nyt huhtikuussa leikkauksessa rakensi minulle uuden eturistisiteen.
Sandelin on ortopedian ja traumatologian dosentti Helsingin Yliopistossa. Lääkäriksi hän valmistui 1977, kirurgian erikoislääkäriksi 1988 ja kirurgian tohtoriksi 1988. Hän on erikoistunut urheiluvammoihin ja toisaalta lonkkiin ja polviin. Invalidisäätiön Sairaala Orton on hänen pääasiallisin toimipaikkansa.
Jerker Sandelin on taustaltaan huippu-urheilija, joka kuului nuorena Suomen alppihiihtomaajoukkueeseen. Myöhemmin hän toimi myös alppihiihtomaajoukkueen lääkärinä.
Jerker on samaa ikäluokkaa kuin minä. Otteissaan hän on reipas, varmaotteinen ja kokenut lääkäri.
Risto Kuisma