Viikkokurkistus: Saamaton hallitus? Aatos Erkko

Viikkokurkistus: AKT:n lakosta, Timo Räty
marraskuu 17, 2004
Viikkokurkistus: Tupo tuli? Leif Fagernäs
joulukuu 1, 2004

Viikkokurkistus: Saamaton hallitus? Aatos Erkko

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Saamaton hallitus?
Matti Vanhasen hallitus on nyt istunut puolitoista vuotta. Keskustan ja sosialidemokraattien yhteishallitus, jossa tilkkeenä ovat ruotsalaiset, on arvostelijoiden mielestä vain ”istunut”. Yhä useammin punamultahallitusta arvostellaan saamattomuudesta.
Hallitus ainoastaan hallitsee eli tekee virkamiesmäistä työtä. Hallituksella ei tunnu olevan selkeitä tavoitteita eikä suuntaa. Dynamiikka puuttuu. Arvostelua ei tule vain opposition taholta, vaan myös hallituksen omista riveistä.
Vanhasen hallitusta verrataan luonnollisesti edeltäjäänsä tai oikeammin kahteen edeltäjään; Paavo Lipposen hallituksiin.
Hallitusohjelma on erittäin laaja ja pyöreä. Se ei sisällä juuri mitään konkreettista. Kun hallitusohjelma luetteli lähes kaikki yhteiskunnalliset epäkohdat eikä sisältänyt mitään ärsyttäviä asioita, se oli helppo hyväksyä hallituspuolueissa ja eduskunnassa. Toisaalta tällainen hallitusohjelma johtaa hallinnointiin ja pysähtyneisyyteen.
Toisaalta hallituksen taival on ollut sopuisaa. Kun hallitus ei esitä mitään merkittävää, ei synny erimielisyyttä eikä ristiriitoja. Eduskunnassa monet kansanedustajat ovat kokeneet tämän uuden poliittisen kulttuurin helpottavana. Ei tarvitse ottaa kantaa asioihin, jotka herättävät voimakkaita mielipiteitä.
Vanhasen hallituksen esitykset ovat menneet eduskunnassa läpi vaivattomasti. Asioista ei ole juuri äänestetty. Esimerkiksi liikennevaliokunnassa on käytännössä kaikki asiat tähän asti ratkaistu yksimielisesti.
Osaltaan hallituksen saamattomaan kuvaan on vaikuttanut pääministeri Matti Vanhasen ja myös varapääministeri ja valtionvarainministeri Antti Kalliomäen värittömyys. Kumpaakaan hallituksen voimamiestä ei pidetä karismaattisena johtajana, vaan pikemminkin harmaana työmyyränä.
Myös ulkopolitiikassa hallitus ja erityisesti pääministeri Vanhanen sai nyt harvinaisen ankaraa arvostelua ministeri Aatos Erkolta.
Viikon henkilö – Aatos Erkko
Söin 1990-luvun alkuvuosina kahdenkeskisen lounaan silloisen Sanoma Oy:n hallituksen puheenjohtajan Aatos Erkon kanssa. Lounas oli vanhanajan arvokas, hienostunut tilaisuus Aatos Erkon edustustilassa Erottajalla. Kun kirjoitin nimeni vieraskirjaan, huomasin, että edellinen lounasvieras muutama päivä aiemmin, oli ollut pääministeri Esko Aho.
Keskustelu lounaalla oli vähällä muuttaa merkittävästi elämääni ja työuraani. Tuosta asiasta ei nyt enempää.
Aatos Erkkoon liitetään tavallisesti epiteetti Suomen rikkain mies. Hän on Helsingin Sanomien omistaja. Nyt pörssiyhtiö Sanoma-WSOY konsernin pääomistaja.
Aatos Erkon isä ja isoisä olivat Helsingin Sanomien päätoimittajia ja pääomistajia. Aatos Erkko on jatkanut heidän työtään jo kolmannessa polvessa. Työuransa hän aloitti toimittajana. Nyt hän on jo vetäytynyt kaikista virallisista tehtävistä.
Aatos Erkkoa pidetään mystisenä, salaperäisenä hahmona. Syynä lienee säästeliäs julkisuus ja toisaalta Sanoma Oy:n avainasema suomalaisessa yhteiskunnassa.
Erkko on menestynyt toimittajana, päätoimittajana ja yritysjohtajana loistavasti. Hän on nostanut sukuyrityksen toiseen suuruusluokkaan kuin edeltäjänsä. Hänellä on ja on ollut paljon yhteiskunnallista vaikutusvaltaa ja suorat yhteydet Suomen ja myös Pohjoismaiden huippujohtoon. Hän on ollut myös hyvin kansainvälisesti suuntautunut jo vuosikymmeniä sitten.
Omien kokemusteni perusteella hän on suuri persoona.
Risto Kuisma