Viikkokurkistus: Rajoitukset ja liikenne, Markku Koski

Viikkokurkistus: Alas keinotekoiset rajat, Jyri Häkämies
8 helmikuun, 2006
Viikkokurkistus: Karjalan kysymys, Lauri Impiö
22 helmikuun, 2006

Viikkokurkistus: Rajoitukset ja liikenne, Markku Koski

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Rajoitukset ja liikenne
Nopeusrajoitukset 70 kilometriin tunnissa, mopon ajolupa vasta 16-vuotiaana, moottoripyöräkortti 18-vuotiaana, promilleraja alemmas; siinä ajankohtaisia uutisia liikenneturvallisuusviranomaisten suunnitelmista.
Liikenneturvallisuus paranee ja onnettomuudet vähenevät, jos nopeuksia lasketaan. Se on totta. Jos nopeuksia lasketaan riittävästi, ei onnettomuuksia tapahdu. Kun nopeus on nolla, ovat onnettomuusluvut nolla. Tosin silloin ei ole liikennettäkään.
Liikenteen tarkoitus ei ole liikenneturvallisuus, vaan liikkuminen; tavaroiden ja ihmisten kuljetus. Mitä turvallisemmin liikkuminen voidaan hoitaa, sitä parempi. Liikenneturvallisuutta ei kannata eikä voi
tavoitella vain asettamalla jatkuvasti uusia rajoituksia ja kiristämällä entisiä. Näennäisesti uudet kiellot ja rajoitukset ovat helppo keino, kun ne eivät välittömästi maksa valtiolle mitään.
Nykyiset nopeusrajoitukset ovat jo sillä tasolla, että niitä ei voi liikenteen tarkoituksen häiriintymättä laskea. Päinvastoin maanteiden tasoa pitää nostaa niin, että alennettuja rajoituksia voidaan palauttaa
entiselleen.
Nopeuden alennukset vähentävät teiden ja katujen kapasiteettia. Se pahentaa ruuhkia ja synnyttää uusia.
Nuorten kuljettajien onnettomuustilastot eivät puolla mopojen ja moottoripyörien ajolupien ikärajojen nostoa. Kun yleinen kehitys yhteiskunnassa on mennyt ikärajojen suhteen alaspäin, ei sekään puolla ikärajojen nostoa.
Nuorilla tulisi olla mahdollisuus harrastaa sekä moottoripyörillä että autoilla suljetuissa ja valvotuissa oloissa. Harjoitusratoja tarvitaan lisää. Nyt niiden määrä on jatkuvasti vähentynyt ympäristömääräysten
puristuksessa.
Radoilla ja muilla harjoituspaikoilla taito ja kypsyys kasvaisi. Näillä nuorilla ei olisi ”näyttötarvetta” yleisen liikenteen joukossa. Moottoriharrastus voisi pelastaa myös yhä useamman nuoren huonoista harrastuksista.
Liikenneturvallisuutta voidaan parantaa muutenkin kuin kielloilla ja rajoituksilla. Esimerkiksi moottoriteillä onnettomuuksia tapahtuu monin kerroin vähemmän kuin tavallisilla maanteillä. Rahaa parempiin väyliin on hyvä keino parantaa liikenneturvallisuutta sen ohella että se palvelee itse perusjuttua; liikkumisen tarvetta.
Periaatteellisista syistä yhtä uutta rajoitusta kannatan; alkoholin ja huumeiden osalta nollatoleranssi on paikallaan. Promilleraja pikaisesti nollaan.
Venäjän rekkaliikenteessä olisi otettava käyttöön tiemaksut. Nyt tuo liikenne kulkee täysin ilmaiseksi. Suomalaiset autot maksavat ajoneuvo- ja polttoaineveroissa aiheuttamansa kustannukset, mutta venäläiset eivät maksa mitään. Tilanne on kestämätön. Venäjän rekkaliikenne on myös vakava liikenneturvallisuuskysymys Kaakkois-Suomen alamittaisilla väylillä.
Viikon henkilö – Markku Koski
Markku Koski putosi 2006 valtiopäivien aluksi eduskunnan varapuhemiehen paikalta yhtä yllättäen kuin hän oli siihen kolme vuotta aiemmin noussut. Nyt Sirkka-Liisa Anttila, joka viime vaalien jälkeen hävisi ensin Seppo Kääriäiselle ja sitten Koskelle, voitti Keskustan eduskuntaryhmän äänestyksessä. Ikävä ja yllättävä tulos Koskelle.
Maanviljelijä Koski on kolmatta kautta kansanedustajana. Hän aloitti 1991; putosi 1999 ja palasi 2003 vaaleissa. Kärsämäellä 1952 syntynyt Koski oli jo 1980-81 Keskustanuorten varapuheenjohtaja ja kymmenen vuotta myöhemmin Keskustan puoluehallituksessa ja MTK:n valtuuskunnassa.
Hän on ollut myös Kärsämäen kunnanvaltuuston puheenjohtaja parikymmentä vuotta.
Tutustuin Markku Koskeen, kun perehdyin hänen kotiseudullaan lamavuosina kaatuneen talotehtaan asioihin. Yritin houkutella Koskea eduskunnan Jukolan-viestin joukkueeseen. Kävimme yhdessä iltarasteilla mutta Jukolaan en häntä saanut, vaikka hän oli opetellut suunnistustaidot asevelvollisena laskuvarjokomppaniassa.
Markku Koski on tyyliltään Keskustan peruslinjaa. Värikkääksi häntä ei ole kukaan kuvannut.
Eduskunnan puhemiehistöön hän kohosi virkavuodet huomioiden nopeasti. Nyt on auki, mikä on hänen seuraava askel.
Risto Kuisma