Viikkokurkistus: Presidentti jatkaa USA:ssa, George W. Bush

Viikkokurkistus: Kolmen sukupolven elämää, Joonas Kuisma
marraskuu 3, 2004
Viikkokurkistus: AKT:n lakosta, Timo Räty
marraskuu 17, 2004

Viikkokurkistus: Presidentti jatkaa USA:ssa, George W. Bush

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Presidentti jatkaa USA:ssa
Yhdysvaltojen presidentinvaalit menivät ilman yllätyksiä. Kuitenkin monet ihmiset Euroopassa ja Suomessa pitävät presidentti Bushin selvää voittoa yllätyksenä. Tiedotusvälineet Yhdysvaltojen ulkopuolella ja myös meillä loivat ennakkoon kuvaa, jossa vastaehdokkaalla senaattori John Kerryllä, olisi voitonmahdollisuuksia.
Media sotki pahasti toiveet ja tosiasiat. Lehdistö julkaisi ”äänestys-” ja galluptuloksia, joissa vieraiden maiden kansalaiset antoivat enemmistön äänistä Kerrylle. Nämä uutiset johtivat harhaan. Ulkopuolisilla ei ole äänioikeutta USA:n eikä minkään muunkaan maan vaaleissa. Päinvastoin tällaiset ”vaalitulokset” toimivat niiden voittajaa vastaan. Tuskin Suomessakaan presidenttiehdokkaalle olisi hyväksi, jos hän saisi suuren kannatuksen Venäjällä, Ruotsissa tai jossain muussa vieraassa valtiossa.
Kun lenkkikaverini Jorma Kylander viime keväänä sanoi Yhdysvaltojen matkansa jälkeen, että Bush häviää presidentinvaalit, sanoin olevani eri mieltä. Vaikka Jorma tuntee Yhdysvallat hyvin mm sen vuoksi että hänen tyttärensä asuu siellä, rohkenin lyödä asiasta hänen kanssaan vetoa.
Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos osoitti, että arvioin tavallisten amerikkalaisten mielipiteet tässä suhteessa oikein. Vastaehdokas John Kerry keräsi enemmistön äänistä sekä itä- että länsirannikolla, mutta Bush oli selvä suosikki muualla USA:ssa. Itärannikko on Amerikan eliitin seutua. Sieltä Kerry on lähtöisin. Myös länsirannikko poikkeaa keskimääräisestä Amerikasta.
Eurooppa on Eurooppa ja Amerikka on Amerikka, vaikka pääosa Yhdysvaltojen väestöstä ja kulttuurista on lähtöisin vanhalta mantereelta niin kuin amerikkalaiset Eurooppaa kutsuvat.
Yhdysvallat on erilainen kuin Eurooppa. Vaikka moni asia on meillä Suomessa paremmin kuin USA:ssa, on keskimääräinen elintaso siellä 50 prosenttia korkeampi kuin meillä. USA on myös maailman ainoa suurvalta. Nämä ja monet muut seikat osoittavat Yhdysvaltojen yhteiskunnan suurta elinvoimaa verrattuna Suomeen ja muuhun Eurooppaan.
Viikon henkilö – George W. Bush
Kiinnostuin George W. Bushista, kun hän pyrki USA:n presidentiksi ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten. Huomasin, että hänen ja minun elämänkertatiedoissa oli yhteistä. Olemme samanikäisiä. Molemmat ovat maratoonareita. Ilokseni huomasin, että maratonennätykseni on hieman parempi kuin Bushilla.
George W. Bush teki suuren muutoksen henkilökohtaisessa elämässään neljänkymmenen ikävuoden jälkeen. Hän mm lopetti alkoholinkäytön kokonaan ja aloitti kuntoilun. Itse päädyin samaan ja suurin piirtein samassa iässä. Bush siirtyi myöhemmin yritysmaailmasta politiikkaan ja minä ammattiyhdistysliikkeestä ensin asianajotehtäviin ja sitten eduskuntaan.
Nykyisen, ja juuri toiselle kaudelle valitun, USA:n presidentin Bushin ja omat lähtökohdat elämällä ovat täysin toiset. Hänen isänsä oli Yhdysvaltain presidentti. Oma isäni oli kirvesmies, jolle oli lähes ylivoimainen tehtävä pitää huolta kymmenhenkisestä perheestään.
Vaikka omat poliittiset mielipiteeni poikkeavat melkoisesti Bushin vastaavista, ymmärrän jonkin verran hänen arvojaan. Oman ajatteluni ja moraalini taustalla on myös kristillinen etiikka kuten presidentti Bushilla.
Risto Kuisma