Viikkokurkistus: Presidentinvaalit lähestyvät, Henrik Lax

Viikkokurkistus: Kriisistä kriisiin, Jere Lahti
7 joulukuun, 2005
Viikkokurkistus: Budjetti valmistumassa, Veijo Puhjo
21 joulukuun, 2005

Viikkokurkistus: Presidentinvaalit lähestyvät, Henrik Lax

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Presidentinvaalit lähestyvät
Ehdokkaat saivat eilen numeronsa ja virallinen presidentinvaalikamppailu alkoi. Kuukauden kuluttua, sunnuntaina 15. tammikuuta on presidentinvaalin ensimmäinen kierros. Toinen kierros pidetään, jos sitä tarvitaan, kaksi viikkoa myöhemmin, 29. tammikuuta.
Itse arvioin, että toinen kierros on hyvin todennäköinen. Olen tyytyväinen, jos oma ehdokkaani Tarja Halonen saa yli puolet äänistä jo ensimmäisellä vaalikierroksella. Paljon riippuu kansalaisten äänestysaktiivisuudesta tarvitaanko toista vaalikierrosta.
Eilen olin Tarja Halosen sijaisen sijaisena vaalikeskustelun paneelissa Järvenpään lukiossa. Työministeri Tarja Filatovilla, jonka piti olla paneelissa, oli flunssa. Paikalla olivat ehdokkaat Hautala, Lax, Kallis ja Soini. Ehdokas Matti Vanhasta edusti kansanedustaja Kaikkonen ja Niinistöä kansanedustaja Vahasalo.
Järvenpään tilaisuudessa oli paikalla 900 16-19-vuotiasta lukiolaista. He eivät olleet vain yleisönä, vaan esittivät keskustelijoille teräviä ja asiantuntevia kysymyksiä. Lukiolaisista koostuva yleisö oli valpas, aktiivinen ja tarkkaavainen. Politiikka, ainakin presidentinvaalit, kiinnostavat selvästi myös nuorempia äänestäjiä.
Paneelikeskustelu kesti kaksi tuntia. Aika loppui kesken ja osa järjestäjien teemoista jäi käsittelemättä. Henkilökohtaisesti hieman outoa oli puhua presidenttiehdokkaan sijaisena. Osa kysymyksistä oli suunnattu suoraan ehdokkaiden henkilökohtaisiin mielipiteisiin, kuten ”kuka on poliittinen esikuvasi”. Itse politiikan sisältöä koskeviin kysymyksiin oli helppo vastata.
Vastaamista helpotti se, että olen tuntenut Tarja Halosen 30 vuoden ajan. 1970-luvulla toimimme molemmat lakimiehinä SAK:laisessa ammattiyhdistysliikkeessä. Myöhemmin olimme mukana Helsingin sos.dem. piirin toiminnassa ja myös kansainvälisessä solidaarisuustyössä. Vuodesta 1995 olimme yhtä aikaa kansanedustajia. Eduskunnan sos.dem. ryhmässä meillä oli vierekkäiset istumapaikat ryhmähuoneessa.
Presidenttiaikana ja jo aiemmin olemme kohdanneet setlementtitoiminnan ja päihdetyön yhteydessä.
Tarja Halosen kansansuosio on suuri. Gallupien suosioluvut ovat niin korkeat, että vain Mauno Koivisto on yltänyt niin korkeisiin suosioprosentteihin. Lähtökohdat vaaleihin ja toiselle presidenttikaudelle ovat hyvät. Vaalit eivät ole nyt eikä koskaan läpihuutojuttu. Työtä on tehtävä. Kansan suosio on ailahteleva; sen on lähihistoria osoittanut kaksissa edellisissä presidentinvaaleissa.
Omalta osaltani ”virallinen vaalityö” jatkuu tämän viikon perjantaina Tarja Halosen vaalitoimistossa pidettävässä tilaisuudessa.
Tarja Halosen Keski-Uudenmaan kansalaisvaltuuskunnan varapuheenjohtajana minulla on myös pieni virallinen rooli vaalityössä.
Viikon henkilö – Henrik Lax
Henrik Lax on Ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokas. Juristi ja ekonomi Laxilla on takana pitkä poliittinen ura ensin eduskunnassa ja sitten viime vaaleista lähtien EU:n parlamentissa.
Lax oli peräti 12 vuotta yhtä mittaa eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja. Ennen eduskuntakautta Lax oli teollisuuden palveluksessa; pisimpään Tampellan johtoportaassa.
Eduskunnassa Lax edusti Uuttamaata, vaikka asui Helsingin vaalipiirissä.
Henrik Laxin kannatus gallupeissa on nyt yhden prosentin luokkaa. Presidentinvaalikampanja on mielenkiintoinen kokemus. Siinä on paljon työtä ja vaivaa, mutta myös paljon myönteisiä mahdollisuuksia. Itse olin presidenttiehdokkaana kuusi vuotta sitten ja siksi katselen menoa nyt hieman erilaisesta näkökulmasta kun tavallinen politiikan havainnoitsija.
Henrik Lax on sivistynyt ja kielitaitoinen herrasmies, joka on kunnialla edustanut ruotsinkielistä vähemmistöä. Hänellä on myös täydellinen suomenkielen taito.
Olin 1990-luvun lopulla Henrik Laxin kanssa viikon Ranskassa. Olimme Ranskan parlamentin vieraana. Lax puhui ranskaa ja ihastutti isäntiä. Hänellä on ranskalaisia sukujuuria ja tapasimme yhdellä illallisella Marseillessa hänen sukulaisiaan.
Risto Kuisma’¨