Viikkokurkistus: Positiivinen ongelma, Juha Rehula

Viikkokurkistus: Metsään menee, Marjo Matikainen-Kallström
5 toukokuun, 2004
Viikkokurkistus: Kesäauto, Juhani Vähähyyppä
19 toukokuun, 2004

Viikkokurkistus: Positiivinen ongelma, Juha Rehula

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan. Kerron myös viikon henkilöstä.Positiivinen ongelma
Pornainen kasvaa kohisten. Väestönkasvu on ollut jo pitkään Uudenmaan ja koko maan kärkitasoa. Asukaslukua kasvattaa erityisesti pääkaupungista tuleva muuttoliike. Nopeaa väestönlisäystä on kunnassa kutsuttu myös positiiviseksi ongelmaksi.
Kun vasta reilut parikymmentä vuotta sitten väestön väheneminen uhkasi kunnan olemassaoloa, on kasvu nyt koettu pääosin myönteisenä, vaikka se on aiheuttanut ongelmia niin kunnalle kuin kuntalaisille.
Mikä Pornaisissa vetää puoleensa? Luulen, että ne ovat samat asiat, jotka vetivät minut tänne reilu vuosikymmen sitten. Perinteinen, kaunis, suomalainen maalaismaisema on Pornaisten suurin valtti. Kun tämä Suomi-filmien maisema on lähellä pääkaupunkia ja maan hinta on kohtuullinen, on muuttoliike ymmärrettävää. Lapsiperheet etsivät maalta myös sitä turvallisuutta, jota pieni sosiaalinen yhteisö tarjoaa. Pornaisissa onkin lapsia enemmän kuin missään muualla Uudellamaalla.
Liika suosio on myös Pornaisten uhka. Liian suuri ja liian nopea väestönkasvu voi tuhota kunnan vetovoiman, ja mikä pahinta, se voi hävittää ne tekijät, mitkä toivat meidät Pornaisiin.
Jos Pornaisten pellot ja metsät kohoavat täyteen taloja, on maaseutumaisuus ja esteettinen, kaunis kulttuurimaisema mennyttä. Merkkejä tästä on jo näkyvissä.
Liian nopea väestönkasvu repii auki väestön sosiaaliset siteet. Seurauksena voi olla, että muuttoliikkeen mukana tänne muuttavat myös pääkaupunkiseudun lähiöiden monet sosiaaliset ongelmat. Meille tulevat juuri ne ikävyydet, joita välttääkseen monet lapsiperheet ovat tänne muuttaneet.
Nopea väestönkasvu on suuri taloudellinen haaste nykyasukkaille ja kunnalle. Uusien asukkaiden tarvitsemat palvelut edellyttävät suuria investointeja kouluihin, päivähoitoon ja muihin palveluihin. Uusien asukkaiden maksamat verot tuovat nämä kustannukset takaisin vasta vuosikymmenien päästä. Jo nyt Pornaisten veroprosentti ja lainamäärä ovat niin korkeat, ettei niitä ole mahdollista eikä järkevää lisätä. Jos kunta ei kykene palveluita järjestämään, eivät siitä kärsi vain uudisasukkaat, vaan myös vanhat pornaislaiset.
Meidän on kaikin voimin pidettävä väestönkasvu hallinnassa. Vaikka kunnan mahdollisuudet ovat rajalliset, mahdollisuuksia on esimerkiksi kaavoituksen ja muun maankäytön kautta.
Selvitysmies Alasen esitykset pääkaupunkiseudun osalta ovat järkeviä. Pornaisissa rajojen avautumiseen, turhien maakuntarajojen poistamiseen ja yhteistyöhön naapurikuntien sekä pääkaupunkiseudun kanssa suhtaudutaan myönteisesti.
Viikon henkilö – Juha Rehula
Kirjoitan henkilökohtaisia ajatuksia viikon henkilöstä. Tämän viikon henkilö on kansanedustaja Juha Rehula.
Hollolalaisen kansanedustaja Juha Rehulan tapasin ensimmäisen kerran vuonna 1994, kun luennoin Hollolan kunnanvaltuustolle. Juha Rehula oli tuolloin kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja ja myöhemmin myös Hollolan kunnanvaltuuston puheenjohtaja.
Kansanedustajaksi Rehula nousi vuonna 1996 varamiespaikalta, kun saman vaalipiirin keskustan edustaja Sirkka-Liisa Anttila tuli ensimmäisissä suomalaisissa EU-vaaleissa valittua EU-parlamentin jäseneksi. Kansanedustajan ura on Rehulalla siten puolitoista vuotta lyhyempi kuin minulla.
Sekä vuoden 1999 että 2003 eduskuntavaaleissa on Rehula tullut valittua suoraan kansanedustajaksi. Menestystä ei ole estänyt se, että Sirkka-Liisa Anttila itse palasi jo 1999 vaaleissa EU-parlamentista takaisin eduskuntaan.
Koulutukseltaan Rehula on ylioppilasmerkonomi ja sosionomi. Työura on ollut pääosin kuntien palveluksessa mm Padasjoen kunnan hallintojohtajana.
Ikää keskustalaisella Rehulalla on 40 vuotta.
Parhaiten olen Juha Rehulan oppinut tuntemaan viikoittaisilla englannin oppitunneilla. Meillä on ollut viime syksystä alkaen oma kahden hengen opintoryhmä, joka on opiskellut syntyperäisen englantilaisen opettajan johdolla pari tuntia torstai-aamuisin ennen valiokuntien kokouksien alkua.
Rehula harrastaa kuntoilua, mm hiihtoa ja suunnistusta lukioajan kaveriporukassa.
Juha Rehula on asiallinen ja maltillinen kansanedustaja. Hänellä voi olla pitkä poliittinen ura edessä, jos motivaatiota ja kansan kannatusta riittää.
Risto Kuisma