Viikkokurkistus: Pieni jättiläinen, Mikko Elo

Viikkokurkistus: Kuin kissa kuumaa puuroa…, Erkki Pulliainen
24 maaliskuun, 2004
Viikkokurkistus: ”Kiina-ilmiö”, Liisa Jaakonsaari
7 huhtikuun, 2004

Viikkokurkistus: Pieni jättiläinen, Mikko Elo

Kirjoitan viikoittain jostain ajankohtaisesta tai henkilökohtaisesta asiasta. Kirjoitan myös viikon henkilöstä.Pieni jättiläinen
Luxemburgissa työskentelee yli 7000 Euroopan Unionin virkamiestä. Kun Luxemburgin pääkaupungissa, joka on nimeltään sama kuin itse valtio, on vajaa 100 000 asukasta, muodostavat EU-virkamiehet perheineen melkoisen joukon. Kun EU-virkamiesten palkkataso on korkea, näkyy tämä myös kaupungin ja sen tarjoamien palvelujen ja kauppojen ilmeessä.
Luxemburgin suurherttuakunta, jossa on noin 400 000 asukasta, on EU:n pienin jäsen, mutta yksi perustajavaltioista. EU toimii jakautuneena kolmeen valtioon; Belgiaan (Bryssel), Rankaan (Strasbourg) ja Luxemburgiin.
Eduskunnan suuren valiokunnan eli EU-valiokunnan valtuuskunnan mukana kävin maaliskuussa tutustumassa EU:n ajankohtaisiin asioihin. Tällä kertaa matka suuntautui Brysselin ohella myös Luxemburgiin. Siellä sijaitsevat Euroopan Unionin kolme oikeusistuinta, EU-parlamentin sihteeristö, tilastovirasto, julkaisuvirasto ja eräitä ministerineuvoston ja EU-komitean osastoja. Luxemburgissa on myös Euroopan Investointipankki, jonka varapääjohtajan Sauli Niinistön vieraana kävimme tutustumassa pankin toimintaan.
Luxemburgissa elintaso on huomattavasti Suomea korkeampi. Omaisuutta heillä on asukasta kohden kaksinkertaisesti suomalaisiin verrattuna, vaikka tässä keskiarvoluvussa ovat mukana siirtotyöläiset, joita on tuosta 400 000 väestöstä peräti 40 prosenttia. Nämä siirtotyöläiset eivät ole yleensä edes hakeneet tai halunneet Luxemburgin kansalaisuutta. He aikovat palata eläkepäivillään takaisin Portugaliin, Espanjaan, Italiaan; josta he ovat lähteneet töihin Luxemburgiin.
Luxemburgin varakkuuden takana on EU:n tuoman edun lisäksi erityisesti laaja kansainvälinen pankkitoiminta. Siitä tulee 40 prosenttia valtion tuloista. Polttoaineen myynnistä tulee lisäksi peräti 17 prosenttia valtion tuloista. Bensa – ja muut polttoaineet ovat edelleen siellä Euroopan halvimpia johtuen alhaisista polttoaineveroista.
Samalla vierailulla kävimme keskustelua myös Brysselissä EU-parlamentin kanssa. Pohjois-Atlantin liiton, NATO:n, kanssa meillä oli puolen päivän asiantuntijaseminaari turvallisuuskysymyksistä ja NATO:n toiminnasta. Tapasimme myös EU-sotilaskomitean puheenjohtajan, kenraali Hägglundin.
Brysselissä asuu EU:n myötä tuhansia suomalaisia, mutta myös Luxemburgissa on lähes tuhannen hengen suomalainen siirtokunta.
EU:n suuruudesta saa jonkinlaisen kuvan, kun muistaa että sen menot ovat noin 100 miljardia euroa eli 600 miljardia markkaa. Käsittämättömän suuri summa rahaa; 600 000 miljoonaa.
Viikon henkilö – Mikko Elo
Kirjoitan henkilökohtaisia ajatuksia viikon henkilöstä. Tämän viikon henkilö on kansanedustaja Mikko Elo.
Tutustuin kansanedustaja Mikko Eloon 1980-luvun alussa. Hänen tukiryhmässään oli porilaisia AKT:n aktiivijäseniä ja sitä kautta hän oli myös yhteistyössä AKT:n kanssa.
Taustaltaan Mikko Elo on kieltenopettaja. Filosofian lisensiaatti Elo on opettanut ruotsia ja englantia ammattikorkeakoulussa. Hän on myös urheilumies ja toimi aiemmin TUL:in varapuheenjohtajana. Hän harrastaa juoksua ja on viime vuosina juossut useita maratoneja.
Eduskuntaan Mikko Elo valittiin ensimmäisen kerran jo 1979. Yhden kauden, 1991 -95, hän oli poissa, mutta edustajavuosia on kertynyt jo yli 20. Olemme olleet pitkään yhdessä eduskunnan suuren valiokunnan jäseniä. Kuulumme myös samaan SDP:n eduskuntaryhmään.
Pitkästä urastaan huolimatta ministerintehtävät ja vastaavat eivät ole auenneet Elolle. Mikko Elo on ollut pitkään Euroopan Neuvoston jäsen ja sen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja.
SDP:ssä Mikko Elo tunnetaan Paavo Lipposen väsymättömänä kriitikkona. Syytä tähän asenteeseen ei ole helppo nähdä.
Ny Mikko Elo on asettunut ehdolle EU-parlamentin kesäkuisiin vaaleihin. Kielitaitoinen, kokenut ja kansainvälisesti suuntautunut Mikko Elo on erinomainen EU-vaaliehdokas.
Risto Kuisma