Viikkokurkistus: Perhearvot, Antti Kaikkonen

Viikkokurkistus: Puhe työn veteraaneille, Per-Erik Nelin
13 huhtikuun, 2005
AA:n kevätjuhla / Kokkolan AA 50 v
23 huhtikuun, 2005

Viikkokurkistus: Perhearvot, Antti Kaikkonen

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Perhearvot
Pääministeri Matti Vanhanen tiedotti avioerosta, josta hänen vaimonsa Merja Vanhanen oli lähettänyt oman tiedotteensa jo muutama tunti aikaisemmin. Vähän aiemmin iltapäivälehdissä ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäen kerrottiin menneen naimisiin. Hiukan myöhemmin Lehtomäki kertoi jäävänsä äitiyslomalle. Yksinhuoltaja, kulttuuriministeri Tanja Karpelan miessuhteet ovat jo vuosia olleet iltapäivälehtien kestoaihe. Kansanedustaja Antti Kaikkonen kommentoi julkisuudessa Vanhasen avioeroa, mutta jätti kertomatta, että hänen oma avioeronsa oli laitettu vireille viikkoa aiemmin. Iltapäivälehdistö paljasti tämänkin eron.
Kaikki edellä mainitut henkilöt ovat Keskustapuolueen näkyviä poliitikkoja. Keskusta on jatkuvasti puhunut perinteisten arvojen ja erityisesti perhearvojen puolesta. Keskustan näkyvien poliitikkojen yksityiselämän tapahtumat vievät uskottavuutta puolueen sanomalta.
Erityisesti edellisellä eduskuntakaudella Keskusta ratsasti perhepolitiikalla tehden asiasta mm välikysymyksen. Uskottavuus Keskustan perhepolitiikasta on nyt hyllyvällä pohjalla. Sanat ja henkilökohtaiset teot eivät voi olla ristiriidassa, ilman uskottavuuskriisiä.
Pääministerin avioero on herättänyt suurta kummastusta. Ihmetystä ovat lisänneet avioparin kummankin osapuolen lausunnot. Jos avioeroon ei ollut todella painavaa syytä, on tilanne vielä hämmästyttävämpi. Vanhasella on kaksi kouluikäistä lasta, jotka ovat juuri pahimmassa iässä avioeron kannalta. Helposti ajattelee, että eroa olisi pitänyt lykätä lasten tärkeimmän kasvuvaiheen yli.
Ei ihme, että lehdistö on nostanut erosta suuren kohun. Myös erilaiset eron syiden arvailut ovat tässä tilanteessa odotettuja. Julkisuuden henkilö, mitä poliitikot ovat, ei voi pitää yksityisiä asioita, kuten eroja ja yhteen menoja, poissa julkisuudesta. Sen totuuden olen itse joutunut kokemuksen kautta oppimaan. Pahinta julkisuus on perheenjäsenten ja erityisesti lasten kannalta. Lasten näkökulmasta Vanhasten eron julkisuuskohu on ollut erittäin ikävää.
Henkilö, joka valitsee poliittisen uran, antautuu samalla julkisen suurennuslasin alle. Tämä tarkoittaa, että hänen on elettävä ”nuhteettomampaa” elämää kuin tavallisen kansalaisen. Poliitikolla ei ole täyttä yksityisyyttä. Se on ikävää, mutta se on pakko hyväksyä ja tiedostaa jo etukäteen.
Avioero on muuttanut Matti Vanhasen julkista kuvaa. Se on myös vaikuttanut hänen uskottavuuteensa. Kohulla on merkitystä myös Keskustapuolueen imagoon. Mitä poliittisia vaikutuksia näillä yksityiselämän tapahtumilla on, näkyy ajan mittaan.
Tapahtumasarja on osoitus siitä, miten epävakaalla ja häilyvällä pohjalla avioliitot ja perheet laajasti nykyisin ovat. Kysymys on ennen kaikkea moraalista ja moraalisista arvoista, jotka ovat parin viime vuosikymmenen aikana murtuneet huolestuttavan laajasti. Yhteiskunnan muutos on osasyynä, mutta perimmiltään on kysymys yksilön arvoista. Nyky-yhteiskunnassa on yhä enemmän levinnyt asenne; ”minulle kaikki ja heti”, jossa vastoinkäymisten sietokyky ja pitkäjännitteisyys ovat väistyneet.
Viikon henkilö – Antti Kaikkonen
Opin tuntemaan lähemmin tuusulalaisen Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkosen, kun hän aiemmin työskenteli kansanedustaja Anneli Jäätteenmäen eduskunta-avustajana 2001-2002. Jo sitä ennen tunsin hänet Nuoren Keskustan puheenjohtajan ominaisuudessa. Sekä ennen eduskuntavaaleja 1999 että 2003 järjestimme yhteisiä vaalitilaisuuksia, joissa kolmantena osallistujana oli Kokoomuksen vantaalainen kansanedustaja Kaarina Dromberg.
Vielä vuoden 1999 vaaleissa Kaikkonen ei yltänyt kansanedustajaksi, mutta 2003 me kaikki kolme tulimme valituiksi kansanedustajiksi.
Vuonna 1993 ylioppilaaksi kirjoittaneen Kaikkosen valtiotieteen opinnot ovat kesken. Ikää hänellä on nyt 31 vuotta.
Keskustalla on Uudenmaan vaalipiirissä viisi edustajaa, joista sekä Matti Vanhanen että myös Tanja Karpela, Eero Lankia ja Antti Kaikkonen ovat olleet yksityiselämää koskevien kohujen kohteena. Vain viides edustaja, pastori Seppo Särkiniemi, on säästynyt yksityiselämän julkisuudelta.
Antti Kaikkonen on nyt ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka sai poliittiselle uralleen nostetta nuorisopolitiikasta. Myös eduskuntatyössä hän on edennyt Keskustan eduskuntaryhmässä hyvin ja on mm Suuren valiokunnan varapuheenjohtaja. Lähivuodet näyttävät mihin Antti Kaikkosen siivet kantavat politiikan rappusilla.
Risto Kuisma