Viikkokurkistus: Ovatko biopolttoaineet huuhaata? Timo Kalli

Viikkokurkistus: Raittiusliike on herätettävä henkiin, Seppo Särkiniemi
helmikuu 14, 2007
Viikkokurkistus: Vaalikuumetta, Aki Mäenpää
maaliskuu 2, 2007

Viikkokurkistus: Ovatko biopolttoaineet huuhaata? Timo Kalli

Ovatko biopolttoaineet huuhaata?Vaikka niin sanottujen biopolttoaineiden tuotanto ja valmistus kuluttaa energiaa enemmän kuin niistä saadaan, ylistetään biopolttoaineita energia- ja päästöongelmien ratkaisijoina. Muodikas biopolttoaineiden suosiminen muistuttaa hölmöläisten peiton jatkamista, missä alareunasta leikattiin pala yläreunaan ommeltavaksi.
Kasvihuonepäästöjen ratkaisijaksi biopolttoaineista ei ole. Niiden tuotanto ja käyttö aiheuttavat haitallisia päästöjä jopa enemmän kuin tavanomaiset polttoaineet tuottavat. Biopolttoaineita koskevaan kritiikkiin vastataan yleensä epämääräisellä käsitteellä, että ”toisen sukupolven” biopolttoaineet ratkaisevat edellä kerrotut ongelmat. Saa nähdä. Järkevää on palata asiaan, kun nämä toisen sukupolven aineet ovat olemassa ja valmiina käyttöön.
Biopolttoaineet ovat erittäin kalliita verrattuna tavallisiin polttonesteisiin. Markkinatalouden säännöillä niitä ei kannata tuottaa. Ne eivät ole kilpailukykyisiä. Tarkoituksena onkin poliittisilla päätöksillä pakottaa kansalaiset niiden käyttäjäksi. Lisäksi julkisilla verorahoilla tuetaan niiden tuotantoa massiivisesti niin maataloustuella kuin muutenkin. Biopolttoaineet ovat kansalaisten ja erityisesti veronmaksajien kannalta huono ja kallis ratkaisu.
Suunniteltu pakollinen biopolttoaineiden sekoittaminen bensiiniin tulee nostamaan polttoaineen hintaa. Lisäksi biopolttoaineet ovat autojen moottoreille huonompia kuin tavanomaiset polttoaineet. Erityisesti vanhojen autojen osalta voi tulla suuriakin ongelmia.
Biopolttoaineisiin liittyy myös muita kielteisiä seurauksia. Niiden tuottaminen vaatii valtavasti peltoalaa, joka on poissa ravinnon tuotannosta. Tämä nostaa ruuan hintaa ja lisää maailman nälkäongelmaa. Kun suurimittainen biopolttoaineiden tuotanto perustuu pääosin kehitysmaista tuotavaan palmuöljyyn tai sokeriruokoetanoliin, on mielikuva tuotannon kotimaisuudesta väärä.
Bioenergia ja biopolttoaineet ovat kaksi eri asiaa. Bioenergia on monella tapaa jo nyt erinomaisen hyödyllistä ja myös hinnaltaan kilpailukykyistä. Silloin kun bioenergiaa saadaan siten, ettei sen tuottamiseen tarvita lisää energiapanoksia, sen käyttö on järkevää ja myös hinnaltaan kilpailukykyistä. Hukkapuu, risut, kannot, jätteet ja vastaavat kannattaa ehdottomasti käyttää energiatuotantoon. Näin meillä Suomessa jo nyt melko laajasti tehdäänkin.
Bioenergia on hyvä asia, mutta sitä ei kannata käyttää liikenteen polttoaineena, koska sen hyöty lämmön ja sähkön tuotannossa on monin verroin parempi. Liikenteessä raakaöljyyn perustuvat polttoaineet ovat ainakin vielä ylivoimaisia ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan.
Aikanaan nykyiset liikennepolttoaineet korvataan luultavasti joko sähköllä tai vedyllä.

Viikon henkilö -Timo Kalli
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli täyttää tällä viikolla 60 vuotta. Olemme samanikäisiä. Kalliin tutustuin heti eduskuntavuosien alkupuolella. Timo Kalli oli silloin vuonna 1995 eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja. Itse olin silloin ensin saman valiokunnan jäsen ja myöhemmin varajäsen.
Maanviljelijä Kallin ura eduskunnassa, pitkän valiokuntapuheenjohtajuuden jälkeen, jatkui vaikutusvaltaisena keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Politiikan hän aloitti jo 35 vuotta aikaisemmin kotikuntansa Kiukaisten kunnanvaltuustossa. Hän on toiminut myös kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajana. Kansanedustajaksi hänet valittiin ensimmäisen kerran 16 vuotta sitten, vuonna 1991.
Imagoltaan Kallia voi pitää tyypillisenä keskustan kansanedustajana. Leipä on tullut ennen eduskuntavuosia pelloista ja metsästä. Myös harrastukset ovat tyypillisiä. Ensimmäisen hevosensa Timo Kalli hankki jo 15-vuotiaana. Helsingin Sanomien 60-vuotishaastattelun kuvassa Timo Kalli ajaa metsästä puuta Turkama-hevosellaan. Puiden ajo metsästä hevosella on minullekin tuttua hommaa 1960-luvulta.
Ryhmänjohtajana Kalli on tullut hyvin toimeen, toisen hallituspuolueen, SDP:n ryhmänjohtajan Jouni Backmanin kanssa, vaikka miehet ovat luonteeltaan ja tyyliltään hyvin erilaisia. Yhteistyö on sujunut, koska Timo Kalli on käytännönläheinen poliitikko.
Timo Kallissa näkyy myös se, että hän on kotoisin Satakunnasta. Hän on pidättyväinen ja varovainen.
Pitkästä urasta huolimatta hän on edelleen ehdolla eduskuntaan ja kenties ottaa seuraavan askeleen urallaan ylöspäin kohti ministerinpallia.
Risto Kuisma