Viikkokurkistus: Odotuksia loppuvuodelle 2006, Matti Kauppila

Viikkokurkistus: Tilaa myös moottoriurheilulle, Reijo Paajanen
8 maaliskuun, 2006
Miehen vuoro seminaarissa ”isyydestä”
22 maaliskuun, 2006

Viikkokurkistus: Odotuksia loppuvuodelle 2006, Matti Kauppila

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Odotuksia loppuvuodelle 2006
Presidentinvaalien jälkeen politiikan painopiste suuntautuu vuoden 2007 maaliskuun eduskuntavaaleihin. Ehdokasasettelu ja vaalivalmistelut käynnistyvät taustalla jo tänä keväänä.
Sosialidemokraattien osalta jäsenäänestys kansanedustajaehdokkaista käydään ensi syksynä, mutta ruotsinkielisten demarien osalta jo alkuvuodesta.
Omalta osaltani ajatukset suuntautuvat vähitellen kohti vaaleja. Haluan vielä jatkaa keskeneräistä työtä oikeudenmukaisuuden puolesta. Maaliskuussa 2007 ratkeaa olenko säilyttänyt äänestäjien luottamuksen niin, että valtakirja uusiutuu.
Eduskuntatyö muuttuu vaalien lähestyessä kireämmäksi. Kaikkinainen kilpailu kansanedustajien ja puolueiden kesken lisääntyy ja kovenee.
Paikallisesti ja henkilökohtaisesti tämä vuosi on kotikyläni Laukkosken Työväenyhdistyksen 100-vuotisjuhlavuosi. Historiakirja alkaa olla painatusta vaille valmis. Syyskesällä järjestämme kunnon 100-vuotisjuhlat omalla Työväentalolla.
Viime vuonna Tuija oli 9 kuukautta vuorotteluvapaalla, mutta nyt työ PAM-lehden toimittajana sitoo häntä koko vuoden. Kun samassa pihapiirissä asuvat kolme lastenlasta; Joonas 12v, Anni-Aliisa 2v ja Juuso 1v, vaativat oman aikansa, myös kotona riittää puuhaa.
Alkuvuoden osalta kaikki ei mennyt siten kuin olin suunnitellut. Olen ollut sairaslomalla kuusi viikkoa. Polvesta revenneet nivelsiteet ovat estäneet liikkumisen kokonaan. Nyt pari viikkoa on polvea ja jalkaa kuntoutettu, mutta tulevaisuuden näkymät ovat epävarmat. Edessä saattaa olla vielä polvileikkaus.
Kun päivittäinen melko kova kuntoilu on ollut olennainen osa elämääni yli 15 vuotta, on muutos suuri. Ehkä puolen vuoden kuluttua, syksyllä 2006, voin palata normaaliin kuntoiluun.
Sairaslomalla on ollut aikaa pysähtyä, miettiä, lukea, tutkia ja suunnitella. Kun eduskunnan talvi- ja kesätaukojen aikana kalenterini on ollut melko täynnä sovittuja menoja, on muutos ollut suuri. Kuusi viikkoa tyhjää aikaa; tosin vastoin omaa tahtoa – pakosta, on antanut aikaa miettiä, mutta myös murehtia monia asioita.
Viikon henkilö – Matti Kauppila
Vasemmistoliiton lahtelaista kansanedustajaa Matti Kauppilaa kutsuttiin ”tavikseksi” viime kesän 60-vuotispäiväjutussa. Matti Kauppila on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Takana hänellä on kuitenkin lähes 30 vuotta Lahden kaupunginvaltuustossa.
Taustaltaan Kauppila on ay-toimitsija. Työura alkoi puuseppänä Askon tehtailla Lahdessa ja jatkui samalla tehtaalla päätoimisena pääluottamusmiehenä vuodesta 1973 alkaen. Puuliiton toimitsijaksi hän siirtyi 1982, joten ennen eduskuntaa oli takana yli 20 vuoden kokemus ay-toimitsijana.
Eduskunnassa Kauppila on jäsenenä maa- ja metsätalousvaliokunnassa, jossa olen häneen tutustunut kolmen vuoden ajan päivittäisissä kokouksissa.
Matti Kauppila on perinteinen rauhallinen vasemmistopoliitikko. Häntä tuskin kukaan kutsuu muodikkaaksi punavihreäksi. Kauppilan jalat ovat tukevasti maassa.
Hänen harrastuksensa on veneily. Perheeseen kuuluu vaimo ja jo aikuinen tytär.
Risto Kuisma