Viikkokurkistus: Myrsky eduskunnassa, Tarja Filatov

Viikkokurkistus: SDP:n puoluekokouksesta, Maarit Feldt-Ranta
kesäkuu 15, 2005
Viikkokurkistus: Karjalan kysymys, Pentti Karvonen
kesäkuu 29, 2005

Viikkokurkistus: Myrsky eduskunnassa, Tarja Filatov

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Myrsky eduskunnassa
Matti Vanhasen hallituksen rajavartioiden lakkoon liittyvä lakiesitys nosti myrskyn eduskunnassa. Kun hallitus täysin yllättäen toi lakko-oikeuteen välillisesti puuttuvan esityksen, salaisen valmistelun jälkeen ja aikomuksena saada siihen eduskunnan pikakäsittely, se kohtasi eduskunnassa myrskyisän vastaanoton.
Menettelytapa eli salainen valmistelu sinänsä nosti tunteita. Asiasta eivät etukäteen tienneet edes hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat; ei ainakaan sos.dem. eduskuntaryhmän Backman. Selvisi, ettei asiasta tienneet edes kaikki ministerit. Myöskään SDP:n ministeriryhmä ei ollut edes käsitellyt asiaa. Tosin eduskuntaryhmä antoi moitteita ministeriryhmälle, joten osoite oli ainakin osittain väärä.
Ei laki itsestään eduskuntaan tullut. Aloite oli kuulemma tullut Valtion Työmarkkinalaitokselta. Tuon laitoksen asiantuntemus on pettänyt pahasti. Lakiesitys on edellyttänyt myös korkean tason poliittista arviointia sekä sisällön että menettelytavan osalta.
Keskustan osalta harkinnan on tehnyt pääministeri ja puheenjohtaja Matti Vanhanen. SDP:n osalta asiasta tiesi ennakkoon, varapääministeri Antti Kalliomäen ohella, puheenjohtaja Heinäluoma. Hänen osaltaan SDP:n puheenjohtajuuden alku ei ollut paras mahdollinen. Julkisuudessa esityksen puolustamien on jäänyt Antti Kalliomäen ikäväksi velvollisuudeksi.
Sos.dem. eduskuntaryhmässä lakiesitys sai tyrmäävän tuomion. Esitystä ei rohjennut puolustaa kukaan Antti Kalliomäkeä lukuun ottamatta. Hallituksen arvovallan pelastamiseksi ryhmän päätöstä lykättiin keskeyttämällä kokous ilman mitään asiasta tehtyä päätöstä. Selvä enemmistö oli hylkäyksen kannalla ja äänestyksessä hallitukselle olisi tullut arvovaltatappio. Ryhmänjohto yritti saada aikaan lykkäyksen, mutta sekään ei saanut juurikaan kannatusta. Seuraavana päivänä eduskuntaryhmä hylkäsi esityksen. SDP:n eduskuntaryhmän kanta pysäytti esityksen pikakäsittelyn. Nyt esityksen hyväksyminen edellyttää eduskunnan ylimääräistä kokoontumista.
Menettelytapojen ohella myrskyn aiheutti vielä enemmän lain sisältö. Valtio työnantajana hävisi Työtuomioistuimessa suojelutyötä koskevan oikeusjutun. Nyt hävinnyt, laittomuuteen syyllistynyt, osapuoli yritti saada laittoman lailliseksi muuttamalla lakia. Tuomittavaa ja kyseenalaista sekä moraalisesti että perustuslain kannalta. Välillisesti lakiesityksellä puututaan tuomioistuimen lainvoimaiseen päätökseen ja mitätöidään Työtuomioistuimen yksimielinen tuomio. Olin mukana kirjallisessa kysymyksessä, jossa jo ennen Työtuomioistuimen tuomiota esitettiin valtion toimista sama kanta kuin Työtuomioistuimen päätöksessä.
Lakko-oikeuksiin puuttuminen – välillisestikin – on vaarallinen tie. Nyt lakiesityksellä pyrittiin käytännössä pakottamaan lakon ulkopuolisia laillisiksi ”rikkureiksi”. Lakiesityksen valmistelussa petti asiantuntemus ja myös poliittinen harkinta. Ainakin Heinäluomalla ja myös presidentti Halosella pitäisi olla asiantuntemusta sekä asiasisällön että myös poliittisen harkinnan osalta.
Kokonaan toinen kysymys on pitäisikö miettiä, miten asiallista on demokratian ja kansanvallan kannalta väkivaltakoneiston eli armeijan – mukaan lukien rajavartiolaitos – lakko-oikeus. Kun lakko-oikeus on demokraattinen mielenosoitusoikeus, ei ole itsestään selvää, että se kuuluisi armeijalle. Asia tulisi harkita rauhallisena aikana. Jos lakko-oikeutta ei ole, niin luonnollisesti sen tilalla puolustusvoimien palkkauksen turvaamiseksi on luotava muu erityinen järjestely.
Viikon henkilö – Tarja Filatov
Tulimme vuonna 1995 eduskuntaan Tarja Filatovin kanssa yhtä aikaa. Minusta tuli silloin eduskunnan liikennevaliokunnan sos.dem. vastaava eli viisijäsenisen jäsenryhmän puheenjohtaja. Tarja Filatov oli varapuheenjohtaja. Luonnollisesti tutustuin häneen noina vuosina melko hyvin.
Ennen kansanedustajan tehtävää Tarja Filatov oli jo valittu SNK:n puheenjohtajaksi sekä SDP:n puoluehallituksen jäseneksi. Vuonna 2000, presidentinvaalien jälkeen, Tarja Filatovista tuli työministeri. Sitä tehtävää hän on hoitanut nyt viisi vuotta. Hänen poliittinen uransa on muutoinkin ollut nousussa, ainakin omaani verrattuna, voimakkaasti. Vuoden 1999 puoluekokouksessa Filatov valittiin SDP:n I varapuheenjohtajaksi. Vuoden 2002 puoluekokouksessa hän säilytti paikkansa. Tämän vuoden SDP:n puoluekokouksen vaalivaliokunta oli pudottamassa häntä kokonaan pois puoluejohdosta. Kokousedustajat eivät kuitenkaan tätä hyväksyneet, vaan tiukassa vaalissa hän säilytti varapuheenjohtajan paikan; nyt II varapuheenjohtajana. Ratkaisu oli oikea. Kävin kokouksessa puhumassa hänen puolestaan.
Tarja Filatov on yksi Hämeenlinnan Työväenyhdistyksen kolmesta kansanedustajasta, joista peräti kaksi on ministereitä. Toinen ministeri on Johannes Koskinen ja se kolmas kansanedustaja on Satu Taiveaho.
Siviiliammatiltaan Tarja Filatov on tiedottaja. Yliopisto-opinnot ovat kesken.
Filatovin ortodoksinen suku on lähtöisin Karjalan kannakselta, Muolaan Kyyrölän kylästä. Tarja Filatov on luonteeltaan käytännöllinen reaalipoliitikko. Se on ollut hyvä avu työministerin vähemmän hohdokkaassa tehtävässä.
Risto Kuisma