Viikkokurkistus: Musta syksy, Augusto Pinochet

Viikkokurkistus: Kunnallinen itsenäisyys, Jörn Donner
6 joulukuun, 2006
Viikkokurkistus: Vuosia kertyy, Martti Kuisma
20 joulukuun, 2006

Viikkokurkistus: Musta syksy, Augusto Pinochet

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen. Kerron myös viikon henkilöstä.Musta syksy
Harvinaisen musta ja pimeä syksy on jatkunut viikosta toiseen. Samalla tavoin on jatkunut flunssakierteeni. Liekö niillä yhteyttä toisiinsa. Ehkä. Ainakin mieliala on synkän ilman johdosta ollut allapäin. Viime viikolla sain vaivakseni vielä lievän kasvohalvauksen. Todennäköinen syyllinen on pitkittynyt influenssa. Osasyynä on ehkä ollut , että en ole malttanut jäädä sairaslomalle. Viime viikolla olin muutaman päivän kotona, mutta tämä viikko on alkanut taas työn kiireessä. Flunssakierteessä taustalla saattaa olla myös stressi ja ylirasitus. Tekemättömät työt stressaavat ja siksi sairasloma ei ole oikein sujunut.
Eduskunnassa on kaikkein kiireisin aika. Valtion talousarvio olisi saatava ennen joulua valmiiksi. Istunnot ovat pitkiä. Lisäksi vaalikauden loppu lisää painetta. Muutama hankala asia teettänyt ylimääräistä vaivaa valiokuntavaiheessa. Lähestyvät vaalit nostavat jännitettä eduskunnassa. Asioista on entistä vaikeampi sopia ja ristiriidat paisuvat helposti.
Itsenäisyyspäivän juhlat Tasavallan Presidentin linnassa jäivät kahdentoista vuoden jälkeen väliin tänä vuonna. Sairastin kotona Tuijan seurana. Hän poti lonkkaansa eikä halunnut lähteä linnan juhliin. Vajaa kaksi viikkoa eteenpäin niin on joulu ja vähän vapaata. Ehkä se katkaisee rasituskierteen ja pikku sairastelun. Saisi tulla lunta maahan ja pakkasta. Aurinkoakin kaipaan. Kirkasvalolamppu ei ole riittävä korvike, vaikka se on parempi kuin ei mitään. Ken vaivojansa valittaa, on vaivojensa vanki, joten on katsottava luottavaisena eteenpäin.
Uutena vuotena on 60-vuotisjuhlani. Loppiaisen jälkeen alkaa tämän eduskunnan loppurutistus, joka jatkuu yli helmikuun puolivälin. Maaliskuun eduskuntavaalit näyttävät sitten jatkuvatko työt kansanedustajana neljännelle kaudelle. Sitä ennen on käytävä läpi vielä vaalikampanja. Kilpailu Uudellamaalla on kovaa, kuten ennenkin. Nyt vaalipiiriin on tulossa ulkopuolisia voimia niin Luxemburgista kuin runouden paristakin. Äänestäjät ratkaisevat sitten kenelle ainoan äänensä antavat. Itse olen ollut ahkera. Saa nähdä mihin se riittää.
Viikon henkilö – Augusto Pinochet
Chilen entinen diktaattori Pinochet kuoli viime viikolla: Chilen presidentin Salvatore Allenden murha ja Pinochetin valtaannousu 1970-luvun alussa oli eräs minua nuoruudessa koskettanut poliittinen tapahtuma. Toimin myöhemmin ammattiyhdistysjohtajana Chilen diktatuuria vastaa ja demokratian puolesta.
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry saartoi 1980-luvulla Chileläisen kuparin tuontia Suomeen. Boikotti oli suunnattu diktatuuria vastaan. Toiminta ei perustunut vain AKT:n päätökseen, vaan taustalla oli kansainvälisen kuljetustyöntekijäliiton , ITF:n päätökset. Tehokkaimmin ne pantiin toimeen Suomessa. Boikotti herätti aikanaan paljon huomiota ja myös kiistelyä. Kuparia toi valtionyhtiö Outokumpu, jolle löytyi puolustajia niin julkisuudessa kuin erityisesti kulissien takana. Jouduin boikotin takia myös henkilökohtaisten hyökkäysten kohteeksi. Jälkikäteen voi todeta, ettei toiminta ollut turhaa sillä demokratia palasi Chileen 1990-luvun alussa.
Diktaattori Pinochet ei joutunut koskaan vastaamaan teoistaan oikeudessa tai muutenkaan. Chilen asevoimien komentajana hän petti nimittäjänsä presidentti Allenden ja demokratian. Hänet oli nimitetty poliittisesti sitoutumattomana ammattimiehenä, mutta hän kaappasi poliittisen vallan aseiden avulla.
Risto Kuisma