Viikkokurkistus: Muistoja vuodesta 2005, Kauko Sipponen

Viikkokurkistus: Muistiin jäänyttä vuoden 2005 varrelta, Maija Rask
28 joulukuun, 2005
Viikkokurkistus: Perheen asema on arvokysymys, Anneli Kiljunen
11 tammikuun, 2006

Viikkokurkistus: Muistoja vuodesta 2005, Kauko Sipponen

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Muistoja vuodesta 2005
Raittiita vuosia tuli elokuussa täyteen jo viisitoista. Siitä on tullut jo elämäntapa; ilman viinaa ja tupakkaa elämisessä en ole mitään menettänyt. Päinvastoin olen välttynyt monelta huonolta aamulta, säästynyt monelta masennukselta ja synkkyydeltä. Olen jättänyt monen surun ja huolen tuottamisen läheisilleni.
Kuntoiluun tuli pieni mutka, kun rikoin nilkkani huhtikuun Päijänteen Ympäriajossa. Tuon legendaarisen endurokierroksen maaliin pääsy oli enemmän, mihin olin uskonut kykeneväni. Yli kaksi vuorokautta ja lähes 1000 kilometriä metsissä, pelloilla, lumessa, kurassa ja kivikoissa oli ainutlaatuinen fyysinen ja henkinen koetus.
Jalkavaivan takia kesän maraton jäi nyt väliin ja muutkin juoksut vähälle. Kunto ei aivan romahtanut, sillä syksyllä juoksin eduskunnan Cooper-testissä hyvän tuloksen 2610 metriä. Elokuussa olin voittamassa Elixirin joukkueessa Olympiastadionilla MM-kisojen yhteydessä pidettyä ”julkkisten” 4×100 metrin viestijuoksua.
Kun en voinut juosta, ajoin moottoripyörällä enduroa ja motocrossia. Kilpailin vanhojen moottoripyörien Classic-motocrossin kahdessa luokassa yhteensä 8 kilpailuerää. Hauska kokemus, josta vuoden 1962 mallia oleva Jawa Sixdays selvisi hyvin, mutta nuorempi 1980 vuodelta oleva Suzuki vähän huonommin. Loppuvuonna ajoin kilpaa myös kahdessa uusilla moottoripyörillä ajettavassa veteraani-cupin motocrosskisassa.
Aika harva aloittaa virallisen kilpailu-uransa vasta 58-vuotiaana. Motocross ja enduro ovat tyypillisesti nuorten miesten lajeja. Moottoripyörällä kilpaileminen on vammoista huolimatta ollut myönteinen kokemus.
Motocrossia olen harrastanut yhdessä poikani Karrin (37v) ja pojanpoikani Joonaksen (12v) kanssa. Sekä Karri että Joonas ovat kilpailleet samoissa kisoissa; Joonas omassa luokassaan ja Karri osittain samoissa sarjoissa.
Nilkkavamman johdosta paino on pyrkinyt kohoamaan. Edessä on 5-10 kilon painonpudotus, jotta hiihto ja juoksu sujuisivat vanhaan malliin.
Tuija oli yhdeksän kuukautta vuorotteluvapaalla. Kesällä vietimme paljon aikaa Virolahden mökillä. Mökille rakennutimme terassin ja kotiin Laukkoskelle autokatoksen. Myös keittiötä remontoitiin. Suuren osan molempien vapaa-ajasta vei Laukkosken Työväenyhdistyksen 100-vuotishistoria, joka on loppusuoralla.
Lapsenlapset Joonas (12v), Anni-Aliisa (2v) ja Juuso (vajaa 1v) ovat olleet päivittäinen ilo. He ovat vieneet myös runsaasti Tuijan aikaa nyt vuorotteluvapaalla.
Viikon henkilö – Kauko Sipponen
Kansleri Kauko Sipposeen olen tutustunut Karjalan Liiton toiminnassa. Vuonna 1927 syntynyt Sipponen on toiminut monissa merkittävissä tehtävissä; professorina, Valtioneuvoston kansliapäällikkönä, Tasavallan Presidentin kansliapäällikkönä sekä Keski-Suomen läänin maaherrana. Viimeinen virkatehtävä oli toimiminen Tampereen Yliopiston kanslerina.
Sipposella on pitkä historia myös karjalaisten toiminnassa. Tällä hetkellä hän on esimerkiksi Viipuri-keskuksen hallituksen puheenjohtaja. Koulutukseltaan Kauko Sipponen on oikeustieteen tohtori ja valtiotieteen kandidaatti.
Viimeksi joulukuussa kävin Sipposen kanssa kulttuuriministeri Tanja Karpelan puheilla Viipuri-keskuksen ja Karjalan Liiton asioissa.
Kauko Sipponen on tärkeä ja arvovaltainen henkilö karjalaisten asioissa ja niiden esillä pidossa. Iästään huolimatta hän on edelleen aktiivinen osallistuja ja kirjoittaja.
Risto Kuisma