Viikkokurkistus: Muistiin jäänyttä vuoden 2005 varrelta, Maija Rask

Viikkokurkistus: Budjetti valmistumassa, Veijo Puhjo
21 joulukuun, 2005
Viikkokurkistus: Muistoja vuodesta 2005, Kauko Sipponen
4 tammikuun, 2006

Viikkokurkistus: Muistiin jäänyttä vuoden 2005 varrelta, Maija Rask

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Muistiin jäänyttä vuoden 2005 varrelta
Vuodenvaihdetta värittää loppusuoralla oleva presidentinvaali. Se oli myös syyskauden tärkein poliittinen kysymys. Alkuvuonna vastaavasti SDP:n puheenjohtajavaali sekä Paavo Lipposen kauden päättyminen olivat merkittävä ja kiinnostava asia ei vain sosialidemokraateille, vaan koko maalle.
Euroopan Unionin ns perustuslain kaatuminen keväällä Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä heilautti koko Eurooppaa. Henkilökohtaisesti en sure tuon sopimuksen nurinmenoa. Se oli ehkä aivan oikea muistutus EU-eliitille. Toivottavasti EU-intoilijoiden jalat palaavat maan pinnalle.
Kansainvälistä ilmapiiriä hallitsi edelleen Irakin tilanne ja Yhdysvaltojen vastaisuus. Tuota USA-vastaisuutta en täysin ymmärrä.
Omasta poliittisesta toiminnasta jäi mieleen suuri kannatus SDP:n puoluekokousedustajavaalissa kevättalvella. Kun eduskunnassa olen kolmen valiokunnan jäsen; yhden varajäsen ja Pohjoismaiden Neuvoston jäsen, on työtä ja kiirettä riittänyt liiaksi asti. Ne asiat, jotka ovat olleet vastuullani, ovat edenneet vähintään kohtuullisesti.
Vuoden mittaan tein henkilökohtaisesti suuren työn, jotta Pornaisten vesihuoltotyöt saisivat valtion rahoituksen. Monen vaiheen jälkeen näin myös tapahtui. Paikallisesti noiden rahojen saaminen oli suuri voitto.
Fortumin optiojupakka jää mieleen huonona muistona. Ahneus on rajaton ja vastuunpakoilu suurta. Hyvätuloisilla näyttää olevan enemmän puolustajia kuin niillä, jotka puolustajia tarvitsisivat.
Omassa eduskuntaryhmässä ilmapiiri ja tunnelma heikkeni edelleen vuoden mittaan. Ryhmän toiminta vaatisi enemmän mielenkiintoa, jotta ongelmat voitaisiin välttää jo ennakolta. Varallisuusveron ympärillä annetut lausunnot, poikkeava äänestys ja niihin liittyvä keskustelu ovat näkyvä oire suuremmista ongelmista.
SDP kierrätti ministereitä. Kaikilta osin en ole ainakaan vielä sitä mieltä, että se oli viisasta. Ministerikierrätyksessä ja kriisinhallintasopassa eduskuntaryhmällä ei ollut juuri mitään osaa. Pitemmän päälle tuollainen arvovaltaan ja yllätykseen perustuva muodollinen hyväksyntä, ei johda hyvään tulokseen.
Viikon henkilö – Maija Rask
Kemiläisellä Maija Raskilla on menossa jo viidestoista vuosi eduskunnassa. Hänellä on myös neljän vuoden kokemus ministerinä Lipposen II-hallituksessa vuosina 1999-2003.
Ennen ministerikauttaan hän toimi sos.dem.eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana ja valittiin tänä vuonna uudelleen ryhmän varapuheenjohtajaksi.
Eduskunnassa Maija Rask on toiminut pitkään valtionvarainvaliokunnassa. Tällä hetkellä hän on mm sen sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtaja. Tässä tehtävässä hän voi hyödyntää neljän vuoden kokemustaan opetusministerinä.
Koulutukseltaan Rask on sairaanhoitaja, terveydenhoitaja sekä sairaanhoidon opettaja. Ennen eduskuntavuosia hän toimi vuodesta 1985 alkaen Kemissä sairaanhoidon opettajana paikallisessa terveydenhuolto-oppilaitoksessa. Hänen työuraansa kuuluu myös työskentely Ruotsissa vuosina 1974-77 sairaanhoitajana Uppsalassa.
Politiikassa Maija on ollut pitkään. Kemin kaupunginvaltuustossa jo vuodesta 1985. Hänellä on takana pitkä toiminta myös kirkkovaltuustossa.
Poliitikkona Maija Rask on hillitty ja sovinnollinen. Hän ei ärsytä kollegoitaan ja nauttii eduskuntaryhmässä luottamusta, kuten valinta ryhmän johtoon osoittaa.
Maija Rask on neljän lapsen äiti, kuten hän kotisivuillaan esittelee. Hän harrastaa käsitöitä, hiihtoa ja avantouintia sekä on ahkera lenkkeilijä.
Risto Kuisma