Viikkokurkistus: Motocrossia, Harri Kullas

Sipoon Mielenterveysseura ry:n 5-vuotisjuhla
10 lokakuun, 2006
Viikkokurkistus: Asunnottomuus, Reijo Laitinen
18 lokakuun, 2006

Viikkokurkistus: Motocrossia, Harri Kullas

Kirjoitan joka viikko ajankohtaisen kurkistuksen.Kerron myös vaikutelmiani viikon henkilöstä.
Motocrossia
Moottoripyöräily jäi viime kesällä normaalia vähäisemmäksi. Tammikuussa loukkaantunut polvi leikattiin huhtikuussa. Elokuun alussa sain luvan normaaliin liikuntaan. Polvea on kuitenkin varottava.
Kuntopyörä ja kuntosali ovat tulleet tänä vuonna tutuksi. Heinäkuussa aloitin perinteiset aamukävelylenkit koiran kanssa. Myös muutama kahden kilometrin juoksulenkki on jo takana. Normaalia elämää ei polvi enää rajoita, mutta kuntoilua kyllä.
Moottoripyörän päälle uskaltauduin heinäkuun lopulla. Enduropyörällä metsään läksin elokuussa. Sen jälkeen olen harjoitellut enduroa pari – kolme kertaa viikossa. Motocrossradalla olen ajanut kolme kertaa. Polvia suojaa nyt Amerikasta asti tilatut polvituet.
Pojanpoikani Joonaksen ajon ja erityisesti kilpailujen seuraaminen on tuonut sisältöä kesän vapaa-aikaan. Joonas nousi heti alkukesästä juniorin motocrossin A-luokkaan. Hän kilpaili C/A 80 Suomen Cupissa. Menestys oli yli odotusten. Sarjaan osallistui kaikkiaan lähes sata ajajaa, joista pisteille nousi 49. Joonas oli yhteistuloksissa kuudestoista, vaikka ei päässyt ensimmäiseen osakilpailuun, koska ajoi vielä keväällä B-luokassa.
Viime viikonloppu oli Joonaksen kilpailukauden huipentuma. Vantaan Moottorikerho, jota Joonas edustaa, voitti Siilinjärvellä epävirallisen juniorien joukkue Suomen mestaruuden. Joonas oli yksi joukkueen kolmesta jäsenestä. Hän on vasta 13-vuotias. Luokassa saa ajaa vielä 15-vuotiaana.
Pahimmat kilpakumppanit siirtyvät lähes kaikki iän johdosta luokkaa ylemmäs, joten ensi kesänä Joonaksen mahdollisuudet nousta aivan huipulle ovat hyvät.
Viikon henkilö – Harri Kullas
Helsinkiläinen 14-vuotias Harri Kullas on suomalaisen motocrossin suurlupaus. Hänellä on kaksoiskansalaisuus; sekä Suomen, että Viron kansalaisuus. Vanhemmat ovat syntyneet Virossa, mutta Harri itse Helsingissä.
Harri Kullas voitti tänä vuonna ylivoimaisesti juniorien motocrossin C/A 80-luokan Suomen Cupin. Voitto oli jo toinen peräjälkeen. Lisäksi hän oli saman luokan Euroopan Mestaruussarjassa neljäs, vaikka ei voinut osallistua kaikkiin osakilpailuihin. Luokan maailmanmestaruuskilpailuissa hän oli niinikään niukasti palkintopallin ulkopuolella; neljäs.
Viime viikonloppuna hän oli mukana – Joonas Heinosen ja Joonas Kuisman ohella – Vantaan Moottorikerhon joukkueessa, joka voitti ylivoimaisesti juniorien motocross joukkuemestaruuden.
Harrin perhe on luonnollisesti tiiviisti mukana harrastuksessa, muutoin ei laaja kilpaileminen ulkomailla olisi mahdollista. Harri Kullas kilpaili menestyksellä Euroopan mestaruussarjan lisäksi myös Saksan mestaruussarjassa.
Harri Kullaksen menestys ei perustu pelkkään lahjakkuuteen, vaan myös hyvään ja ahkeraan harjoitteluun. Talvisin hän on mm. harjoitellut Evertsin motocrosskoulussa. Harry Everts ja Stefan Everts ovat molemmat motocrossin moninkertaisia legendaarisia maailmanmestareita.
Ilman yllättäviä vastoinkäymisiä Harri Kullas on tulevaisuuden motocross-ammattilainen, josta voi tulla maailmantähti.
Risto Kuisma