Viikkokurkistus: Mökkielämää, Tuija Kuisma

Viikkokurkistus: Kilpaa moottoripyörällä, ”Juuso” Kuisma
heinäkuu 6, 2005
Viikkokurkistus: Palvelut vai hallinto, Hannes Manninen
heinäkuu 20, 2005

Viikkokurkistus: Mökkielämää, Tuija Kuisma

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Mökkielämää
Ostimme vuonna 1982 kesämökin Virolahden Pyterlahden kylän Hevonniemestä. Aiemmin käytimme Tuijan vanhempien kesämökkiä Jaalan Huhdasjärvellä. Oman mökkimme halusimme mereltä ja hyvien kalavesien ääreltä.
Etsimisen jälkeen päädyimme juuri valmistuneeseen Honkarakenteen ”Iso-Pielinen” mökkiin, joka sijaitsi rantatörmällä Virolahden Rautalanselän laidassa. Matkaa Virolahden kuntakeskukseen Virojoelle on vain noin kolme kilometriä.
Alkuvuosina, kun asuimme Helsingissä, mökki oli kovassa käytössä. Kävimme mökillä myös talvisin.
Kun muutimme 1993 Pornaisten Laukkoskelle mökin tarve katosi. Laukkoskella on kaikki, mitä mökkielämä edellyttää. Ainoastaan meri puuttuu, mutta kodin lähistöllä on sekä joki että järvi. Isossa hirsitalossa ja pihalla sekä puutarhassa riittää myös puuhaa yllin kyllin.
Maalla asumisen myötä kesämökin käyttö väheni ja ajoittain melkein loppui. Harkitsimme jopa mökin myyntiä, mutta vakavampi kauppaaminen jäi. 1990-luvulla Karri perheineen käytti ajoittain mökkiä, mutta heidänkin käyttönsä väheni, kun he muuttivat meidän tavoin naapuritaloon Laukkoskelle.
Vuosien varrella nyt 23 vuotta vanhaa mökkiä on täytynyt kunnostaa. Kun monena vuotena mökkipäiviä on ollut vähän, niin on tuntunut siltä, että ne ovat menneet kokonaan mökin tarpeellisiin kunnostustöihin. Alun perin värittömällä kyllästysaineella suojatut hirret ovat saaneet pintaansa punamultaa. Maalausta on jo pari kertaa uusittu. Muutama vuosi sitten mökin huopakatto korvattiin peltikatolla. Samalla myös aitta- ja varastorakennus sekä ulkohuussi saivat samanlaisen mustan peltikaton.
Tänä vuonna Kaakon mökkitalkkarit rakensivat mökille viihtyisän terassin. Kolmetasoisen, osittain katettu 55 neliömetrin terassi on viihtyisä. Kun mökki ja terassi ovat muutaman metrin korkean rantatörmän päällä, on terassilta komeat ja avarat näköalat merelle.
Suomen ja Venäjän välinen raja kulkee viistosti Virolahden kunnalle nimensä antaneen merenlahden yli. Mökin vastaranta on ulkomaata; Venäjää. Matkaa rajavyöhykkeelle on merta myöten vain pari kilometriä. Rajasta on se hyöty, että tuntemattomien kulkijoiden tarkkailu on tiivistä, kun lahden suulla sijaitsevat sekä Venäjän että Suomen rajavartioasemat.
Alkuvuosina pääharrastus mökillä oli kalastus. Virolahti on yksi Suomen parhaista kalavesistä. Erityisesti se on kuuluisa kuhavesi. Parhaat kuhasaaliit ovat olleet uskomattoman suuria. Joskus 80-luvulla saimme kerralla Tuijan kanssa uistelemalla lähes 40 kuhaa. Keskellä heinäkuista päivää vedimme kahta uistinta soutaen mökin lähikarikon kupeessa. Siihen aikaan uistinta ei saanut vetää moottorilla, vaan ainoastaan soutaen. Kuhaa nousi 2-3 tunnissa tuo lähes 40 kappaletta. Sitten kyllästyimme ja lopetimme kalastuksen. Kalat olivat kooltaan vajaasta kilosta reiluun kahteen kiloon. Kun kuhat oli perattu, oli lähdettävä ajamaan Helsinkiin, jotta saalis saatiin pakastimeen.
Vuosien varrella on tullut monia hyviä kalasaaliita niin uistellen, virvelöimällä sekä myös verkoilla.
Nyt tänä vuonna Virolahden kesämökki on elänyt renessanssia. Tuija jäi huhtikuun alusta vuoden loppuun vuorotteluvapaalle. Hän on ollut tiiviisti mökillä, jossa minäkin olen käynyt aina kun työt ovat antaneet siihen vähääkään mahdollisuuden. Kesäloma eli pääosa heinäkuusta on tarkoitus olla tiiviisti Virolahdella. Myös loppukesän ja syksyn vapaapäivät kuluvat mökillä.
Viikon henkilö – Tuija Kuisma
Tutustuin Tuija Sommarbergiin vuonna 1965, 40 vuotta sitten. Tapasimme Kouvolassa Kuntotalon tanssiaisissa. Naimisiin menimme 1967 ja ainoa lapsemme, Karri, syntyi 1968.
Viimeiset 23 vuotta Tuija on ollut ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa. Ensin Kiinteistötyöntekijäin Liitossa johdon ja sos.dem. ryhmän sihteerinä, ja nyttemmin melkein 20 vuotta lehden toimittajana. Kun mm Kiinteistötyöntekijäin Liitto muutama vuosi sitten yhtyi Palvelualan Ammattiliitto PAM:iksi, on Tuija ollut PAM-lehden toimittaja. Ennen ammattiliittouraa hän oli toimistotöissä ja uimaopettajana Kouvolan Koululaitoksessa sekä myös Vantaalla ja Helsingissä.
Tuijan vapaa-aika on mennyt pääosin perheen ja kodin parissa. Oman kodin lisäksi Karrin perhe sekä omat vanhemmat Kuusankoskella ovat olleet tärkeitä. Yhdessä olemme harrastaneet klassista musiikkia, mökkeilyä ja puutarhanhoitoa. Nykyään Tuija on myös innokas kuntosalilla kävijä. Uinti ja hiihto ovat pyöräilyn ohella hänen kuntoilulajejaan.
Tuija on ollut mukana yhteiskunnallisessa toiminnassa ja kunnallispolitiikassa jo 1970-luvulta lähtien. Pornaisissa hän on ollut mm kunnanvaltuuston jäsen, mutta ei enää suostunut kunnallisvaaliehdokkaaksi eikä mihinkään kunnallisiin luottamustehtäviin. Laukkosken Työväenyhdistyksen johtokunnan jäsenenä ja aktiivisena tiedottajana hän toimii edelleen.
Tuija tykkää autoilusta ja on tyytyväinen vuoden vanhasta Mini Cooperista.
Risto Kuisma