Viikkokurkistus: Miksi ehdolla Pornaisten kunnanvaltuustoon? Susanna Rahkonen

Viikkokurkistus: Kotikunnan vaalit Reijo Ojutkangas
22 syyskuun, 2004
Viikkokurkistus: YLE:n sotkuista, Eero Lankia
6 lokakuun, 2004

Viikkokurkistus: Miksi ehdolla Pornaisten kunnanvaltuustoon? Susanna Rahkonen

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Miksi ehdolla Pornaisten kunnanvaltuustoon?
Olen ehdolla edelleen kotikuntani Pornaisten kunnanvaltuustoon. Valtuuston jäseneksi tulin vuoden 1996 vaaleissa. Perheemme muutti Laukkoskelle 1993. Otimme osaa kotikylämme ja -kuntamme toimintaan heti alusta alkaen. Tavoitteena oli tutustua uuteen kotipaikkakuntaan ja sen asukkaisiin.
Menimme mukaan kylätoimikuntaan ja minusta tuli mm Laukkosken kylätoimikunnan varapuheenjohtaja. Olemme osallistuneet myös Laukkosken Taimen, Laukkosken Nuorisoseuran ja Pornaisten Laukkosken Työväenyhdistyksen toimintaan. Tällä hetkellä olen Työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Osallistuminen kunnallisvaaleihin on luonnollinen osa toimintaa oman kotiseudun puolesta.
Kansanedustajana ja juristina haluan antaa oman kokemukseni ja taitoni kotikunnan päätöksentekoon. Haluan luonnollisesti vaikuttaa oman asuinympäristöni kehitykseen.
Jo 1970-luvulla, ennen kuin muutin Helsinkiin, olin mukana Kouvolan kunnalliselämässä mm kaupunginhallituksen jäsenenä. Työ ammattiyhdistysjohtajana ei antanut mahdollisuutta osallistua Helsingin kunnallispolitiikkaan.
Kansanedustajana voin luonnollisesti käyttää vaikutusmahdollisuuksiani Pornaisten hyväksi. Toisaalta kunnalliselämässä toimimisesta on hyötyä kansanedustajan työssä.
Ajankäytön kannalta toiminta valtuustossa ei ole ongelma. Joka tapauksessa kansanedustajana pitäisin tiivistä yhteyttä kotikuntaan. Kunnanvaltuutettuna tuo yhteydenpito ja molemminpuolinen kanssakäynti sujuu luontevasti.
Pornainen on viihtyisä maalaiskunta. Viljelty kulttuurimaisema peltoineen, metsineen, järvineen ja jokilaaksoineen houkutteli perheemme Laukkoskelle. Haluan säilyttää tuon elinympäristön arvon myös kunnan kasvupaineissa. Haluan, että Pornainen säilyy turvallisena niin lapsille kuin aikuisillekin. Kunnan peruspalvelut on oltava tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kaikkien asukkaiden saatavilla.
Pornaisten kunnallistalous on pidettävä terveenä. Velkaantuminen on pidettävä kurissa ja verot kohtuullisella tasolla. Veroja ei tule korottaa eikä kunnan lainamäärää lisätä.
Viikon henkilö – Susanna Rahkonen
Tutustuin Susanna Rahkoseen vuoden 1995 eduskuntavaalien yhteydessä. Silloin hän ei vielä noussut eduskuntaan, mutta seuraavissa vaaleissa 1999 hänestä tuli kansanedustaja.
Espoolainen Susanna Rahkonen on samasta Uudenmaan vaalipiiristä ja kuuluu samaan SDP:n eduskuntaryhmään kuin minä.
Vuonna 1968 syntynyt Susanna kuuluu SDP:n eduskuntaryhmän nuoriin, koulutettuihin naisiin. Koulutukseltaan hän on yksi eduskunnan kaikkiaan yhdestätoista juristista. Siviilivirka hänellä on sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteerinä.
Susannan vanhemmat ovat myös aktiivisia sosialidemokraatteja. Hän itse aloitti poliittisen uransa jo vuonna 1989 Espoon kaupunginvaltuuston jäsenenä. Merkittävin luottamustehtävä hänellä on SDP:n puoluehallituksen jäsenyys.
Perheeseen kuuluu aviopuolison ohella kolme lasta, joista kaksi on syntynyt kansanedustajauran aikana.
Susanna Rahkonen on yksi SDP:n nuorista koulutetuista naiskansanedustajista, joiden joukosta kasvaa seuraavan sukupolven poliittiset johtajat.
Risto Kuisma