Viikkokurkistus: Mihin menet Venäjä? Veikko Hakulinen

Viikkokurkistus: Kielletty keskustelu, Ilkka Taipale
29 lokakuun, 2003
Viikkokurkistus: Posti kulkee? Tero Rönni
12 marraskuun, 2003

Viikkokurkistus: Mihin menet Venäjä? Veikko Hakulinen

Kirjoitan viikoittain jostain ajankohtaisesta tai henkilökohtaisesta asiasta. Kerron myös viikon henkilöstä.Mihin menet Venäjä?
Venäjästä ja erityisesti venäläisen yhteiskunnan epäkohdista keskustellaan Suomessa melko vähän. Arvostelu USA:n presidentti Bushia kohtaan saa paljon enemmän julkisuutta kuin presidentti Putinin kritiikki. Vaikka Yhdysvaltojen politiikassa, ja myös presidentti George W. Bushin toimissa on arvostelulle sijaa, on sitä Putinin ja Venäjän toimissa monin kerroin enemmän.
Irakin sotaa arvostellaan, mutta paljon kauheammasta Tshetshenian sodasta vaietaan. Venäjää kohdellaan Suomessa ja EU:ssa aivan kuin demokraattista valtiota, vaikka todellisesta kansanvallasta ei ole jäljellä enää edes rippeitä, ja näennäisdemokratiakin on hyvää vauhtia katoamassa.
Venäjän kaikki kuusi televisiokanavaa ovat tiukasti Putinin hallussa. Riippumattomien TV-kanavien entiset omistajat ovat vankilassa tai maanpaossa ulkomailla. Riippumaton media on Venäjältä hävinnyt lähes kokonaan. Tilanne on muuttunut nopeasti ja perin pohjin edellisen presidentin Jeltsinin ajoista.
Amnesty ja muut ihmisoikeusjärjestöt raportoivat vakavista ihmisoikeuksien loukkauksista Venäjällä. Putinin kanssa eri mieltä politiikasta olevat liikemiehet ovat yksi toisensa jälkeen joutuneet vaikeuksiin. Osa heistä, kuten öljy-yhtiö Jukosin johto, on vankilassa ja osa maanpaossa ulkomailla. Venäjän oikeuslaitosta ei voi pitää riippumattomana, vaan se ja poliisi ovat selkeästi valtaapitävien työkaluja.
Alue- ja paikallisvaaleissa on yhä yleisemmin valittu Putinin voimakkaasti tukemia henkilöitä. Eri mieltä olevilta ehdokkailta on useissa tapauksissa riistetty myös ehdokaskelpoisuus. Presidentti Putin on myös nimittänyt laajasti omia edustajiaan hallinnon kaikille tasoille.
Putinin aikana univormumiehet ovat vallanneet Venäjän tärkeimmät tehtävät. Heistä usean tausta on KGB:ssä, eli entisessä kommunistisen Neuvostoliiton salaisessa poliisissa. Ennen Neuvostoliiton sortumista Putin oli KGB:n eversti.
Venäjä on edennyt muutamassa vuodessa kauas Jeltsinin ajan tilanteesta. Monissa asioissa on lähestytty tai oikeammin palattu kohti kommunistisen valtakauden yksinvaltaisia menettelytapoja. Taloudellisesti ja poliittisesti Venäjä on edelleen epävakaa yhteiskunta, jota ei voi verrata tavalliseen länsimaiseen valtioon. Tuloerot ovat valtavat. Äärimmäisen ja laajan köyhyyden ohella on myös suuri upporikkaiden joukko. Valtavat öljytulot ovat suuntautuneet pääosin pienelle ryhmälle.
Venäjä on Suomen tärkein naapuri. Se on myös Suomen suurin uhka- ja epävarmuustekijä. Meidän kannattaa olla Venäjän suhteen avoin ja unohtaa sinisilmäisyys ja toiveajattelu.
Luonnollisesti toivomme, että Venäjästä kehittyisi normaali eurooppalainen valtio. Tähän kuluu kuitenkin mieluummin vuosikymmeniä kuin vuosia.
Viikon henkilö – Veikko Hakulinen
Hiihtäjä Veikko Hakulinen oli poikavuosieni suurin urheilusankari. Hän oli myös esikuvani, kun nuorempana kilpailin hiihdossa.
Viikko sitten liikenneonnettomuudessa menehtynyt Hakulinen on Suomen kaikkien aikojen paras hiihtäjä. Eikä ainoastaan Suomen, vaan monien mielestä myös maailman paras hiihtäjä.
Veikko Hakulisen hiihtoura oli huipputasolla pitkä. Hän voitti kaiken mahdollisen. Sen lisäksi hän kilpaili vielä nelikymppisenä olympialaisissa ampumahiihtäjänä.
Urheilu-uraa Hakulinen ei lopettanut koskaan. Esimerkiksi suunnistuksessa hän kilpaili viime vuosiin asti. Olen itse osallistunut 1990-luvulla samoihin suunnistuskilpailuihin Veikko Hakulisen kanssa. Hän menestyi erinomaisesti myös suunnistuksen veteraanisarjoissa.
Veikko Hakulinen ei menestynyt pelkästään synnynnäisillä lahjoillaan, vaan ennen kaikkea kovalla ja sitkeällä harjoittelulla. Luja henkinen tahto oli kuitenkin se ratkaiseva ominaisuus, joka erotti Hakulisen muista huippuhiihtäjistä.
Siviiliammatiltaan Veikko Hakulinen oli metsäteknikko.
Suuri suomalainen hiihtäjä Veikko Hakulinen on poistunut taivaallisille hiihtoladuille ja rasteille.
Risto Kuisma