Viikkokurkistus: Mihin menet urheilu? Lasse Viren

Viikkokurkistus: Kesäjuttuja, Tony Halme
6 elokuun, 2003
Viikkokurkistus: Itäliikenteen ongelmia, Leena Luhtanen
20 elokuun, 2003

Viikkokurkistus: Mihin menet urheilu? Lasse Viren

Kirjoitan viikoittain omia kokemuksia tai ajatuksia jostain tai joistakin ajankohtaisista tai henkilökohtaisista asioista ja tapahtumista. Kerron myös viikon henkilöstä.Mihin menet urheilu ?
Suomalaisten kansallisurheilulajit hiihto ja pesäpallo ovat menettäneet maineensa. Sopupelit tahrasivat pesäpallon maineen pahasti. Hiihdon piirissä oleva epärehellisyys, jonka näkyvin ilmiö on doping-skandaalit, ovat vieneet pohjan huippuhiihdolta pitkäksi aikaa. Melkein hävettää harrastaa hiihtoa, joka on ollut mieliurheilulajini lapsuudesta alkaen. Koko Hiihtoliitto tuntuu olevan mätä.
Doping-skandaalia ei ole selvitetty vielä läheskään kunnolla. Kaduttu on, sikäli kun on kaduttu, vain dopingista kärähtämistä, ei itse dopingin käyttöä.
Jääkiekon piirissä viina ja väkivalta ovat niin keskeisessä osassa, että kiekkokatsomot eivät ole minua enää houkutelleet. Vahinko, että ammattiurheilun lieveilmiöt tuhoavat hyvän lajin. Pojanpoikani Joonas on mainio jääkiekkoilijan alku, joka on pelannut 7-vuotiaasta alkaen Jokerien joukkueessa. Joonaksen peleissä on vielä oikeaa urheilun tuntua ja myös tietysti isovanhemmille kihelmöivää jännitystä. Pelättävissä on ,että jääkiekon väkivalta ja huonot tavat antavat väärän esimerkin nuorille.
Olen ollut aina innokas penkkiurheilija, kuten enemmistö suomalaisista. Viime päivinä olen katsellut TV:stä yleisurheilun Kalevan kisoja. Taso on ollut alhainen ja kohokohdat vähissä. Yleisurheilu on meillä alamaissa. Suurin syy lienee, ettei se houkuttele nuoria piiriinsä. Jääkiekko ja muut joukkuelajit ovat vallanneet yleisurheilun ja myös hiihdon aseman nuorison piirissä. Vaikka meillä on vältytty suurilta dopingskandaaleilta, on yleisurheilun maine tältä osin huono. Kovin moni ei usko, että huipulle voi päästä puhtain keinoin.
Yleisurheilun alennustilaa ilmensivät lähes tyhjät Helsingin Olympiastadionin katsomot. Huonon maun jätti myös se, että kisoissa oli mukana pari dopingin salakuljetuksesta kärähtänyttä urheilijaa, joista toinen valittiin lisäksi Suomen edustajaksi Pariisin MM- kisoihin.
Yleisurheilussa, kuten monessa muussakin lajissa, arvokisojen lisääminen on vienyt niiltä merkityksen. Urheilun todelliset kohokohdat jäävät puuttumaan. Voi olla, että koko nykymuotoinen huippu-urheilu on häviämässä tai ainakin sen yhteiskunnallinen merkitys on muuttumassa. Ammattilaisurheilu on jo nyt pitkälti sirkusta, jossa merkitystä on vain rahalla; ei terveillä elämäntavoilla tai millään moraalisesti ylevillä tavoilla tai arvoilla. Vahinko, sillä nuoriso tarvitsee hyviä esikuvia, joita urheilu ei enää pysty tarjoamaan.
Kun amatööriurheilu hävisi huipputasolta, on se merkinnyt käytännössä koko perinteisen huippu-urheilun katoamista.
Tämän päivän suosituinta urheilua lienevät moottoriurheilu ja toisaalta joukkuepelit ammattilaistasolla. Moottoriurheilu on ehkä jopa terveempää kuin joku NHL-jääkiekko. On ikävää, että monet nuoret jättävät opiskelut väliin tähdätessään rahakkaaseen jääkiekkokaukaloon. Tässä suhteessa nykyiset kiekkotähdet näyttävät huonoa esimerkkiä yleensä vain peruskoulun käsittävillä opinnoillaan. Sama opintojen laiminlyönti koskee myös monia moottoriurheilun suomalaisia tähtiä. Rahakkaisiin kaukaloihin tai formularadoille yltää vain vähemmän kuin yksi tuhannesta nuoresta. Jos koulut on jätetty käymättä urheilun takia, ovat elämän lähtökohdat huonot. Ei ole myöskään huono asia , jos huippu-urheilijalla olisi takanaan opintoja ja kunnon yleissivistys. Tässä suhteessa myös erityisesti urheilujärjestöillä olisi vielä paljon tehtävää oikeiden asenteiden muokkaamisessa. Ensisijainen vastuu on luonnollisesti nuorten vanhemmilla. Urheilu ei saisi koskaan mennä koulunkäynnin ja opiskelun ohi nuoren elämässä.
Kuntoilua on vähän eri juttu kuin varsinainen urheilu. Kuntoilussa asiat ovat paljon paremmin kuin huippu-urheilussa. Ruumiillisen työn väheneminen on tehnyt useimmille ihmiselle kuntoilun välttämättömäksi. Kuntoilulla ja urheilulla on kuitenkin niin palon yhteistä, että molemmat tarvitsevat toisiaan. Urheilu antaa esimerkkejä ja motivaatiota kuntoilijoille ja toisaalta kuntoilijat
muodostavat urheilun suuriman taustavoiman. Itse kuntoilen sekä huvin että hyödyn vuoksi. Vain kohtuullinen ruumiillinen kunto mahdollistaa hyvät henkiset suoritukset. Kuntoilu tuottaa parhaimmillaan myös mielihyvää, iloa ja mielenvirkistystä.

Viikon henkilö
Tämän viikon henkilö on kansanedustaja Lasse Viren. Ennen yhteisiä eduskuntavuosia tunsin Lasse Virenin naapurikunta Myrskylän kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Olimme tavanneet myös ammattiliikenteen tilaisuuksissa. Lassen isällä oli kuljetusliike, jota Lasse ja veljensä Nisse ovat jatkaneet.
Julkisuuden kautta minä niinkuin varmaan kaikki suomalaiset tunsivat moninkertaisen olympiavoittajan. Lasse Viren lienee nykyisistä kansanedustajista maailmanlaajuisesti kuuluisin. Kuuluisempi kuin Paavo Lipponen tai kukaan muu edustaja. Lasse on kuuluisa olympiavoittajana ei poliitikkona. Matkoilla olen havainnut, että ulkomailla Lasse Virenin nykyinen asema kansanedustajana on yllätys.
Eduskunnassa olemme olleet ja olemme molemmat liikennevaliokunnan jäseniä. Kun nyt olemme myös molemmat maatalousvaliokunnassa, istumme tuntikausia päivittäin samoissa kokouksissa.
Lasse Viren on vaatimaton ja melko hiljainen kansanedustaja, joka pysyttelee niukalla asialinjalla. Hänen kanssaan olen tullut hyvin toimeen. Urheilu ja kuntoilu yhdistää liikenteen ja saman vaalipiirin lisäksi. Olemme myös toistemme kilpailijoita, mutta eri puolueissa. Lasse on poliittiselta kannaltaan kokoomuslainen.
Vaikka Lasse ei ole erityisen ulospäinsuuntautunut, on hän tullut kahdesti valittua eduskuntaan. Luulen, että tarmokas ja osaava puoliso Päivi Viren on Lassen vankka taustatuki.
Risto Kuisma