Viikkokurkistus ”Miesten matka”, Pekka Vilkuna

Viikkokurkistus: Liikenne kiinnostaa, Harry Wallin
4 toukokuun, 2005
Viikkokurkistus: Perhevapaiden kustannukset, Ulla Anttila
18 toukokuun, 2005

Viikkokurkistus ”Miesten matka”, Pekka Vilkuna

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.”Miesten matka”
Kävimme – pojanpoikani Joonas, poikani Karri ja minä – viime viikonloppuna katsomassa motocrossin maailmanmestaruuskisoja Belgian Namurissa. Matka oli Joonaksen ja Karrin syntymäpäivämatka. Joonas täytti 12 ja Karri 37 vuotta.
Harrastamme kaikki kolme motocrossia. Joonas aloittaa kilpailu-uransa tänä kesänä. Karri ajoi motocrossia aina MM-tasolle asti 1989-90 ja nyt hän harrastelee, kuten minäkin. Karrin kanssa kilpailimme viime talvena pari kertaa motocrossin ”sisarlajissa” endurossa. Joonas ja Karri ovat tänä keväänä jo kerran kilpailleet kolmannessa maastolajissa, trialissa.
Motocross on Belgiassa kansallisurheilun asemassa. Kilpailuissa riittää paljon yleisöä ja myös huipputason belgialaisia ajajia. Sää ei nyt suosinut matkaamme eikä Namurissa ajettua Belgian GP:tä. Vettä tuli paljon ja lähes yhtä mittaa. Välillä tuli myös rakeita ja oli melko koleaa, kylmää ja kosteaa. Onneksi tarkastimme ennen lähtöä sääennusteen ja olimme hyvin varustautuneet sateeseen ja kylmään. Runsas sade teki maaston mutaiseksi. Samalla itse kilpailun luonne muuttui. Kun radalla oli erittäin suuret korkeuserot, tuli ajosta pehmeällä, mutaisella radalla vaativaa ja raskasta.
Tässä MM-kilpailussa oli mukana myös neljä suomalaista motocross-ammattilaista. Kenelläkään heistä ei ollut nyt asiaa kymmenen parhaan joukkoon. Isommassa luokassa Jussi-Pekka Vehviläinen oli ensimmäisessä erässä 11. Toiseen erään hän ei lähtenyt, kun loukkasi jalkansa ensimmäisen erän loppupuolella. Muutenkin hän on kärsinyt viime vuosina ja myös tänä keväänä loukkaantumiskierteestä. Samassa luokassa Antti Pyrhönen oli sijoilla 13 ja 19. MM-pisteitä saa 20 parasta ja karsintojen perusteella varsinaiseen kilpailuun pääsee 30 ajajaa. Marko Kovalainen ei läpäissyt karsintaa. Hän on tänä vuonna ajanut, ainoana kuljettajana, Aprillian uudella kaksisylinterisellä moottoripyörällä, joka ei ole ainakaan vielä kilpailukykyinen.
Pienemmässä luokassa Matti Seistola ajoi sijoille 14 ja 23. Niin Seistola kuin Pyrhönen onnistuivat hyvin tärkeissä lähdöissä, mutta sitten kaatumiset ja myös kilpailun raskaus pudotti sijoituksia.
Kisojen suurin sankari oli kahdeksankertainen maailmanmestari, belgialainen Stefan Everts. Everts oli, huonon lähdön jälkeen, ensimmäisen erän toinen ja voitti sekä toisen erän että koko GP:n. Pohjoismaisesti paras menestys oli Evertsin tallikaverilla, tanskalaisella Brian Jörgensenillä, joka voitti ensimmäisen erän ja oli toisessa viides.
Motocross GP:n yhteydessä ajettiin myös ensimmäisen kerran supermotojen MM-osakilpailu. Tämä kilpailu kärsi melko paljon sateisista oloista. Supermotojen MM-sarjassa ei ole mukana suomalaisia. Radaltaan supermotokisat vastaavat autojen rallicrosskilpailuja.
Belgiassa oli kesä. Paikalliset maanviljelijät myivät mansikoita tienvarressa Namurissa, joka on Vallonian pääkaupunki melko lähellä Ranskaa. Matkan teimme lentokoneella Brysseliin ja sieltä vuokra-autolla vajaa sata kilometriä Namuriin.
Sen verran kylmästä ja sateesta oli seurauksia, että minua tänä talvena vaivannut nuha-/flunssakierre sai jatkoa.
Tämänkertainen ”miesten matka” oli mukava kokemus. Kisat olivat hyvät ja oli mukava viettää kolme vuorokautta yhdessä pojan ja pojanpojan kanssa.
Viikon henkilö – Pekka Vilkuna
Maanviljelijä Pekka Vilkuna tuli eduskuntaan 1999 Nivalasta, Pohjanmaalta. Hän kuuluu tunnettuun Vilkunan sukuun. Ennen kansanedustajan uraa hän oli kolmekymmentä vuotta maanviljelijä. Tila on Suomen suurin kaalinviljelystila.
Tämän eduskuntakauden olemme molemmat maa- ja metsätalousvaliokunnan jäseniä. Olimme yhdessä perustamassa viime kaudella eduskunnan moottoripyöräkerhoa, MP Arkadiaa. Vilkuna on toiminut vuosien varrella myös puheenjohtajana ja minä samaan aikaan varapuheenjohtajana. Pekka Vilkuna on harrikkamies. Muutenkin hän on kiinnostunut amerikkalaisesta elämänmenosta, vaikka on olemukseltaan pohjalainen talonpoika.
Vuonna 1949 syntynyt Vilkuna tuli eduskuntaan ilman mainittavaa aikaisempaa poliittista kokemusta. Elämänkokemusta ja erityisesti kokemusta maataloudesta hänellä oli sitäkin enemmän. Nyt tilalla on tehty sukupolvenvaihdos, joten Pekka Vilkuna voi keskittyä valtionpäivämiehen tehtäviin.
Risto Kuisma