Viikkokurkistus: Metsään menee, Marjo Matikainen-Kallström

Viikkokurkistus: Vaara vaanii tiellä, Petri Neittaanmäki
28 huhtikuun, 2004
Viikkokurkistus: Positiivinen ongelma, Juha Rehula
12 toukokuun, 2004

Viikkokurkistus: Metsään menee, Marjo Matikainen-Kallström

Kirjoitan viikoittain kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan. Kerron myös viikon henkilöstä.Metsään menee
Metsän merkeissä olin viime viikolla ”Päättäjien Metsäakatemiassa”. Koulutus jatkuu parin viikon päästä maasto-osuudella, jossa mennään kolmeksi päiväksi sananmukaisesti metsään. Metsäakatemia on samaa sarjaa päättäjien korkean tason koulutusta ja lobbausta, kuin valtakunnalliset maanpuolustuskurssit ja talouspolitiikan johtamiskurssit.
Armeija aloitti ensin maanpuolustuskurssit ja menestys toi seuraajaksi ensin SITRA:n talouspolitiikan johtamiskurssit ja nyt vajaa kymmenen vuotta sitten myös Metsäyhdistyksen. Mikäs siinä; kaikki kurssit käsittelevät poliittisille ja muille päättäjille tärkeitä kysymyksiä. Itse kävin SITRA:n ja armeijan kurssit jo aikanaan ammattiyhdistysjohtajana, joten kansanedustajana olen käynyt vain niiden jatko- ja täydennyskursseja.
Metsäakatemia on minulle uusi tuttavuus. Aihe on minulle mieluinen ja tärkeä. Kansanedustajan työn kannalta olen metsän kanssa paljon tekemässä ja päättämässä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenenä.
Metsä on minulle hyvin tuttu ympäristö. Pääosan lapsuudestani ja nuoruudestani vietin maalla ja paljon myös metsässä. Nuoruudessa hankin myös elantoni kahtena talvena metsätöillä. Tuttuja ovat halonhakkuu, propsien teko ja tukkien kaato. Myös puiden ajo metsästä hevosella tuli tutuksi. Metsätyöt opettelin lapsena isän mukana metsätyömailla. Nyttemmin olen myös pienen kuuden hehtaarin metsätilan omistaja. Myös siellä riittää työtä, jos aikaa löytyy.
Nuoruudessa olin viisi vuotta metsäteollisuuden palveluksessa Kymin Oy:n paperitehtaalla Kuusankoskella. Sieltä alkoi myös ammattiyhdistysurani ja myös muu yhteiskunnallinen toimeliaisuuteni.
Metsä liittyy myös vapaa-aikaani. Olen innokas suunnistaja. Talvisin hiihdän paljon; ja pääosin metsässä. Sikäli, kun aikaa riittää, harrastan polttopuun tekoa, marjastusta ja sienestystä. Kaikki tämä tapahtuu metsässä.
Suomen taloudelle ja kansantaloudelle metsä- ja metsäteollisuus on elintärkeä elinkeino. Suomi on edelleen riippuvainen metsästä. Tämä on tosiasia Nokiasta ja sen hyvästä menestyksestä huolimatta.
Metsätalous on ollut Suomen taloudellinen tukijalka jo sata vuotta ja on sitä edelleen. Vaikka Nokia on huipputason yritys, on paperiteollisuus kuitenkin ainoa teollisuuden ala, jossa suomalainen teknologia on yksin maailman ehdotonta huippua.
Suomessa on hyvät metsävarat, valtavasti tietoa ja kokemusta sekä ammattitaitoista työvoimaa. Suomella on edelleen metsätaloudessa erinomaiset mahdollisuudet menestyä; ja menestyä jopa vielä nykyistä paremmin. Tämä ei toteudu itsestään, vaan edellyttää että edelleen itse arvostamme metsätaloutta ja otamme sen tärkeän aseman huomioon päätöksenteossa.
Metsän merkitystä lisää se, että metsällä on suomalaisille paljon myös muuta kuin taloudellista merkitystä. Ei ole liioittelua sanoa, että metsä on osa suomalaisuutta.
Viikon henkilö – Marjo Matikainen-Kallström
Kirjoitan henkilökohtaisia ajatuksia viikon henkilöstä. Tämän viikon henkilö on europarlamentaarikko Marjo Matikainen-Kallström.
Henkilökohtaisesti tutustuin Marjo Matikaiseen ensi kerran vuonna 1996, kun olimme molemmat Pornaisten messujen poliittisessa paneelikeskustelussa. Silloin kahdeksan vuotta sitten Matikainen oli ensi kertaa ehdolla Euroopan parlamentin jäseneksi. Myöhemmin hän tuli vuonna 1999 valituksi uudelleen mepiksi suurella äänimäärällä.
Tunnetuksi Marjo Matikainen on tullut huippu-urheilijana; hiihdon moninkertaisena voittajana ja mitalistina. Edelleenkin hänet tunnetaan paremmin huippu-urheilijana kuin poliitikkona.
Reilu vuosi sitten Matikainen tuli valittua kansanedustajaksi. Eduskuntatyötä hän ei ole kuitenkaan aloittanut, vaan on ollut edelleen meppinä. Kun nyt kesällä nykyinen kausi EU:ssa päättyy, Matikainen on syksystä alkaen eduskunnan uusin kansanedustaja.
Nyt Marjo Matikainen on vahva ehdokas Kokoomus- puolueen puheenjohtajaksi. Gallupeissa hänen kannatuksensa Kokoomuksen äänestäjien ja muun yleisön piirissä on ollut muita ehdokkaita korkeampi.
Jos Kokoomus valitsee kesällä Matikaisen puheenjohtajakseen, on tehtävä hänelle erittäin vaativa. Hänen poliittinen kokemuksensa on vain EU-parlamentista. Eduskunnassa hän ei ole vielä ollut päivääkään ja kokemus Suomen sisä- ja ulkopoliittisesta päätöksenteosta on vähäistä. Mitkä ovat hänen kykynsä toimia merkittävän poliittisen puolueen puheenjohtajana, on avoin kysymys.
Diplomi-insinööri Marjo Matikainen tunnetaan kunnianhimoisena, päättäväisenä ja menestyvänä huippu-urheilijana. Näistä ominaisuuksista on hyötyä myös poliittisen johtajan uralla. Jotkut entiset huippu-urheilijat ovat menestyneet politiikassa. Esimerkiksi nykyinen valtionvarainministeri Antti Kalliomäki on tästä hyvä esimerkki.
Poliittinen johtaja tarvitsee erityisesti taitoa ja kykyä johtaa ihmisiä ja ihmisten muodostamia organisaatioita. Puolueen johtaminen on vaikea tehtävä. Jos Kokoomuksen aktiivijoukko päätyy Matikaiseen, näemme jo ensi syksynä ja talvena, mitkä ovat Marjo Matikaisen kyvyt.
Hän on tähän mennessä jäänyt, ainakin suurelle yleisölle, melko etäiseksi ja tuntemattomaksi. Tämä muuttuu, jos Matikainen astuu kesällä politiikan eturiviin.
Risto Kuisma