Viikkokurkistus: Menneisyyden turvallisuuspolitiikkaa, Seppo Kääriäinen

Viikkokurkistus: Verot alenevat? Risto Poutanen
joulukuu 15, 2004
Viikkokurkistus: Tilitystä, Karri Kuisma
joulukuu 29, 2004

Viikkokurkistus: Menneisyyden turvallisuuspolitiikkaa, Seppo Kääriäinen

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Menneisyyden turvallisuuspolitiikkaa
Niin uskomattomalta kuin se tuntuu, on ”virallinen” ulkopolitiikka edelleen 1980-luvulla ja Neuvostoliiton varjossa. Vaikka Suomi on liittynyt EU:hun ja muutenkin yhdentynyt taloudellisesti ja myös sotilaallisesti läntiseen Eurooppaan, ovat hallituksen turvallisuuspoliittiset johtopäätökset aivan toisenlaisesta menneen maailman turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.
Häpeä myös eduskunnalle, joka omassa hallituksen selonteosta antamassaan mietinnössä vahvistaa tuon linjan. Johtopäätökset eivät vastaa todellisuutta. Ne ovat suorastaan valheellisia. Itse eduskunnan vastaus sisältää oikean analyysin eli tilannearvion Suomea ympäröivästä turvallisuustilanteesta. Johtopäätökset ovat kuitenkin ilmassa ja perustuvat ajatukseen, että maailmassa on kaksi suurvaltaa – Neuvostoliitto ja USA – ja Suomi on liittoutumaton maa. Johtopäätöksissä sivuutetaan Suomen EU-jäsenyys, EU:n muodostuminen sotilasliitoksi ja Suomen asema NATO:n kumppanuussopimuksen osallisena.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta otti omassa lausunnossaan melko realistisen ja totuudenmukaisen kannan. Muu eduskunta ja erityisesti puolustusvaliokunta palasi hallituksen linjoille, jotka olivat kuin Kekkosen aikakaudelta.
Oikein hävettää äänestää hallituksen puolesta. Hallituspuolueen kansanedustajana on moraalinen velvollisuus noudattaa eduskuntaryhmän päätöstä. En ole kuitenkaan läheskään ainoa, joka on toista mieltä, mitä mietintö ja hallituksen linja.
Häpeä hallitukselle, häpeä eduskunnalle, että totuutta ei sanota. Väärä totuus on nostettu kunniaan ja kritiikki tuomittu vääräoppiseksi.
Viikon henkilö – Seppo Kääriäinen
Ennen eduskuntavuosia en Seppo Kääriäistä juuri tarkemmin tuntenut. Pitkäaikainen Keskustan puoluesihteeri on julkikuvaltaan peruskepulainen maalaisjuntti. Oikeasti hän on kuitenkin kaupunkilainen maisteri ja nyttemmin peräti tohtori.
Puoluesihteeriura nosti Kääriäisen eduskuntaan, Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja aina ministeriksi asti. Kääriäinen oli puoluesihteerikauden jälkeen myös puolueen varapuheenjohtaja. Nousu Keskustan puheenjohtajaksi ei onnistunut, vaan Esko Aho nousi Keskustan johtoon Väyrysen jälkeen.
Viime vuosikymmenellä Kääriäisen ura kääntyi laskuun. Hän hävisi kilpailun eduskuntaryhmän puheenjohtajuudesta ja hävisi myös kilvan eduskunnan valtionvarainvaliokunnan puheenjohtajuudesta.
Seppo Kääriäinen otti opiksi tappioista. Hän muutti toimintatyyliä ja väitteli tohtoriksi. Kun eduskuntapaikka säilyi, nousi hän viime vaalien jälkeen eduskunnan varapuhemieheksi. Kun Matti Vanhanen siirtyi pääministeriksi, tuli Kääriäisestä hänen tilalleen puolustusministeri.
Seppo Kääriäinen on jälleen politiikan huipulla. Oikeastaan hän on siellä ollut aina. Kääriäinen on ”Itsevaltiaiden” vakituinen tähti, joten hän kuuluu Suomen ehdottomaan poliittiseen eliittiin.
Risto Kuisma