Viikkokurkistus: Mellakka vai mielenosoitus, Mauno Forsman

Viikkokurkistus: Vaalit lähestyvät; korjattavaa riittää, Eino Kupsu
6 syyskuun, 2006
Viikkokurkistus: Oikeusvaltio uhattuna, Erkki Pesonen
20 syyskuun, 2006

Viikkokurkistus: Mellakka vai mielenosoitus, Mauno Forsman

Kirjoitan joka viikko kurkistuksen omaan tai julkiseen elämään. Viikkopäiväkirjassani kerron myös viikon henkilöstä.Mellakka vai mielenosoitus
Erinäiset ”edistykselliset” voimat ovat huutaneet apuun laillisuusvalvojia, kun heidän oikeutta mellakoida on poliisin toimesta rajoitettu. Mellakka tai ilkivalta ja vastaava eivät nauti perustuslain tai minkään muunkaan lain suojaa. Päinvastoin ne ovat rangaistavia tekoja, joita poliisin tulee torjua. Se, että mellakkaa kutsutaan mielenosoitukseksi, ei muuta asiaa. Perustuslain suojaamaa oikeutta osoittaa mieltä on ryhdytty käyttämää keppihevosena. Samalla tavoin on väärinkäytetty lakko-oikeutta, kun lakoksi on kutsuttu menettelyjä, jotka eivät sitä olleet. Hämmästyttää miten laillisuusvalvojilla riittää aikaa näiden ns. mielenosoittajien kantelujen pikaiseen ja oma-aloitteisiin tutkimiseen, kun tavallisten kansalaisten kantelut ovat pahasti ruuhkautuneet.
Samalla tavalla kuin seurakuntalehtien kohdalla tässä asiassa oikeusasiamies-instituution harkinta ihmetyttää. Asem-jutussa kuten Vapun makasiini-tapahtumassa iso osa oli alkoholilla. Mellakan provokaattorit ilmeisesti laskivat jo etukäteen humalaisen nuorison varaan. Tiedotusvälineet nostivat humalaisten mellakoinnin poliittiselle tasolle. Sillä on yhtä vähän poliittista merkitystä kuin nuorison valitettavan yleisellä viikonloppuihin keskittyvällä ilkivallalla. Mellakoijat ja heidän siipeilijät hakivat julkisuutta. Sitä media on antanut heille runsaasti. Niin kauan kun julkisuus jatkuu, uusia vastaavia tapahtumia järjestetään.
Olen osallistunut vuosien varrella lukuisiin oikeisiin mielenosoituksiin. Silloin kun marssimme rotusortoa tai diktatuureja vastaan, poliisilla ei koskaan ollut mitään huomautettavaa. Kunnia-asia oli, että humalaisia tai muita häiriköitä ei ollut mukana. Poliisin toimintaa on hyvä tutkia, kun on esitetty raskaita syytöksiä. Luulen kuitenkin, että jos poliisi olisi ollut toimeton, kansalaiset ja media olisivat syyttäneet poliisia laiminlyönneistä. Nyt poliisi teki työnsä hyvin.
Viikon henkilö – Mauno Forsman
Tutustuin tällä viikolla kuolleeseen Mauno Forsmaniin junassa 1970-luvun alussa. Hän matkusti Lappeenrannasta kansanedustajana Helsinkiin ja minä Kouvolasta opiskelemaan yliopistoon lakia. Opettaja Mauno Forsman oli pitkään kansaedustajana, ministerinä ja Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtajana. Hänen vaalipiirinsä oli Kymi ja puolue sdp. Manu Forsman oli rauhallinen, maltillinen ja asiallinen poliitikko. Luonteeltaan hän oli opettajaksi sopiva.
Forsmanin poliittisen toiminnan luonnetta kuvaa myös hänelle myönnetty sosiaalineuvoksen arvonimi.
Risto Kuisma