Viikkokurkistus: Matkailua ja lentämistä, Sari Essayah

Viikkokurkistus: Kiekkoilua Kanadassa, Tarja Cronberg
19 tammikuun, 2005
Viikkokurkistus: Elixir-urheilua, Petri Keskitalo
2 helmikuun, 2005

Viikkokurkistus: Matkailua ja lentämistä, Sari Essayah

Kirjoitan viikoittain ajankohtaisen kurkistuksen johonkin ajankohtaiseen tai henkilökohtaiseen asiaan tai tapahtumaan. Kerron myös viikon henkilöstä omia vaikutelmia.Matkailua ja lentämistä
Lentokoneet ovat pienentäneet maailman. Vaikka lentämällä pääsee nopeasti vieraisiin maihin, ei matkustaminen ole muuten täysin vaivatonta.
Kun kävin vuodenvaihteessa Kanadassa, kesti menomatka Ottawaan 22 tuntia ja paluumatka peräti 27 tuntia.
Mennessä lensimme ensin Kööpenhaminaan. Toisella koneella Lontooseen, jossa koneenvaihto ja Atlantin yli Montrealiin. Sieltä vielä reilu 200 kilometriä bussilla Ottawaan. Tulomatkalla menimme ensin bussilla takaisin Montrealiin, sitten Kanadan sisäinen lento Torontoon. Torontosta paluu Eurooppaan; Frankfurtiin. Sieltä vielä ensin lento Kööpenhaminaan, jossa koneenvaihto ja kotiin Helsinkiin ja Laukkoskelle.
Oman rasituksen matkaan tuo seitsemän tunnin aikaero. Myös koneenvaihdot ja odottelu lentokentillä on rasittavaa. Nykyisin myös turvallisuustarkastukset, joita matkalla kertyi kymmenen, vievät aikaa.
Vaikka pojat ovat vasta 11-vuotiaita, he pärjäsivät matkalla hyvin. Joukkueella oli mukana myös valtava määrä tavaraa; jääkiekkovarusteita, mailoja ynnä muuta kamaa.
Perillä Ottawassa liikuimme vuokraamon tila-autoilla. Tila-autot ovat siellä yleisin matkustusväline. Autot maksavat vain puolet Suomen hinnoista, samoin polttoaine.
Suomalaista hämmästytti katujen ja teiden hoidon valtava suolankäyttö. Teitä ja katuja ei puhdistettu muuten kuin levittämällä niille suolaa joko kiteinä tai nestemäisessä muodossa. Samalla tavoin hoidettiin myös jalkakäytäviä. Tulos tästä oli huonompi kuin Suomessa.
Sään vaihtelut olivat rajuja. Lunta, vettä, rakeita, alijäähtynyttä vettä tuli nopeasti ja vaihtelevasti ja välillä kaikkia näitä yhtä aikaa. Usein oli myös voimakkaita tuulia. Voimakas ja nopea lämpötilan vaihtelu oli myös hankalaa ja välillä kadut ja tiet tulvivat. Ilmeisesti runsas suolankäyttö oli helpoin ratkaisu vaikeisiin talvioloihin.
Suolan ympäristöhaitoista ei ilmeisesti Kanadassa välitetä yhtä paljon kuin meillä Suomessa ja Euroopassa.
Kanadan tuliaisena sain ankaran flunssan, josta oli toipumista, kun samaan aikaan oli aikaeron aiheuttama ”jetlag”.
Viikon henkilö – Sari Essayah
Sari Essayahin tunsin ennen hänen valintaansa eduskuntaan vain julkisuudesta ja menestyneenä urheilijana.
Kohta kaksi vuotta eduskunnassa istunut Essayah on osoittautunut ”täysveriseksi” poliitikoksi. Hän on ylennyt jo oman eduskuntaryhmänsä, Kristillisten, puheenjohtajaksi.
Edellisenä kesänä häntä kosiskeltiin myös Kristillisdemokraattien puheenjohtajaehdokkaaksi. Pitkän harkinnan jälkeen hän luopui ehdokkuudesta ja valituksi tuli toinen nainen; kolmannen kauden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen.
Koulutukseltaan Essayah on kauppatieteen maisteri Vaasan yliopistosta. Työuran hän aloitti melko myöhään, koska hän oli vuosia päätoiminen huippu-urheilija. Kävelyssä hänelle tuli runsaasti kansainvälistä menestystä. Ilman huippu-urheilun tuomaa tunnettavuutta hän olisi tuskin ainakaan vielä noussut eduskuntaan.
Eduskunnassa on nyt useita entisiä urheilutähtiä; Sari Essayahin lisäksi vanhemman ikäluokan Lasse Viren, Antti Kalliomäki ja Arto Bryggare.
Essayahiin olen tutustunut Pohjoismaiden Neuvostossa, Eduskunnan Raamatturyhmässä sekä Israel Ystävyysryhmässä.
Sari Essayah on syntynyt 1960-luvun lopulla, joten hänen poliittinen uransa on vasta alussa. On helppo ennustaa hänelle menestystä oman puoleensa piirissä. Se miten merkittävä poliittinen päättäjä hänestä tulee, riippuu hänen puolueensa, Kristillisdemokraattien tulevaisuudesta.
Risto Kuisma