Viikkokurkistus: Matka Saksaan ja Puolaan, Mika Boedeker

Viikkokurkistus: Migreeni, Olli Paunu
25 lokakuun, 2006
Viikkokurkistus: Onneton DigiTV, Mikael Jugner
8 marraskuun, 2006

Viikkokurkistus: Matka Saksaan ja Puolaan, Mika Boedeker

Kirjoitan joka viikkoa ajankohtaisen kurkistuksen. Kerron myös viikon henkilöstä.Matka Saksaan ja Puolaan
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta kiersi viime viikolla Itämeren ja tutustui erityisesti Itämeren maiden meri- ja muuhun kansainväliseen liikenteeseen.
Ensimmäinen kohde oli Hampuri ja sen satama. Se on Euroopan toiseksi suurin satama heti Rotterdamin jälkeen. Maailman satamista Hampuri on kahdeksas. Satama on Suomen kannalta tärkeä erityisesti konttiliikenteen kannalta. Suuret valtameret ylittävät konttilaivat eivät tule Itämerelle, vaan ne puretaan ja lastataan Pohjanmeren puolella. Hampurista pienemmät konttilaivat ns. feederit jakavat kontit edelleen esimerkiksi Suomen satamiin. Ne kokoavat vastaavasti vientikontit Hampurin ja muihin vastaaviin satamiin. Hampurin sataman suurin asiakas on Kiina. Kolmas suuruudeltaan on Suomen meriliikenne.
Hampurissa keskustelimme myös paikallisen osavaltioparlamentin jäsenten ja Suomen pääkonsulin kanssa. Matka jatkui nopealla junalla Berliiniin. Hampuriin tulimme lentokoneella, kun suunniteltu laivamatka olisi vienyt liikaa aikaa. Berliinissä vierailimme parlamentissa sekä liikenne- ja teknologia ministeriöissä. Keskusteluissa käsiteltiin myös viestintäkysymyksiä. Tapasimme myös Saksan rautateiden johtoa sekä mm Airbus-lentokoneita valmistavan EADS:n edustajia.
Saksasta matka jatkui Puolaan. Varsovassa keskustelimme parlamentissa sekä liikenneasioita hoitavissa ministeriöissä. Tapasimme muun muassa vain 28-vuotiaan meriministeri Rafael Wiecheckin. Sekä Saksassa että Puolassa keskustelimme sekä via Balticasta että rautateiden via Rail Balticasta. Puolassa saimme hyvän kuvan siitä, miten valtavia ovat Puolan EU:sta saamat erilaiset tuet liikennehankkeisiin. Varsovasta lensimme vielä Gdanskiin ja tutustuimme myös Gdynian satamaan.
Kotimatka Kööpenhaminan kautta oli myrskyn takia melkoinen seikkailu. Kokonaisuudessaan viikon matka antoi hyvän kuvan Saksan ja Puolan suhtautumisesta Itämeri-yhteistyöhön. Molemmissa maissa suuntaus on enemmän etelään kuin pohjoiseen Itämerelle. Hampurissa ja Gdanskissa suunta Itämerelle ja pohjoiseen kiinnostaa, mutta pääkaupungeissa Berliinssä ja Varsovassa mielenkiinto on vähäistä.
Viikon henkilö – Mika Boedeker
Tutustuin valiokuntaneuvos Mika Boedekeriin melko pian 1990-luvun puolivälissä, kun tulin eduskuntaan. Olin silloin Suuressa valiokunnassa, jonka yhtenä sihteerinä hän toimi. Viimeiset vuodet hän on ollut liikennevaliokunnan sihteeri. Välissä Mika oli Ranskassa Euroopan Neuvoston palveluksessa. Ennen eduskuntaan tuloaan Mika oli ulkoasiainministeriön virassa diplomaattina 1984-90. Eduskunnassa hän oli ensin kansainvälisellä osastolle ennen kuin siirtyi valiokuntasihteeristöön. Koulutukseltaan 1959 syntynyt Mika Boedeker on juristi. Hän on suorittanut myös kuuluisan Ranskan hallinnon korkeakoulun ENAn. Mika on erittäin kielitaitoinen; äidinkieli on ruotsi ja lisäksi ainakin suomi, ranska, venäjä, saksa ja englanti sujuvat. Hän on perusteellinen ja tunnollinen.
Risto Kuisma